Verslepen brandend schip richting Schiermonnikoog begonnen

Het slepen van de Fremantle Highway is aan het begin van de middag begonnen. De rook afkomstig van het vrachtschip werd vanmiddag aanzienlijk minder en daar heeft de bergerscombinatie Multraship/Smit Salvage direct gebruik van gemaakt. Eerder vandaag is ook met succes een extra sleepverbinding gerealiseerd. De Fremantle Highway wordt nu door 2 sleepboten langzaam en gecontroleerd gesleept (ongeveer 3 knopen, 5.5 km/h) naar de nieuwe (tijdelijke) locatie, 16 km ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland.

Gedurende het slepen wordt er continu gemonitord op onder andere de stabiliteit van het schip. Ook blijft het oliebestrijdingsvaartuig Arca van Rijkswaterstaat in de buurt. Ook andere schepen van Rijkswaterstaat en Duitsland zijn op afroep beschikbaar mocht er olieverontreiniging optreden.

De exacte tijd van aankomst op de tijdelijke bestemming is nog niet aan te geven. Dat hangt af van onder andere de weersomstandigheden, de rookontwikkeling, stroming en het getij.

Ook op de nieuwe, tijdelijke locatie houden de sleepboten de verbinding met de Fremantle Highway. Het schip wordt dus ook op de nieuwe plaats onder controle gehouden. Omliggende schepen en het kustwachtvliegtuig blijven de situatie op locatie monitoren. Op de tijdelijke ankerplaats wordt de situatie opnieuw bekeken. Uiteindelijk willen we, zodra de situatie aan boord van het schip dat toelaat, het schip verslepen naar een nader te bepalen haven. Welke haven dat zal zijn is nog niet bekend. Door het nu te verslepen naar de tijdelijke locatie sorteren we alvast voor op een volgende stap in het bergingsproces.

De Fremantle Highway was volgeladen bijna 4000 auto's waarvan bijna 500 elektrisch en was op weg van Duitsland naar Egypte en zou daarna doorvaren naar Singapore. Dinsdagavond brak aanboord van het schip een grote brand uit. In het nauw gedreven bemanningsleden sprongen uiteindelijk van het hoge schip af in zee. Van de vooral Indiase opvarenden raakten er 22 gewond, één van hen kwam om het leven. De brand is zeer moeilijk onder controle te krijgen.