Mysterieus 'gebonk' brengt nieuwe wending in zoektocht naar Titan

De zoektocht naar de vermiste onderzeeër Titan, die zondag verdween tijdens een duik naar het wrak van de Titanic, heeft een nieuwe wending gekregen. Een Canadees vliegtuig heeft onderwatergeluiden opgevangen, die als 'gebonk' worden omschreven. Deze geluiden zijn waargenomen in de buurt van de plek waar de Titan in de problemen is geraakt. De Amerikaanse kustwacht bevestigt dat er onder water gezocht wordt naar de bron van het geluid.

De gegevens van de P-3, het Canadese vliegtuig dat het geluid opmerkte, zijn doorgestuurd naar deskundigen om te bepalen waar het best gezocht kan worden. Onderwaterrobots, ingezet voor de zoekactie, zijn op zoek gegaan naar de bron van het geluid. Amerikaanse media melden dat zoekploegen met tussenpozen van dertig minuten gebonk hebben gehoord.

Interne overheidsmemo's, aangehaald door CNN en Rolling Stone, melden dat de geluiden zijn gedetecteerd en dat er nog steeds geluiden werden waargenomen, zelfs vier uur nadat extra apparaten waren ingezet. Deze geluiden geven volgens de memo's 'hoop op overlevenden'. Richard Garriott, voorzitter van de Explorers Club, waar twee van de vermiste passagiers lid van zijn, bevestigt deze hoop en stelt dat er 'waarschijnlijke tekenen van leven zijn waargenomen op de vindplaats'.

Echter, zelfs als de onderzeeër uit eigen beweging boven komt drijven, is het gevaar nog niet direct geweken. Het luik van de duikboot lijkt aan de buitenkant vastgeschroefd te zijn, waardoor de bemanning nog steeds afhankelijk zou zijn van noodzuurstof totdat het luik wordt geopend door reddingsteams. Daarnaast blijkt uit rechtbankpapieren dat OceanGate Expeditions, dat de Titan exploiteert, herhaaldelijk is gewaarschuwd voor mogelijke 'catastrofale veiligheidsproblemen'.