Dame Edna Everage aka Barry Humphries (89) overleden

De Australische komiek Barry Humphries is op 89-jarige leeftijd overleden. Humphries verwierf internationaal grote bekendheid met zijn alter ego Dame Edna Everage.

Humphries was in februari gevallen en moest daarom worden geopereerd. Na zijn heupoperatie kampte hij met complicaties. Woensdag werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Humphries overleed omringd door zijn naaste familie, onder wie zijn vrouw Lizzie Spender, zijn kinderen en tien kleinkinderen. Hij was viermaal getrouwd.

Dame Edna Everage was een fictieve televisiepresentatrice en schrijfster. Ze was een creatie van (en werd gespeeld door) de Australische acteur Barry Humphries (1934-2023). Dame Edna, zoals ze meestal werd genoemd, was bekend om haar scherpe satire, haar lila haar, en om haar extravagante jurken, juwelen en brillen.

Dame Edna was, naar eigen zeggen, geboren als Edna May Beazly in het plaatsje Wagga Wagga. Ze verscheen voor het eerst op het toneel als een 'Australische doorsnee-huisvrouw'. Haar man Norm Stoddard Everage zou zijn overleden aan prostaatkanker, waarop ze de stichting Friends of the Prostate oprichtte en de World Prostate Olympics in het leven riep. Uit haar huwelijk waren drie kinderen geboren: de kleptomane dochter Valmai en de overduidelijk homoseksuele zoons Bruce en Kenneth (hoewel dat nooit werd uitgesproken - vergelijk Sheridan in Schone Schijn).

Haar vriendin/huishoudster Madge Allsop (een rol van Emily Perry) was geregeld te zien in haar optredens als onderwerp van leedvermaak, maar zei nooit iets terug.

Dame Edna liet blijken dat ze welgesteld was. Ze bezat huizen in Los Angeles, Londen, Sydney, Zwitserland en Martha's Vineyard. Tot haar vele beroemde vrienden rekende ze koningin Elizabeth II. Wanneer een beroemde gast zich naar haar oordeel misdroeg of teveel aandacht trok in haar talkshow, verdween deze zonder pardon via een valluik van het podium.

Naast zijn acteerwerk sprak Humphries de stemmen in voor veel animatiefilms. Zo was hij de vegetarische haai Bruce in de Pixar-klassieker Finding Nemo uit 2003.