Polen houdt referendum over EU- asielbeleid

De Poolse regering heeft een referendum in oktober aangekondigd waarin burgers zullen stemmen over het wel of niet willen accepteren van 'duizenden illegale immigranten'. Het land verzet zich tegen de hervorming van het EU-asielbeleid waarover in juni overeenstemming is bereikt.

De Poolse regering wil dat de burgers in een referendum stemmen over het compromis voor een EU-asielhervorming en een verplichte toelating van vluchtelingen. Het referendum vindt plaats op 15 oktober, tegelijk met de Poolse parlementsverkiezingen. Dat maakte premier Mateusz Morawiecki bekend in een videoclip die op sociale media werd gedeeld.

De te stellen vraag zou zijn: "Steunt u de toelating van duizenden illegale immigranten uit het Midden-Oosten en Afrika volgens het verplichte toelatingsmechanisme dat wordt opgelegd door de Europese bureaucratie?" 

Asiel-overeenkomst binnen de EU
Na jaren van onderhandelen bereikten de EU-ministers van Binnenlandse Zaken begin juni overeenstemming over een hervorming van het asielbeleid. Hierin is bepaald dat de acceptatie van vluchtelingen in de toekomst niet meer vrijwillig moet zijn, maar verplicht. Elk jaar moeten minstens 30.000 mensen herplaatst kunnen worden. Staten die geen vluchtelingen willen opnemen, kunnen in plaats daarvan een schadevergoeding betalen van 20.000 euro per afgewezen persoon.

Polen en Hongarije zijn hier tegen. De regering in Warschau wil dat elk EU-land voor zichzelf beslist hoe het de landen met bijzonder hoge migratiecijfers ondersteunt.

Beschuldiging oppositie: 'PiS probeert stemmen te ronselen'
De nationaal-conservatieve regeringspartij PiS staat onder druk vanwege hoge inflatie, strenge abortuswetten en diverse schandalen rond vermeende vriendjespolitiek. Tegen deze achtergrond had partijleider en plaatsvervangend regeringsleider Jaroslaw Kaczynski al het idee geopperd van een referendum parallel aan de verkiezingen in juni.

Oorspronkelijk zou het alleen over het EU-migratiebeleid gaan. Inmiddels heeft de PiS aangekondigd dat er vier vragen in het referendum komen. De eerste betreft de privatisering van staatsbedrijven, de tweede de verhoging van de pensioenleeftijd en de derde het asielbeleid van de EU. Maandag wordt de vierde vraag bekend gemaakt.

De oppositie beschuldigt de PiS ervan kiezers te willen mobiliseren met het referendum en populistische propaganda tegen asielzoekers. De uitslag van een dergelijke stemming zou in ieder geval geen enkele invloed hebben op de besluitvorming binnen de EU.