Franse consumentenwaakhond beboet Google voor 2 miljoen euro

Techgigant Google heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen wegens het niet naleven van regels die zijn gekoppeld aan zijn zoekmachine en Google Play Store

Techgigant Google heeft in Frankrijk een boete van 2 miljoen euro gekregen vanwege zijn zoekmachine en de Google Play Store.

Het Franse directoraat-generaal Concurrentie, Consumentenzaken en Fraudebestrijding zei dat het bedrijf zich niet had gehouden aan de regels voor het verstrekken van bepaalde informatie over rangschikkingscriteria.

De waakhond zei ook dat zoekopdrachten naar toeristische accommodaties geen uitleg over de prijzen bevatten en dat de Google Play Store consumenten geen mogelijkheden bood om hun beoordelingen van apps niet te publiceren.

Na inspecties die in 2021 werden uitgevoerd, ontdekte de nationale onderzoeksafdeling van het DGCCRF dat de zoekmachine van Google "geen informatie gaf over de criteria die werden gebruikt om de resultaten te rangschikken".

De fraudebestrijdingsafdeling van Google zei dat ze sindsdien "een deel van de gesanctioneerde tekortkoming hadden gecorrigeerd" en het bedrijf zei dat ze het betreurden dat het bureau geen rekening had gehouden met de doorgevoerde wijzigingen.