Staatsgreep in Gabon na herkiezing Bongo

Volgens officieren van het Gabonese leger is woensdagochtend een coup gepleegd, zij lieten dit weten op de nationale televisie. Dit hebben zij gedaan om een eind te maken aan de macht van de dinsdagavond uitgeroepen president Ali Bongo. 

De belangrijkste concurrent van Ali Bongo, Albert Ondo Ossa heeft Ali Bongo meerdere malen beschuldigd van fraude bij de verkiezingen. De president die al 14 jaar aan de macht is, werd met een ruime meerderheid herkozen. Vlak na deze bekendmaking lieten militairen weten een eind te maken aan deze macht, er zijn onder andere schoten gehoord in de hoofdstad, Libreville.

"Vandaag hebben wij, de defensie- en veiligheidstroepen, namens het volk van Gabon, (...) besloten de vrede te verdedigen door een einde te maken aan het huidige regime. De algemene verkiezingen van 26 augustus 2023 en de resultaten worden geannuleerd. De grenzen zijn tot nader order gesloten en alle instellingen van de republiek worden ontbonden", aldus een groep militairen op de televisie.

Zaterdag na de verkiezingen werd er al een avondklok ingesteld en werd het internet afgesloten om verspreiding en oproeping tot geweld tegen te gaan.