Turkije gaat overstag, akkoord voor Zweden als NAVO-lid

Turkije zal zich niet langer verzetten tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO. Dat maakt NAVO-topman Jens Stoltenberg bekend na koortsachtige onderhandelingen vlak voor de start van de tweedaagse NAVO-top in Litouwen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gaat het Turkse parlement vragen om akkoord te gaan met het lidmaatschap van Zweden.

Turkije had verschillende eisen, zoals meer actie tegen de PKK en koppeling van Zweeds NAVO-lidmaatschap aan EU-lidmaatschap Turkije. In een nieuwe verklaring heeft Zweden beloofd om Turkije te steunen in het vastgelopen toetredingsproces voor de EU. En Zweden en Turkije willen een betere handelsrelatie opbouwen.

Europese Unie belooft hernieuwde relaties met Turkije, maar de precieze inhoud is onduidelijk. Het toetredingsproces tot de EU staat al jaren stil.

Hongarije moet ook nog zijn goedkeuring geven aan Zweden, maar volgens bronnen willen ze niet als laatste land overblijven met verzet tegen de toetreding tot de NAVO.

De toetreding van Zweden is goed nieuws voor andere bondgenoten, dit bevordert de veiligheid en verdediging van Finland en Baltische landen.