Hittegolven en bosbranden teisteren vakantielanden in Europa

Bosbranden verspreidden zich eenvoudig tijdens de heetste dagen van het jaar in Spanje, Italië, Turkije en Griekenland. Duizenden mensen zijn geëvacueerd en diverse huizen zijn afgebrand.

In Griekenland bemoeilijken sterke winden het werk van brandweerlieden, die meerdere fronten ten zuiden, oosten en westen van Athene moesten bestrijken. Drie steden en een zomerkamp met meer dan 900 kinderen zijn geëvacueerd. De politie heeft een man aangehouden die wordt verdacht van brandstichting.

De eerste brand begon in Kouvaras, 50 kilometer ten zuidoosten van Athene.

Griekenland is, samen met Italië en Spanje, sinds vorige week in de greep van een hittegolf, met temperaturen die oplopen tot 44 graden Celsius (111 graden Fahrenheit) in het midden van het land.

In Spanje zwakt de bosbrand die zaterdag uitbrak op het eiland La Palma geleidelijk af, al heeft het nog steeds meerdere actieve fronten. Autoriteiten schatten dat er inmiddels zo'n 3.500 hectare en 20 gebouwen zijn afgebrand. De meeste van de 4.000 mensen die zaterdag werden geëvacueerd, zijn al teruggekeerd naar hun huizen.

De hitte en het brandgevaar hebben ook Italië bereikt, waar de thermometers met gemak de 40 graden kunnen overschrijden. Voorspellingen van extreme hitte in de komende dagen brachten het ministerie van Volksgezondheid ertoe om een code rood weeralarm af te geven voor 16 steden, waaronder Rome, Bologna en Florence.

De Acropolis in Athene, een van de belangrijkste toeristische attracties van Griekenland, is tijdens de heetste uren op zondag voor de derde achtereenvolgende dag gesloten.