Oekraïne verwijdert 'Hamer en Sikkel' van Moederland-monument in Kyiv

In de Oekraïense hoofdstad Kiev verwijderden arbeiders een hamer en sikkel van een gigantisch standbeeld ter herdenking van de overwinning van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Men is wekenlang bezig geweest om de krans- en lintelementen van het Sovjet-embleem te verwijderen. Nu moet de rest van het schild volgen en vervangen worden door een nieuw exemplaar met het wapen van Oekraïne, een drietand (tryzub).

Bovendien zal het beeld worden hernoemd van 'Mother Homeland' naar 'Mother Ukraine'. De stalen constructie, die met de basis meer dan 100 meter hoog is, toont een vrouw die een zwaard en een schild omhoog houdt. Het werd ingehuldigd in 1981 en kijkt uit over de hoofdstad van Oekraïne vanuit een park aan de rivier de Dnipro.

Het verwijderen van de hamer en sikkel van het schild van het personage maakt deel uit van een plan om Sovjetsymbolen en de Russische cultuur uit openbare ruimtes in Oekraïne te verbannen. De aanvalsoorlog van Moskou versnelde dit proces.

Het oorspronkelijke monument, gemaakt door de Sovjet-beeldhouwer Yevgeny Vuchetich in 1981, moet zijn aangepast voor de Onafhankelijkheidsdag van het land op 24 augustus. Yuriy Savchuk, directeur van het Museum van de Geschiedenis van Oekraïne in de Tweede Wereldoorlog, zei: "Dit is het moment waar miljoenen Oekraïners, generaties Oekraïners van hebben gedroomd."