Zwitserse judoka schrijft historie met wereldtitel, ook Canadees goud

In het Qatarese Doha zijn dinsdag weer twee wereldtitels vergeven tijdens de wereldkampioenschappen judo. Dat leverde de nodige verrassende resultaten op én een mooi stukje sporthistorie.

Mannen -73kg
Zowaar geen enkele Japanner in de halve finales: Manuel Lombardo uit Italië wist de Azeri Hidayet Heydarov op zijn rug te gooien voor ippon, terwijl de Zwitser Nils Stump afrekende met Murodjon Yuldoshev uit Oezbekistan.

In de finale werd het een spannende strijd, waarin Lombardo en Stump elkaar weinig toe gaven. Golden score was nodig en daarin werd het op een wat teleurstellende manier beslist: Lombardo probeerde Stump op zijn rug te gooien, maar deed dat met een beweging waarbij de Italiaan zelf op zijn hoofd landde en dat is niet toegestaan. Lombardo werd gediskwalificeerd en Stump werd gekroond tot eerste Zwitserse wereldkampioen judo ooit.

Soichi Hashimoto bezorgde Japan nog wel een bronzen medaille door te winnen van Heydarov, terwijl Yuldoshev het andere brons pakte met een overwinning op de Canadees Arthur Margelidon.

Vrouwen -57kg
Regerend wereldkampioene Rafaela Silva uit Brazilië werd al in haar eerste partij op de rug gelegd door Hasret Bozkurt, waarna de Turkse doorstoomde naar de halve finales. Daarin werd ze verslagen door vicewereldkampioene Haruka Funakubo, die in de finale tegenover Christa Deguchi stond - de Canadese had Lkhagvatogoogiin Enkhriilen uit Mongolië in de halve finales verslagen.

In de finale was het rap gedaan: Deguchi scoorde een waza-ari en maakte het binnen de minuut met nog een fraaie worp af voor haar tweede wereldtitel, na 2019. Enkhriilen pakte brons door na een uitermate lange partij van de Zuid-Koreaanse Huh Mi-mi te winnen, terwijl Bozkurt haar strijd om brons juist verloor van de Canadese oud-wereldkampioene (2021) Jessica Klimkait.