Zana klopt Pinot in Giro d'Italia, Thomas behoudt roze trui ondanks aanval Roglic

Filippo Zana heeft de achttiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaanse kampioen van Team Jayco AlUla was in de bergrit met aankomst in Val di Zoldo in een sprintje bergop net te sterk voor Thibaut Pinot. Geraint Thomas behield de roze leiderstrui op zijn verjaardag. Hij kwam samen met Primoz Roglic op bijna twee minuten van Zana binnen.

Op de eerste beklimming van de dag, de Passo della Crosetta ontstond de kopgroep waar Filippo Zana en Thibaut Pinot deel van uitmaakten. Maar in eerste instantie leek het erop dat de ploeg van Geraint Thomas de vroege vlucht niet veel ruimte wilde geven. Ineos reed op de eerste beklimming van de dag zo hard dat het peloton nog maar uit twintig renners bestond en ook in de vlakke kilometers daarna hield de Britse ploeg de kopgroep in het vizier.

Op 80 kilometer van de streep veranderde Ineos van plan en kreeg de kopgroep toch de ruimte. Ondertussen deed Pinot ook nog goede zaken voor het bergklassement. De afscheidnemende Fransman kwam bij de eerste drie beklimmingen als eerste boven en nam daarmee de leiderstrui over van Ben Healy.

Ook voor de ritzege had Pinot een goede kans. Samen met Zana was hij de sterkste bergop en loste de rest van de medevluchters op de beklimming en samen gingen ze sprinten voor de ritwinst. Daarin was de Italiaans kampioen net wat sneller en pakte Zana zijn eerste ritzege in de Giro.

Achter de kopgroep was er ook strijd tussen de klassementsrenners. Op de voorlaatste beklimming zette Primoz Roglic de aanval in samen met zijn ploeggenoot Sepp Kuss. Joao Almeida moest snel passen, maar hield de schade enigszins beperkt. Geraint Thomas kwam niet in de problemen bij de aanval van Roglic en behield de roze leiderstrui. Vrijdag volgt een nieuwe bergetappe in de Giro.

Results powered by FirstCycling.com