Juli warmste maand in millennia, 'van global warming naar global cooking'

Juli wordt waarschijnlijk de warmste maand ter wereld in duizenden jaren. Dat melden klimaatwetenschappers van de World Weather Organization en de Europese klimaatveranderingsdienst Copernicus in Genève.

Ze evalueerden  de informatie tot 23 juli. Je hoeft niet tot het einde van de maand te wachten om het zeker te weten, zei VN-secretaris-generaal Guterres. Als er de komende dagen geen mini-ijstijd komt, breekt juli alle records.

Eén ding is duidelijk: de drie weken begin juli waren het warmste blok van drie weken ooit gemeten. 2023 zou het vorige record van 2016 als warmste jaar kunnen breken, zei WMO-directeur van klimaatdiensten Hewitt.

De warmste dag ooit gemeten ter wereld was 6 juli van dit jaar, met een wereldwijde gemiddelde temperatuur van 17,08 graden, op de voet gevolgd door 5 en 7 juli. Het vorige record stond op 13 augustus 2016 met een stand van 16,8 graden. Dit record werd in juli van dit jaar op maar liefst 17 dagen verbroken.

“Het tijdperk van de opwarming van de aarde is voorbij. Het tijdperk van global cooking is aangebroken”, aldus Guterres. Hij riep politici op om onmiddellijk drastische maatregelen te nemen om de klimaatverandering te beteugelen.

Copernicus verwijst naar specifieke meetgegevens van onder meer weerstations en satellieten, die pas terug gaan tot 1940. Maar klimaatonderzoek, dat het historische klimaat reconstrueert op basis van indirecte waarnemingen zoals boomringen of luchtbellen in gletsjers, suggereert dat de temperaturen in juli dit jaar de hoogste temperaturen zijn sinds duizenden jaren.