Poetin geeft het Westen de schuld van de oorlog in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin sprak een veiligheidsconferentie buiten Moskou toe in een vooraf opgenomen videoboodschap. Hij legde de schuld voor de oorlog in Oekraïne bij het Westen neer.

De bijeenkomst werd bijgewoond door de top Russische militaire functionarissen en hun tegenhangers uit Wit-Rusland, China, India, het Midden-Oosten en Afrikaanse landen.

In een vooraf opgenomen videoverklaring beschuldigde de Russische president het Westen er opnieuw van het conflict aan te wakkeren "door miljarden dollars in Kyiv te pompen" en "het te voorzien van uitrusting, wapens, munitie en hun militaire adviseurs en huurlingen te sturen".

"Alles wordt gedaan om het conflict nog meer aan te wakkeren, en om andere staten erbij te betrekken", zei Poetin.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu probeerde het belang van de westerse steun aan Oekraïne te bagatelliseren door te zeggen dat ondanks al die steun de strijdkrachten van Kyiv "er niet in slagen goede resultaten te boeken op het slagveld".

De Chinese minister van Defensie, Li Shangfu, sprak op de conferentie en benadrukte dat open communicatie essentieel is bij het oplossen van conflicten. Hij zei: "Of het nu in Afghanistan, Syrië, het Koreaanse schiereiland, Oekraïne of Iran is over de nucleaire kwestie, China zet zich in voor het bevorderen van vrede en onderhandelingen en het bouwen aan meer internationale consensus."