Activisten houden bankfiliaal in Amsterdam bezet: 'ING moet stoppen met fossiel!'

Een groep van ongeveer vijftien activisten heeft vanmiddag korte tijd een filiaal van de ING aan de Middenweg in Amsterdam-Oost bezet. Ze vertrokken na ongeveer drie kwartier. Zo meldt AT5.

Hun boodschap: 'Stop met fossiel!'. "ING is niet de groene bank die ze zeggen te zijn. Het is een systeembank die miljarden heeft geïnvesteerd in de fossiele industrie, waarvan een groot deel heel recent", viel in het statement van de actievoerders te lezen.

Volgens een politiewoordvoerder gingen de activisten het bankfiliaal rond 14.00 uur binnen. Er gingen wel wat agenten naar de demonstratie toe, maar volgens haar was er geen bemoeienis vanuit de politie nodig. "De bank heeft twee keer gevorderd dat ze zouden vertrekken en daar hebben ze naar geluisterd."

Op het pand van ING waren posters geplakt, met daarop de tekst 'ING Fossiel Vrij!'. Ook hing er een doek en was het raam beklad; samen stelde dit een zee voor. Op een video die AT5 binnenkreeg, is te zien dat de activisten zogenaamd verdronken in de zee.

In het statement van de groep valt verder te lezen: "Wist u dat ING meer dan driekwart van al zijn energie-investeringen in fossiele energie steekt? In de afgelopen jaren gingen miljarden euro's naar kolen, olie en gas. Ook draagt ING bij aan ontbossing."

De bank laat aan AT5 weten dat de activisten de graffiti zelf hebben verwijderd en dat er daarom geen aangifte wordt gedaan. Een woordvoerder zegt dat ING respect heeft voor het democratische recht om te demonstreren, maar dat de bank ook contact opneemt met de politie als er door acties van demonstranten 'een oncomfortabele situatie ontstaat'.