Nieuwe Beatles song, met John en George dankzij AI

Paul McCartney mag dan tegenwoordig een krasse tachtiger zijn, dat betekent allerminst dat hij 'old school' is. In een interview voor de BBC Radio wist hij te vertellen dat er een allerlaatste Beatles song is gemaakt, dankzij de hulp en de toepassing van kunstmatige intelligentie.

McCartney onthulde deze primeur, nadat hem was gevraagd hoe hij het vond dat zijn stem was 'verjongd' met AI, en hoe de stemmen van de inmiddels overleden John Lennon en George Harrison opnieuw 'tot leven' waren gewekt. “We maakten deze song af, omdat deze nog bestond als demo waar John [Lennon] aan had gewerkt Dankzij AI konden we de stem van John isoleren en gebruiken. Daarna is het liedje afgemixt, zoals met elke song gebeurt.”

Volgens McCartney waren de stemmen van Lennon en Harrison met AI 'hersteld' voor de door Peter Jackson geregisseerde documentaire 'The Beatles: Get Back' uit 2021, over het laatste Beatles album 'Let It Be.' "Het is mooi dat zoiets kan met AI, maar er zit toch ook wel een enge kant aan vast", aldus McCartney. “We moeten maar gewoon zien waar dit toe kan leiden.” Het radio-interview met Paul McCartney is hier terug te luisteren.