'Verdwenen' Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang nu ontslagen

China heeft een nieuwe van minister van Buitenlandse Zaken. Qin Gang, de zittende minister die al weken 'verdwenen' is, is nu officieel ontslagen. Speculaties over zijn verdwijning gaan door.

Zoals de staatsomroep CCTV meldde, heeft het Permanent Comité van het Volkscongres voor gestemd om de minister van Buitenlandse Zaken te ontslaan. Zijn voorganger Wang Yi neemt het ministerschap weer op zich. Een reden voor de wijziging is niet bekendgemaakt.

Qin Gang, 57, nam de functie aan in december 2022. Eerder was hij ambassadeur in de Verenigde Staten en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van China.

Speculaties over de verdwijning
Qin Gang verscheen voor het laatst op een officiële bijeenkomst op 25 juni, toen hij de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko in Peking ontmoette. Latere afspraken, zoals een ontmoeting met Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de EU, of deelname aan de bijeenkomst van de ASEAN-ministers van Buitenlandse Zaken, werden geannuleerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Qin Gang om gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn.

Er wordt echter al wekenlang gespeculeerd, vooral op internet, over andere mogelijke redenen voor de 'verdwijning' van de inmiddels ontslagen minister van Buitenlandse Zaken, waaronder geruchten over een affaire tussen de getrouwde politicus en een televisiepresentator.

Verdwijningen in China
Verdwijningen van hoge functionarissen, beroemdheden en zakenlieden komen vaker voor in China. Vaak blijkt achteraf dat ze betrokken waren bij onderzoeken of problemen.

Een van de bekendste zaken van de afgelopen jaren is de voormalige Chinese Interpol-baas Meng Hongwei, die in 2018 verdween tijdens een reis naar China. Twee jaar later veroordeelde een Chinese rechtbank hem tot een lange gevangenisstraf wegens het aannemen van steekpenningen.

In 2021 veroorzaakte de zaak van de Chinese ex-tennisser Peng Shuai wereldwijd opschudding: in november publiceerde de voormalige nummer één van de wereld in het dubbelspel een artikel op internet dat werd geïnterpreteerd als een beschuldiging van aanranding door een hooggeplaatste communistische partijfunctionaris. De post werd verwijderd en van Peng Shuai werd voorlopig niets in het openbaar vernomen - totdat ze in december afstand nam van haar bericht.