Sommige meren zijn zwaarder verontreinigd met microplastics dan oceanen

Sommige zoetwatermeren zijn zwaarder vervuild met microplastics dan oceanen. Dat blijkt uit een internationale studie in het tijdschrift Nature. 

Volgens de onderzoekers is het onderzoek het eerste representatieve en uniforme onderzoek van meren en waterreservoirs naar microplastics wereldwijd. Het wetenschapsteam verzamelde monsters van ongeveer 40 meren in 23 landen. Er werd rekening mee gehouden dat de meren verschillende oppervlakten, diepten en oeverlengtes hebben, dat ze in verschillende mate door mensen worden gebruikt en dat ze geografisch verspreid liggen.

De onderzoekers ontdekten plastic afval in alle onderzochte meren, zelfs in de meren die eigenlijk schoon leken. 94 procent van het plastic afval bestond uit microplastics, d.w.z. deeltjes en vezels kleiner dan vijf millimeter. Twee types meren waren zwaarder verontreinigd met microplastics: die in dichtbevolkte gebieden en grote meren met weinig doorstroming. Het water in het Meer van Lugano op de Italiaans-Zwitserse grens was het zwaarst vervuild.