Erdogan: 'Oekraïne verdient NAVO-lidmaatschap'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn steun uitgesproken voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne. "Het lijdt geen twijfel dat Oekraïne het NAVO-lidmaatschap verdient", zei Erdogan vrijdag tegen journalisten in Istanbul na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Het Turkse staatshoofd zei ook dat met betrekking tot de oorlog tussen Rusland en Oekraïne "beide partijen" "moeten terugkeren naar vredesbesprekingen".

Erdogan kondigde aan dat de Russische president Vladimir Poetin in augustus voor het eerst sinds het begin van de oorlog Turkije zal bezoeken. Volgens Erdogan gaan de gesprekken met Poetin ook over het verlengen van de overeenkomst over de export van Oekraïens graan, die op 17 juli afloopt. Erdogan zei dat hij erover sprak met Zelenskyy en hoopt het de komende maand met Poetin te bespreken, en voegde eraan toe: "We hopen dat de overeenkomst wordt verlengd."

Zelenskyy's bezoek aan Turkije was ook zijn eerste sinds de Russische invasie van zijn land. Het Kremlin had eerder verklaard de bijeenkomst nauwlettend te volgen. "We zullen de resultaten van deze besprekingen nauwlettend volgen", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov vrijdag. "Het zal voor ons interessant zijn om erachter te komen wat er is besproken. Het is belangrijk", voegde hij eraan toe.

NAVO-land Turkije onderhoudt sinds het begin van de oorlog goede betrekkingen met zowel Oekraïne als Rusland.