Faillisement VS voorkomen, ook Senaat stemt voor compromisoplossing

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse Senaat onder grote tijdsdruk voor een wetsvoorstel gestemd om een historisch nationaal faillissement te voorkomen. Het wetsvoorstel gaat nu ter ondertekening naar president Biden.

Zonder de aanpassing van het schuldenplafond zou het geld van de Amerikaanse regering binnen enkele dagen op zijn. De leider van de meerderheid in de senaat, Chuck Schumer, zei dat Amerika weer opgelucht adem kon halen.

De eindstemming in het Congres maakt een einde aan een langdurende verhitte politieke discussie, die tot grote zorgen leidde over een mogelijke economische crisis in de VS en daarbuiten. 

Biden moet de wet nog ondertekenen
63 van de 100 senatoren stemden voor het wetsvoorstel, dat het schuldplafond tot 2025 zou opschorten en de overheidsuitgaven de komende twee jaar zou beperken. Zo werd de nodige meerderheid in de Congreskamer bereikt.

Dit zorgt ervoor dat de overheid niet in een paar dagen failliet gaat. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde onlangs dat deze dramatische gebeurtenis maandag zou kunnen plaatsvinden. De oplossing kwam dus pas kort voor de deadline tot stand.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde het wetsvoorstel woensdagavond goed. Na de eindstemming in de Senaat moet president Biden nu de wet ondertekenen om hem in werking te laten treden. Dit wordt echter als een formaliteit beschouwd.