Mogelijk erg gevaarlijk weer

Goeiedag! 

Ik mag alweer komen opdraven.  

Alle gekheid, ik maakte er enkele dagen geleden al melding van dat er mogelijk een erg heftig weertje mogelijk was rond deze periode. Ik hield daarbij wel een slag om de arm, omdat deze in potentie gevaarlijke situatie ook ineens weer van de kaarten verdwenen kon zijn. In eerste instantie gebeurde dat ook, en stond het GFS -model helemaal alleen. Toen verdween die ineens weer, maar gisteren dook hij ineens weer op, en toen gingen alle modellen ineens mee. 

Dat komt omdat zich uiteindelijk toch een kleine, maar zeer actieve depressie gaat ontwikkelen boven Het Kanaal. Momenteel ligt er een storing boven de Britse Eilanden. Deze gaat echter een interactie aan met een trog in de bovenlucht die nog ten ZW van Ierland ligt. Dit lijkt dus te gaan zorgen voor een heftige situatie. 

De diverse modellen laten een zeer sterk windveld zien bij de depressie. Op dit moment is zelfs korte tijd STORM mogelijk, kracht 9, en dat vanaf de Zuid-Hollandse kust tot de Wadden. Uiteraard zal dit voor veel problemen gaan zorgen.

Ik heb het dan nog niet eens over de mogelijke windstoten. Over het algemeen lijken die in het noorden en westen tot 100/120 km/u te kunnen komen. Sommige modellen maken het nog bonter met méér dan 130 km. Helemaal uitsluiten doe ik dat niet, maar die kans is vrij klein. 

Ook in het binnenland kunnen mogelijk zware/zeer zware windstoten optreden van 80/ 90 km/u. UItschieters naar 100 km lijken met name in het noordoosten nog mogelijk, als de depresie uitwisseling heeft gehad met het relatief warme water van het IJsselmeer. 

Verder is ook de regen een aandachtspunt. Lokaal kan er 30 tot 50 mm vallen in groot gebied met name boven de rivieren. Ook hierbij zijn aanzienlijk grotere hoeveelheden lokaal best mogelijk. In het zuiden blijft ook zeker niet droog, maar waarschijnlijk vallen er daar iets mindere hoeveelheden. 

Waar exact het meeste gaat vallen is nu nog niet helemaal zeker.

Overigens is het vandaag ook al onrustig met soms felle buien in het noorden en het binnenland. Nabij Apeldoorn is zelfs een kleine tornado waargenomen, dat zegt maar vast hoe onrustig het is, en wat er dus mogelijk kan zijn. 

Op dit moment is er nog code GEEL, maar de kans op ORANJE lijkt mij wel 100%. Ook code ROOD, een WEERALARM, is zeker wel mogelijk, maar dat zien we pas vanavond als alles zich gaat ontwikkelen. 

Het spreekt voor zich dat dit grote overlast kan gaan leiden. Met name voor de ochtendspits ziet het er niet goed uit, gezien het meest heftige juist dan lijkt te gaan passeren. 

Uiteraard blijf ik dit volgen.  

Weeerman P. 

*Update 20.07*  Op Schiphol is morgenochtend tussen 09.00 en 11.00 géén landend vliegverkeer mogelijk door de zware windstoten. Logisch uiteraard, bijna iedere baan heeft teveel aan dwarswind op de baan, waardoor er niet geland kan worden, de enige baan waar dat wel redelijk mogelijk is, dat is de Buitenveldertbaan. Laat die nu net in onderhoud zijn en dus buiten gebruik is. Een klassiek geval van pech, want zelf tante Truus van de overkant weet dat systemen van dit kaliber in juli erg zeldzaam zijn. Onweersbuien zijn wat gebruikelijker, maar dan wordt er ter plekke besloten of de luchthaven tijdeijk plat moet. Aangezien onweersbuien ook zomaar een andere route kunnen volgen of oplossen. 

Best uniek dit dus. Er zijn al ruim 200 vluchten geannuleerd.