Roemenië: als eerste in Europa met nieuwe kernenergietechnologie (SMR)

Roemenië zal het eerste land buiten de VS zijn dat over small modular nuclear reactor (SMR) kernreactortechnologie beschikt.

SMR's hebben een fractie van de omvang van reguliere reactoren en zijn zo ontworpen dat systemen vooraf in een fabriek kunnen worden geassembleerd. Ze kunnen een grote hoeveelheid koolstofarme energie produceren. Hun kleine formaat betekent ook dat ze kunnen worden geïnstalleerd waar er niet genoeg land en ruimte beschikbaar zijn voor reguliere reactoren.

Deze technologie is nog steeds in ontwikkeling en wordt vooral in pilotprojecten gebruikt. Recente ontwikkelingen en de gevolgen van de energiecrisis hebben echter belangstelling en politieke steun voor kernenergie gewekt in heel Europa

Eerder dit jaar omschreef de Roemeense regering SMR’s als “de nieuwste, veiligste en schoonste nucleaire technologie”.

Een partnerschap tussen Roemenië en de VS heeft deze geavanceerde nucleaire technologie naar het land gebracht als onderdeel van een plan genaamd 'Project Phoenix'. De reactoren zullen oude, kolengestookte elektriciteitscentrales vervangen .

In Doicești, een regio net ten noorden van Boekarest, heeft een fabriek met zes van deze modules een financiering ontvangen van maximaal € 254 miljoen. Het zou meer dan 2.000 banen kunnen creëren en de productie van 4 miljoen ton kooldioxide per jaar kunnen vermijden.

Het opleiden van de toekomstige kernenergie-experts van Europa
Roemenië zal ook toekomstige kernenergiespecialisten uit heel Europa gaan opleiden aan de Polytechnische Universiteit van Boekarest. De Amerikaanse speciale presidentiële gezant voor klimaat, John Kerry, bezocht onlangs de universiteit. Hij was getuige van een demonstratie van wat er zou gebeuren tijdens een aardbeving in de NuScale SMR-controlekamersimulator.

De voormalige staatssecretaris maakte voor het eerst ook bekend dat er meer mini- kerncentrales in de regio zullen worden gebouwd. “Vandaag ben ik blij om aan te kondigen dat de drie beste kwalificatietoernooien voor Project Phoenix Tsjechië, Polen en Slowakije zijn”, zei hij. “Alle drie de landen zullen financiële en technische steun krijgen voor haalbaarheidsstudies over SMR.”

Rector van de universiteit, Mihnea Costoiu, zei dat Kerry's goedkeuring van het partnerschap "de Polytechnische Universiteit in het middelpunt van de aandacht had geplaatst." Hij voegde eraan toe dat alle toekomstige specialisten zullen worden opgeleid in de simulator in Boekarest.