Trump: 'ik ben onschuldig'

De voormalige Amerikaanse president Trump(76) heeft beschuldigingen van het illegaal in bewaring hebben van geheime staats documenten van de hand gewezen. Hij wordt beschuldigd van 37 strafbare feiten.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verwierp de beschuldigingen in de documentenaffaire tijdens een eerste hoorzitting en pleitte niet schuldig aan alle aanklachten. Volgens de media sprak Trumps advocaat Todd Blanche namens zijn cliënt, die ook aanwezig was in de rechtszaal in Miami.

De hoorzitting vond plaats achter gesloten deuren, camera's en andere elektronische apparaten waren niet toegestaan. De Republikeinse presidentskandidaat Trump moest persoonlijk voor de rechtbank in de staat Florida verschijnen om de aantijgingen tegen hem voor te lezen. Het proces wordt als historisch beschouwd omdat het de eerste keer is dat er federale aanklachten tegen een ex-president zijn ingediend.

Trump heeft elk wangedrag ontkend en heeft zichzelf omschreven als een slachtoffer van politieke vervolging. Hij heeft gezworen dat hij onder geen enkele omstandigheid zal stoppen met de race voor de Republikeinse presidentiële nominatie voor de verkiezingen van 2024. 

Trump mag niet spreken met getuigen
Volgens berichten in de media mag Trump gedurende de rechtzaak niet rechtstreeks met getuigen spreken over de kwestie vanwege de aanklachten tegen hem. Dat heeft de rechter bepaald op een terechtzitting volgens CNN en de 'New York Times'.

Daaronder valt ook Trumps assistent Walt Nauta, die ook wordt beschuldigd in deze zaak. De rechter zei te begrijpen dat de twee mannen elkaar dagelijks moeten spreken, maar dat alles wat met de zaak te maken had via hun advocaten moest lopen.

Protesten voor de rechtszaal
Enkele honderden Trump-aanhangers hadden zich voor het gerechtsgebouw verzameld. Ook in Miami gingen tegenstanders van Trump de straat op. De politie was met veel eenheden aanwezig om mogelijke rellen te voorkomen. Verschillende Trump-aanhangers uit de rechtse hoek van de Republikeinse Partij hadden na de aanklacht agressieve uitlatingen gedaan, waardoor de vrees ontstond dat er geweld zou kunnen uitbreken.