FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 april 2023

Bautista overtuigend naar World Superbikes-zege in Assen

Op het TT Circuit van Assen komt dit weekeinde het World Superbikes-kampioenschap in actie. Zaterdagmiddag werd de eerste race verreden, zondag volgen in de ochtend nog de superpolerace en race twee in de middag.

Jonathan Rea vertrok van poleposition, met Kawasaki-teamgenoot Alex Lowes op plek drie en Toprak Razgatlioglu tussen hen in op de Yamaha. Op rij twee stonden Alvaro Bautista, die drie plekken gridstraf had, Scott Redding en Andrea Locatelli, voor Dominique Aegerter, Danilo Petrucci en Iker Lecuona - Michael van der Mark moest het voor zijn thuisrace doen met een vijftiende startplek.

Rea kwam als leider door na ronde één, Razgatlioglu zat er vlak achter en Bautista knokte met Lowes om de derde plek. Bautista won dat duel en samen met Razgatlioglu en Rea sloeg hij snel een gat naar Lowes, Redding en Axel Bassani. In de tweede helft van de race haakte Razgatlioglu beetje bij beetje af bij de twee koplopers en niet veel later kon ook Rea niet meer aan blijven haken bij de ontketende Bautista.

Daarmee was de race ook wel gedaan: Bautista boekte een overtuigende zege, Rea volgde en Razgatlioglu completeerde het podium, voor Locatelli, Bassani en Aegerter. Van der Mark finishte na een redelijke race uiteindelijk als dertiende.

Uitslag Vitesse - Excelsior

Vitesse heeft in het thuisduel tegen Excelsior niet weten te winnen. In een saaie wedstrijd tussen de beide ploegen werd het 0-0.

In de eerste helft tussen Vitesse en Excelsior viel er weinig te beleven in het Gelredome. Na rust was Vitesse wel dicht bij een treffer, maar dankzij reddingen van de Excelsior-doelman Stijn van Gassel bleef Excelsior de nul houden. Ook in het laatste half uur van de wedstrijd kon de thuisploeg niet scoren ondanks wat dreiging. Excelsior stelde daar weinig tegenover en daardoor bleef het 0-0 in de eredivisie.

Door het gelijkspel staat Excelsior nu op doelsaldo op de zestiende plaats achter FC Emmen, die eerder op de avond met 2-3 wist te winnen van sc Heerenveen. Vitesse staat op plaats dertien met maar drie punten voorsprong op Excelsior en FC Emmen.

NHL: Vier series in eerste playoffronde naar 2-1, Islanders stormen over Hurricanes heen

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn vrijdagavond in vier van de acht series in de eerste ronde van de playoffs de derde wedstrijden gespeeld. In al die series zal in elk geval een vijfde wedstrijd nodig zijn, want het is er overal spannend na drie duels.

New York Islanders - Carolina Hurricanes (0-2)
Na twee nederlagen in Raleigh moesten de New York Islanders in eigen huis de boel omdraaien, wat in de eerste periode niks opleverde. Halverwege periode twee was het echter raak: een mooie pass van Ryan Pulock werd door Casey Cizikas het doel in gewerkt. Een paar minuten later werd een inzet van Hudson Fasching van de doellijn van de Hurricanes gehaald, waarna Carolina middels Jesper Fast voor de gelijkmaker zorgde. Daar bleef het even bij, tot het aan het eind van de derde periode he-le-maal los ging voor de Islanders: Kyle Palmieri tikte een prachtige pass van Sebastian Aho binnen, Matt Martin rondde een mooie aanval af, Scott Mayfield schoot de empty netter binnen en Anders Lee tekende voor 1-5 - de snelste vier goals ooit in de lange playoffgeschiedenis, en de Islanders krabbelden terug tot 2-1 in de serie.

Game 4: Zondagavond 23 april, 19.00u (NL); New York Islanders - Carolina Hurricanes

Florida Panthers - Boston Bruins (1-1)
Nadat de in het reguliere seizoen oppermachtige Bruins een van de twee thuiswedstrijden tegen de Panthers verloren, wilden ze in Florida natuurlijk terugslaan. Taylor Hall zette de Bruins al heel snel op voorsprong, Charlie Coyle verdubbelde de score in de tweede periode en ongeveer halverwege periode drie zorgden David Pastrnak en Nick Foligno ook nog eens voor 0-4. Gustav Forsling deed wat terug met een shorthanded goal en dankzij Sam Reinhart's 2-4 leek er even wat spanning terug te komen, maar daar bleef het bij en dus pakten de Bruins een 2-1 voorsprong in de serie.

Game 4: Zondagavond 23 april, 21.30u (NL); Florida Panthers - Boston Bruins

Minnesota Wild - Dallas Stars (1-1)
Na een pijnlijke nederlaag in Dallas kon de Wild in het eigen Saint Paul weer een voorsprong pakken in de serie. Mats Zuccarello opende laat in de eerste periode de score, Marcus Johansson was vroeg in periode twee goed voor de 2-0. Luke Glendening antwoordde door luttele seconden later al voor Dallas te scoren, maar via Marcus Foligno werd het 3-1 en in de derde periode maakten Zuccarello en Ryan Hartman het af: 5-1 en Minnesota staat weer op voorsprong in de serie.

Game 4: Zondagavond 23 april, 00.30u (NL); Minnesota Wild - Dallas Stars

Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (1-1)
De Kings openden de wedstrijd prima door aan het eind van de eerste periode dankzij Alex Iafallo op 1-0 te komen, maar in de tweede periode draaide het in een tijdsbestek van nog geen twee minuten helemaal om: Connor McDavid werd twee keer aangespeeld door Evan Bouchard en maakte er twee keer een goal van voor de Oilers. Achttien tellen later stond het dankzij Adrian Kempe echter alweer gelijk en na een doelpuntloze derde periode moest overtime gespeeld worden. Na ruim drie minuten was het raak: de winnende Kings-goal werd gemaakt door Trevor Moore, die in de buurt opgroeide en als jongetje naar playoffwedstrijden van de Kings ging kijken, hopende om ooit zijn eigen grote playoffmoment te hebben. Die kwam nu dus, de Kings staan op 2-1 in de serie.

Game 4: Zondagavond 23 april, 03.00u (NL); Los Angeles Kings - Edmonton Oilers

Uitslag sc Heerenveen - FC Emmen

FC Emmen heeft in de strijd tegen degradatie drie belangrijke punten gepakt. In de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen won de ploeg van Dick Lukkien in blessuretijd met 2-3.

Sydney van Hooijdonk zette sc Heerenveen tot tweemaal toe op voorsprong en dankzij de twee doelpunten is hij nu topscorer in de eredivisie, maar de held van de avond in Friesland werd Ole Romeny. De aanvaller van FC Emmen zorgde in de tweede helft tot tweemaal voor de gelijkmaker en in de blessuretijd maakte Romeny ook nog eens zijn derde treffer van de avond en daarmee bezorgde hij zijn ploeg drie belangrijke punten in de strijd tegen degraditie.

Door de zege gaat FC Emmen Excelsior voorbij in de stand, al hebben die wel één wedstrijd minder gespeeld dan Emmen. sc Heerenveen blijft door de nederlaag op de negende plaats staan.

'Kat in het bakkie' agenten trekken lynx onder auto vandaan

Het Amerikaanse politiekorps in Wisconsin heeft bodycambeelden vrijgegeven waarop agenten een lynx onder een auto vandaan trekken nadat hun hulp hiervoor werd ingeroepen. Officieren van het Wisconsin Department of Natural Resources slaagden erin de grote katachtige met succes onder het voertuig vandaan in een truck te zetten waarna het dier weer in het wild werd vrijgelaten.


Scheepswrak SS Montevideo Maru na 81 jaar gevonden

Het wrak van een militair transportschip dat tijdens de Tweede Wereldoorlog per ongeluk is getorpedeerd, is na 81 jaar teruggevonden op de bodem van de Zuid-Chinese Zee. Bij het ongeluk kwamen zo'n 979 Australiërs om het leven kwamen.

Het scheepswrak werd ontdekt op meer dan 4 km onder het wateroppervlakte, dieper dan dat van de Titanic. Het zinken van de SS Montevideo Maru was de ergste maritieme ramp in de Australische geschiedenis - het aantal doden overtrof ruimschoots de verliezen van het land in de hele oorlog in Vietnam 25 jaar later.

Het Japanse schip vervoerde soldaten en burgers die gevangen waren genomen door Japanse troepen in Nieuw-Guinea, dat toen Australisch grondgebied was. Ze werden naar het Chinese eiland Hainan gebracht toen het schip op 1 juli 1942 werd opgemerkt door een Amerikaanse onderzeeër, de USS Sturgeon. De bemanning van de onderzeeër wist niet dat het schip geallieerde krijgsgevangenen aan boord had en bracht het tot zinken met vier torpedo's. Het schip, dat 850 Australische soldaten en 210 burgers uit 14 landen vervoerde, zonk binnen 10 minuten. Er waren geen overlevenden. 

De Australische premier Albanese zei dat de laatste rustplaats van de verloren zielen van de 'Montevideo Maru' is gevonden. Hopelijk zal dit nieuws 'een zekere mate van troost' geven aan de nabestaanden.

Fun met Funda #267 - Knus en kneuterig in Maarn

In de aanbieding deze keer een leuke bungalow in Maarn. Voorzien van diverse "authentieke elementen" is het een opknappertje met veel mogelijkheden. De makelaar noemt bijvoorbeeld het splitsen van het riante perceel en ook 'amoveren' van de woning (inderdaad, dat betekent gewoon slopen) als opties.

Is het misschien wat voor een handige Fok!er? Voor minder dan 9 ton kan het van jou zijn.

Zodra je de woning binnen stapt, ga je terug in de tijd! De originele keuken uit 1935 is nog aanwezig en een prachtige oud Hollandse kogelkachel in de woonkamer. Het perceel ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, nabij het fraaie natuurgebied Koeheuvels. Het geheel is gelegen op een ruim perceel van ca. 3.090 m².

Vraagprijs € 889.000 k.k.

Kenmerken
Bouwjaar circa 1935
Woonoppervlakte circa 90 m²
Inhoud circa. 497 m³
Perceeloppervlakte 3.090 m²
Energielabel G, geen isolatie, verwarming middels gaskachel en houtkachel

Fun met Funda 267 - Knus en kneuterig  in Maarn (Beeld : Funda)
Fun met Funda 267 - Knus en kneuterig kot in Maarn (Beeld : Funda)

Fun met Funda 267 - Knus en kneuterig kot in Maarn (Beeld : Funda)
Fun met Funda 267 - Knus en kneuterig in Maarn (Beeld : Funda)

Fun met Funda 267 - Knus en kneuterig in Maarn (Beeld : Funda)
Fun met Funda 267 - Knus en kneuterig in Maarn (Beeld : Funda)


Celstraf geëist tegen geld wegsluizende oud-medewerker UWV

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder deze week in Rotterdam een celstraf van 30 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen een oud-medewerker van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) die verdacht wordt van verduistering, valsheid in geschrift en schending van de geheimhoudingsplicht tijdens zijn dienstverband bij de overheidsorganisatie.

Hij zou dit hebben gedaan door samen met medeverdachten voor ruim €3,5 miljoen aan uitkeringsaanvragen in te dienen voor werknemers van verschillende organisaties, en het uitgekeerde geld daarna door te laten sluizen naar bankrekeningen in het buitenland. Uiteindelijk is er ruim €1,8 miljoen euro verduisterd.

43 valse aanvragen
Het onderzoek is gestart na een controle binnen het UWV, waaruit bleek dat er fraude was gepleegd met aanvragen voor zogenoemde compensatie transitievergoedingen (CRTV aanvragen). De CRTV regeling is er voor werknemers die, na twee jaar van ziekte, worden ontslagen. De onderneming betaalt dan een transitievergoeding uit aan de (ex)werknemer waarvoor de onderneming een (volledige) compensatie kan aanvragen bij het UWV. Direct na de controle is een strafrechtelijk onderzoek opgestart, vooral ook gericht op het beperken van de schade en het in beslag nemen van het verduisterde geld. In een periode van ruim drie maanden zijn er door de verdachte in ieder geval 43 valse CRTV aanvragen ingediend bij het UWV. Van die aanvragen is uiteindelijk €1.814.352,- uitgekeerd op rekeningen van verschillende bedrijven, voor werknemers die daar niet in dienst waren. De uitgekeerde bedragen werden vervolgens doorgesluisd naar bankrekeningen in het buitenland. 

“Een inside job”
De verdachte was als uitzendkracht werkzaam bij het UWV en zocht stukken op van bonafide CRTV aanvragen. Deze stukken verstrekte hij aan anderen buiten de organisatie, die vervolgens valse aanvragen bij het UWV indienden. Vervolgens zorgde de verdachte ervoor dat de valse aanvragen weer bij hem terechtkwamen zodat hij ze kon accorderen. Volgens de officier van justitie is hier dus sprake van een inside job: "Verdachte heeft op een schandalige en geraffineerde manier misbruik gemaakt van het in hem, als overheidsfunctionaris, gestelde vertrouwen. Door zijn handelen heeft het UWV ten onrechte een groot geldbedrag uitgekeerd. Kostbaar overheidsgeld dat maar één keer kan worden uitgegeven en dat voor het grootste gedeelte niet meer terug is gevonden.” De medeverdachten die voornamelijk verantwoordelijk worden gehouden voor het doorsluizen en witwassen van de gelden moeten zich op een ander moment voor de rechtbank verantwoorden. Het OM eist een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk, en een beroepsverbod van vijf jaar, waarbij de verdachte geen functie als ambtenaar of in dienst bij de overheid mag bekleden.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Dame Edna Everage aka Barry Humphries (89) overleden

De Australische komiek Barry Humphries is op 89-jarige leeftijd overleden. Humphries verwierf internationaal grote bekendheid met zijn alter ego Dame Edna Everage.

Humphries was in februari gevallen en moest daarom worden geopereerd. Na zijn heupoperatie kampte hij met complicaties. Woensdag werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Humphries overleed omringd door zijn naaste familie, onder wie zijn vrouw Lizzie Spender, zijn kinderen en tien kleinkinderen. Hij was viermaal getrouwd.

Dame Edna Everage was een fictieve televisiepresentatrice en schrijfster. Ze was een creatie van (en werd gespeeld door) de Australische acteur Barry Humphries (1934-2023). Dame Edna, zoals ze meestal werd genoemd, was bekend om haar scherpe satire, haar lila haar, en om haar extravagante jurken, juwelen en brillen.

Dame Edna was, naar eigen zeggen, geboren als Edna May Beazly in het plaatsje Wagga Wagga. Ze verscheen voor het eerst op het toneel als een 'Australische doorsnee-huisvrouw'. Haar man Norm Stoddard Everage zou zijn overleden aan prostaatkanker, waarop ze de stichting Friends of the Prostate oprichtte en de World Prostate Olympics in het leven riep. Uit haar huwelijk waren drie kinderen geboren: de kleptomane dochter Valmai en de overduidelijk homoseksuele zoons Bruce en Kenneth (hoewel dat nooit werd uitgesproken - vergelijk Sheridan in Schone Schijn).

Haar vriendin/huishoudster Madge Allsop (een rol van Emily Perry) was geregeld te zien in haar optredens als onderwerp van leedvermaak, maar zei nooit iets terug.

Dame Edna liet blijken dat ze welgesteld was. Ze bezat huizen in Los Angeles, Londen, Sydney, Zwitserland en Martha's Vineyard. Tot haar vele beroemde vrienden rekende ze koningin Elizabeth II. Wanneer een beroemde gast zich naar haar oordeel misdroeg of teveel aandacht trok in haar talkshow, verdween deze zonder pardon via een valluik van het podium.

Naast zijn acteerwerk sprak Humphries de stemmen in voor veel animatiefilms. Zo was hij de vegetarische haai Bruce in de Pixar-klassieker Finding Nemo uit 2003.

Baanrenner Büchli wint afvalkoers in Nations Cup, Van der Duin 3e

In het Canadese Milton is het derde en laatste Nations Cup-weekeinde van start gegaan. Vrijdagavond werden de eerste podiumposities bepaald en dat leverde, ondanks afwezigheid van de sprintploeg, alvast Nederlands succes op.

Ploegenachtervolging vrouwen
Lena Reissner, Franziska Brausse, Mieke Kroger en Laura Sussemilch begonnen namens Duitsland sterk tegen Katie Archibald, Neah Evans, Megan Barker en Josie Knight, maar het Britse kwartet nam na twee kilometer het heft in handen. De Duitsers waren in de slotkilometer sterker, maar het gat was al geslagen: 4:12,539 tegen 4:13,511 in Brits voordeel. Met een sterk eindschot ging plek drie naar Sarah van Dam, Maggie Coles-Lyster, Erin Attwell en Ariane Bonhomme namens het thuisland (4:15,961), tegen de 4:19,105 van de Amerikaanse ploeg met Jennifer Valente, Lily Williams, Olivia Cummins en Chloe Dygert.

Ploegenachtervolging mannen
Met Oliver Wood, Daniel Bigham, Josh Charlton en Michael Gill pakten de Britten ook bij de mannen de winst: Francesco Lamon, Michele Scartezzini, Davide Boscaro en Manlio Moro waren namens Italië vooral in het begin niet snel genoeg en verloren met 3:51,310 tegen 3:52,840 minuten. De bronzen finale was opmerkelijk genoeg sneller, voor beide teams: Donavan Grondin, Benjamin Thomas, Thomas Boudat en Valentin Tabellion pakten dankzij een sterk eindscoht voor Frankrijk plek drie in 3:50,375 minuten, voor de 3:50,796 van Oliver Bleddyn, Kelland O'Brien, Joshua Duffy en Conor Leahy uit Australië.

Teamsprint vrouwen
In een fraaie finale ging de winst ietwat verrassend naar Mexico. Luz Gaxiola, Jessica Salazar en Yuli Verdugo waren met 47,001 seconden net iets te sterk voor thuistrio Lauriane Genest, Kelsey Mitchell en Sarah Orban (47,414). Het brons was voor Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen, die met 47,569 seconden te snel waren voor het Britse trio Katy Marchant, Blaine Ridge-Davis en Millicent Tanner (48,095).

Teamsprint mannen
De Nederlanders waren er niet en dus was Australië de grote favoriet. Wereldkampioenen Matthew Glaetzer, Leigh Hoffman en Matthew Richardson waren met 42,125 seconden in de finale veel te sterk voor Guo Shuai, Xue Chenxi en Zhou Yu uit China (43,122), terwijl het brons naar Groot-Brittannië ging. Harry Ledingham-Horn, Ed Lowe en Hayden Norris (43,165) klopten James Hedgcock, Tyler Rorke en Nick Wammes uit Canada (43,398).

Afvalkoers vrouwen
Maike van der Duin reed een uitstekende koers en wist de Belgische Shari Bossuyt nét voor te blijven bij de op twee na laatste sprint, waardoor Van der Duin zich verzekerde van het podium. Daar bleef het wel bij, want ze moest er vervolgens wel af, waarna de Noorse Anita Stenberg de sprint om de winst won van de Amerikaanse Jennifer Valente.

Afvalkoers mannen
Met Philip Heijnen en BEAT-rijder Matthijs Büchli had Nederland twee ijzers in het vuur, waarbij Heijnen wat vroegtijdig afhaakte: hij werd achtste. Büchli bleef echter lang voorin en bleef uiteindelijk samen met de Australiër Blake Agnoletto over. Voor de voormalig wereldkampioen op de keirin werd dat een koud kunstje en dus pakte Büchli een fraaie zege, voor Agnoletto en de voor hen afgehaakte Spanjaard Erik Martorell.

Sancties tegen Rusland: wat heeft Nederland hiervoor gedaan?

De Europese Unie (EU) heeft zware sancties tegen Rusland ingevoerd, vanwege de oorlog in Oekraïne. Nederland zet zich in om deze sancties tegen Rusland na te leven en te handhaven.

Zo staat het er nu voor:

Waarom zijn er sancties tegen Rusland?
De EU stelt sancties in tegen Rusland, in reactie op de inval in Oekraïne. Het doel van de sancties: het Rusland zo moeilijk mogelijk maken om oorlog tegen Oekraïne te voeren. En druk op Rusland zetten om de agressie te stoppen. Met de sancties geeft de EU duidelijke signalen: we staan achter Oekraïne. En er zijn gevolgen voor wie betrokken is bij schendingen van mensenrechten en het internationaal recht. Nederland blijft binnen de EU op zoek naar manieren om met nieuwe sancties de druk op Rusland verder te verhogen.

Werken de sancties tegen Rusland?
De sancties tegen Rusland hebben effect. Dat blijkt op verschillende manieren:

  • De exportbeperkingen van de EU zorgen ervoor dat Rusland minder middelen en technologie heeft om oorlog te voeren. Daardoor worden er Russische tekorten gerapporteerd op het slagveld.
  • Door het bevriezen van tegoeden van onder andere de Russische Centrale Bank, heeft Rusland minder financiële reserves.
  • Er zijn ook trends die laten zien dat de Russische economie achteruitgaat. Zo krijgt Rusland minder inkomsten uit de export (bijvoorbeeld van energie), Europese bedrijven vertrekken uit het land en buitenlandse investeringen in Rusland zijn historisch laag. De sancties dragen bij aan deze trends.
  • Lees meer over de gevolgen van de sancties voor de Russische economie.

Tegengaan van sanctie-omzeiling
Hoe langer de sancties duren, hoe meer impact ze op Rusland hebben. Maar ook: hoe meer Rusland gaat zoeken naar mogelijkheden om de sancties te omzeilen. Daar treden Nederland en andere EU-landen streng tegen op. Het bewust en opzettelijk deelnemen van Nederlanders of Nederlandse bedrijven om de sancties te omzeilen is strafbaar.

De Douane is extra alert op nieuwe handelsstromen en controleert op het risico dat er ‘uitwijklanden’ worden gebruikt, om gesanctioneerde goederen via een omweg naar Rusland te exporteren. Omdat er zo veel sancties zijn, is een grotere inzet op het tegengaan van omzeiling nodig. Niet alleen in Nederland, maar ook in én met andere landen. Daarom zet Nederland in op grotere samenwerking tussen EU-landen om omzeiling tegen te gaan. Samen lukt dat beter.

Nederlandse stand van zaken sancties
Vorig jaar presenteerde het kabinet het eindrapport van de nationaal coördinator sanctienaleving aan de Tweede Kamer. Daarin stond hoe Nederland toezicht hield op de sancties, en ook waar verbeteringen nodig waren. In een Kamerbrief van 14 april 2023 deelt het kabinet wat nu de stand van zaken is. Nederland zet zich in voor:

  • het moderniseren van het sanctiestelsel met nieuwe regels en afspraken. Dat gebeurt onder coördinatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • deelnemen aan EU-werkgroepen. De werkgroepen in Brussel zijn bedoeld om samen met EU-landen effectiever de sancties na te leven en kennis uit te wisselen.
  • uitwisselen van gegevens tussen overheidsorganisaties. Nederland heeft het Samenwerkingsplatform Sanctienaleving (SPS) ingesteld, dat regelmatig bijeenkomt. Dit zorgde bijvoorbeeld voor het versnellen van lopende opsporingsonderzoeken en het instellen van nieuwe onderzoeken.
  • zelfmeldplicht voor gesanctioneerden. Als onderdeel van het zevende sanctiepakket tegen Rusland is er een zelfmeldplicht voor gesanctioneerde personen of organisaties. In Nederland zijn vijf meldpunten ingericht waar bezittingen kunnen worden gemeld. Tot nu toe zijn er 12 meldingen binnengekomen.
  • gebruik van bevroren tegoeden voor wederopbouw van Oekraïne. De Europese Commissie denkt actief na – met steun van Nederland – over hoe bevroren Russische tegoeden gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van Oekraïne.
  • meer capaciteit voor de Douane. Toezicht op sanctiemaatregelen vraagt veel inzet van de Douane. Daarom zijn er tot 2026 extra middelen toegevoegd aan de begroting van de Douane, om meer mensen te werven.

Bevroren Russische tegoeden en bezittingen in Nederland
Op 2 april 2023 was dit de stand van zaken voor de naleving van de sancties:

  • Bevroren financiële tegoeden € 644,5 miljoen
  • Tegengehouden financiële transacties € 863,4 miljoen
  • Vaartuigen 2 (waarde totaal ongeveer € 1 miljoen)
  • Vliegtuigen 5 (waarde € 70-80 miljoen per stuk)
  • Vracht 1 (waarde ongeveer € 260.000)
  • Vastgoed Het Kadaster heeft drie aantekeningen geplaatst bij kadastrale objecten van 1 gesanctioneerde

Wat zijn bevroren tegoeden en bezittingen?
Als tegoeden (geld) worden bevroren, kan een getroffen persoon, organisatie of bedrijf het geld niet meer opnemen of overmaken. Als bezittingen zoals vliegtuigen of schepen worden bevroren, mogen die niet langer worden verkocht, verhandeld of als onderpand worden gebruikt. Bezittingen kunnen door Nederlandse instanties niet worden ingenomen of onteigend.

Lees ook de Kamerbrief: stand van zaken sanctienaleving en -handhaving van 21 april 2023.

Steeds minder voedselverspilling in Nederland, maar kan beter

Nederlanders verspillen steeds minder voedsel. Huishoudens boeken de meeste vooruitgang. Sinds 2015 gooien zij 23% minder eten weg. Gemiddeld verspilden Nederlanders in 2022 thuis 33,4 kg eten per persoon. Binnen de hele voedselketen zijn van boer tot bord weliswaar veelbelovende initiatieven om verspilling tegen te gaan, maar meer inzet is nodig. Nog altijd wordt ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland verspild. In het huidige tempo wordt het doel om voedselverspilling in 2030 te halveren niet gehaald. Om de doelstelling te halen zijn extra maatregelen nodig.

Dat schrijft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag aan de Tweede Kamer. De brief bevat nieuwe cijfers over voedselverspilling bij consumenten thuis (2022) en in de hele voedselketen (2009-2020), waaronder ook landbouw, voedselproducenten, supermarkten en horeca vallen. Daarnaast is een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) toegevoegd met adviezen over aanvullende maatregelen. De minister wil in ieder geval verplichte monitoring en rapportage van voedselverspilling voor de voedselsectoren verkennen. Naar verwachting volgt vóór de zomer een besluit over aanvullende maatregelen om verspilling tegen te gaan.

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV): “Goed voedsel is onze eerste levensbehoefte. Als we ons eten verspillen, gooien we ook onnodig geld, water, energie en andere grondstoffen weg. En natuurlijk de waardering voor het vakmanschap van de boer. Gelukkig zetten we mooie stappen vooruit. Vooral thuis gooien mensen veel minder voedsel weg. Dat is een geweldige prestatie. Tegelijk zie ik dat we in de hele keten nog te weinig progressie boeken. Er moet echt een tandje bij om voedselverspilling in 2030 te halveren, want er is van boer tot bord nog veel winst te behalen.”

Veelbelovende initiatieven
Het ministerie werkt samen met het Voedingscentrum en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling aan het tegengaan van verspilling. Bij huishoudens is onder meer door campagnes als de jaarlijkse Verspillingsvrije Week in september al veel vooruitgang geboekt. In 2022 gooiden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon weg. Dat is 23% minder dan in het ijkjaar 2015. Toch lijkt de dalende trend nu te stagneren. Daarom is meer actie nodig is vanuit de hele voedselketen om de Nederlander te helpen thuis minder voedsel te verspillen.

In de hele voedselketen zijn inmiddels een aantal veelbelovende initiatieven genomen tegen voedselverspilling. Zo wordt gewerkt aan een effectievere broodketen om retourstromen te voorkomen. Dagelijks worden namelijk 700.000 broden teveel gebakken. Ongeveer de helft gaat verloren in de keten, onder meer bij supermarkten, waar 8% van het brood retour gaat naar bakkerijen en wordt verwerkt tot veevoer. Ook wordt gewerkt aan business cases om onvermijdbare reststromen, zoals snijresten van aardappelen, groenten en fruit op grote schaal te verwerken tot diervoer voor een circulaire productie van vlees, zuivel en eieren.

Totale voedselverspilling
Toch is in de hele voedselketen, van landbouw tot consument, nog veel winst te behalen bij de bestrijding van voedselverspilling. Uit de nieuwe cijfers van de WUR blijkt dat, omgerekend naar hoofd van de bevolking, de voedselverspilling in 2020 in de hele voedselketen 97 tot 123 kilo per Nederlander bedroeg. Dat is een daling van 5,8% tot maximaal 15,8%, ten opzichte van 2015. Doordat de data van ketenpartijen nog niet nauwkeurig genoeg zijn en verspilling niet overal wordt gemeten, wordt gewerkt met bandbreedtes. Toch geven de cijfers aan dat een halvering van de totale voedselverspilling in Nederland een enorme winst oplevert. Zo kunnen 2,7 miljoen mensen een jaar eten van het voedsel dat niet wordt verspild en zorgt het voor een reductie aan broeikasgassen van twee tot drie megaton.

Aanvullende maatregelen
Om de doelstelling voor voedselverspilling te halen, zijn naast het voortzetten van de huidige aanpak ook aanvullende maatregelen nodig, concludeert de WUR in het onderzoek. Zo is het belangrijk om de voedselverliezen in de landbouw beter te monitoren. De minister verkent ook of het mogelijk is monitoring en rapportage in de keten verplicht te stellen. Op die manier kan nauwkeuriger worden bekeken welke maatregelen effectief zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Samen met aanvullende maatregelen, waar later dit jaar een besluit over wordt genomen, moet dat ervoor zorgen dat in 2030 voedselverspilling in Nederland is gehalveerd, vergeleken met 2015.

Hittegolf India

India is een land dat regelmatig getroffen wordt door hittegolven, vooral in de zomermaanden. In de afgelopen jaren is de intensiteit en frequentie van hittegolven in het land toegenomen als gevolg van klimaatverandering en andere factoren.

Op dit moment, heeft India te maken met een ernstige hittegolf die grote delen van het land treft, met name het noorden en het westen. Temperaturen zijn gestegen tot boven de 40 graden Celsius, en sommige plaatsen hebben zelfs temperaturen van meer dan 45 graden Celsius bereikt. Dit heeft geleid tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs sterfgevallen, vooral onder kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met chronische ziekten.

De hittegolf heeft ook geleid tot stroomstoringen in sommige delen van het land, waardoor de levensomstandigheden nog moeilijker worden voor de getroffenen. De regering van India heeft maatregelen genomen om de impact van de hittegolf te verminderen, zoals het openen van koelcentra en het verstrekken van gratis drinkwater aan de mensen.

Anticonceptiepillen worden gratis verkrijgbaar in Italië

In Italië hoeven vrouwen niet langer te betalen voor anticonceptiepillen als voorbehoedsmiddel. 

Een commissie van het Italiaanse geneesmiddelenbureau Aifa heeft besloten de anticonceptiepil toe te voegen aan de lijst van vrij verkrijgbare medicijnen. De voorzitter van het panel van deskundigen, Scoracco, zei dat dit met name moet worden gericht op vrouwen die de anticonceptiepil eerder hebben opgegeven om kostenredenen. Het algemene anticonceptiegebruik is in Italië laag in vergelijking met andere EU-landen.

Een medicijn om hiv te voorkomen moet in de toekomst ook gratis worden verstrekt. Het programma kost de Italiaanse staat naar schatting zo'n 140 miljoen euro per jaar.

Eddie van Halen's Frankenstrat-gitaar geveild voor 3,5 miljoen euro

Op een veiling is de gitaar van Eddie Van Halen geveild voor 3,9 miljoen dollar oftewel ruim 3,5 miljoen euro. De Nederlands-Amerikaanse gitarist Van Halen, die drie jaar geleden overleed, was met het instrument was met het instrument te zien in onder meer de videoclip van "Hot for Teacher" uit 1984.

Het gaat om een bijzondere Frankenstrat-gitaar die speciaal ontworpen werd door een bevriende instrumentmaker en waarop rood-witte prints staan op de kast. Eddie speelde er jarenlang mee tijdens liveoptredens van zijn band Van Halen. Rolling Stone plaatste hem zelfs als achtste in hun top honderd beste gitaristen ooit lijstje. De eigenaar bracht onlangs deze immens populaire gitaar naar Sotheby's & verwachtte dat hij $2-3m zou opleveren. Wie uiteindelijk de nieuwe eigenaar is van dit prachtige stuk muziekgeschiedenis is onbekend.

Deze Frankenstrat is niet de duurste gitaar die ooit geveild is. Dat record werd gevestigd bij een gitaar van de overleden Kurt Cobain. Deze akoestische gitaar leverde in 2020 zo'n 6 miljoen dollar op.

NBA: Triple-double Jokic helpt Nuggets naar 3-0, Hawks geven niet op tegen Celtics

In de eerste ronde van de playoffs in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn vrijdagavond weer drie wedstrijden gespeeld. In Atlanta, New York en Minneapolis was het niet altijd even spectaculair, hoewel de avond in het algemeen voor genoeg spanning zorgde, zowel in de wedstrijden als de best-of-seven-series.

Atlanta Hawks - Boston Celtics (0-2)
Na de twee nederlagen in Boston speelden de Hawks beter in de eerste thuiswedstrijd. Het ging aanvankelijk gelijk op en de Celtics namen een kleine voorsprong, maar in Q2 sloegen de Hawks terug door in nog geen vier minuten tijd een 20-3 run neer te zetten. Vroeg in Q3 hadden de Celtics dat alweer ingehaald, maar de Hawks bleven weerstand bieden, gaven nog een flinke voorsprong weg en maakten het in de slotminuten tóch gewoon af: 130-122, onder meer door de 32 en 25 punten van Trae Young en Dejounte Murray.

Game 4: Zondagavond 23 april, 01.00u (NL); Atlanta Hawks - Boston Celtics

New York Knicks - Cleveland Cavaliers (1-1)
Na een wat gezapig eerste kwart sloegen de Knicks met 28-15 flink toe in het tweede kwart. Daarmee werd een gat geslagen die de thuisploeg ook niet meer weg zou geven. In de loop van Q3 kwamen de Cavaliers nog even tot op enkele cijfers, maar de Knicks gaven weer gas en liepen weg naar een 99-79 zege en een 2-1 voorsprong in de serie.

Game 4: Zondagavond 23 april, 19.00u (NL); New York Knicks - Cleveland Cavaliers

Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets (0-2)
Met een 2-0 voorsprong op zak trokken de Nuggets naar Minneapolis, waar het in het eerste kwart volledig gelijk op bleef gaan. In het tweede kwart namen de Nuggets echter de touwtjes in handen en vanaf dat moment bleven ze die ook vasthouden. De Timberwolves bleven constant in de buurt en vroeg in Q4 bracht Anthony Edwards (36 punten) het gat terug naar drie punten, maar de Nuggets stoomden verder en liepen weg naar een 111-120 zege onder leiding van Nikola Jokic en zijn triple-double: 20 punten, 12 assists, 11 rebounds.

Game 4: Zondagavond 23 april, 03.30u (NL); Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets

Conflict Sudan uitgelegd in 5 minuten: 'Wetteloosheid in straten Khartoum'

Wie zijn de paramilitaire RSF en waarom zijn ze in conflict met het Sudanese leger? De aanhoudende gevechten hebben de afgelopen week honderden doden gekost en het op twee na grootste land van Afrika - waar ongeveer een kwart van de mensen al afhankelijk was van voedselhulp - in een humanitaire ramp gestort.

In plaats van een staakt-het-vuren is het leger een nieuwe fase ingegaan, waarbij het de Rapid Support Forces (RSF) te lijf gaat in de straten van Khartoum, na eerder te hebben vastgehouden aan aanvallen vanuit de lucht. 

Studentencorps Amsterdam biedt leden excuses aan voor structureel geweld

Studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. gaat hun excuses maken aan leden, oud-leden en ouders voor een cultuur van geweld die jarenlang binnen de herendisputen heerste. Uit onderzoek blijkt dat nieuwkomers van het studentencorps structureel te maken hadden met fysiek geweld tijdens hun ontgroening. Zo meldt AT5

Dat weet Trouw te melden. Het dagblad schrijft dat in de periode van 2017 tot 2021 de aspirant-leden van de vereniging hardhandig werden onthaald op hun nieuwe disputen. Zo werden ze geschopt, geslagen en gestompt. 

Onderzoek
Het onderzoek naar de cultuur binnen de verenging werd uitgevoerd door het advocatenkantoor De Roos & Pen en was in opdracht van het studentencorps. De aanleiding daarvoor was het vroegtijdig stopzetten van de ontgroeningsperiode in 2021 vanwege grensoverschrijdend gedrag. In 2017 kwam de ontgroeningsperiode van de vereniging ook al in opspraak, nadat het Openbaar Ministerie onderzoek deed omdat een aspirant-lid een tand verloor door een mishandeling. Naar aanleiding van het stopzetten in 2021 kreeg de ontgroening van het corps een nieuwe vorm: zonder nachtprogramma en met meer toezicht

Uit het onderzoek van het advocatenkantoor is gebleken dat er geen enkel herendispuut is waar nooit geweld werd gebruikt tegen de nieuwkomers. "In enkele mannenhuizen was het zelfs gebruikelijk om een datum te prikken waarop de nieuwelingen in elkaar werden geslagen", schrijft Trouw. 

Brief met excuses
In een brief die in handen is van de krant biedt de vereniging excuses aan voor het stelselmatige geweld van de afgelopen jaren. "De omvang, ernst en aard van de vele misstanden hebben ons geschokt. We willen onze excuses aanbieden aan iedereen die heeft geleden onder de kennismakingstijd van onze vereniging in voorgaande jaren. Het is duidelijk dat onze verenigingscultuur verrot was." 

A.S.C./A.V.S.V. laat tegen Trouw weten alleen de aanbevelingen van het onderzoek openbaar te maken, dit omdat het rapport volgens het bestuur herleidbaar is tot individuen. Wel laat de vereniging weten geen aanleiding te zien om specifieke disputen te bestraffen. "Het rapport kan niet niet de reden zijn om er nu mensen uit te gooien." 

De financiering die de UvA en de VU geven aan het corps werden na de incidenten van 2021 stopgezet door de onderwijsinstellingen. De hervatting van de beurzen lijkt sinds de seksistische uitspraken tijdens het lustrumfeest verder uit zicht. De onderwijsinstellingen gaven aan dat de banden met het corps al verbroken waren en dat een verzoening door de uitspraken niet bepaald dichterbij kwam.  

FOK! Wat een weer: een eerste warme dag?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De dag begint vandaag met (dichte) mist en er geldt code geel in de provincies Drenthe, Overijssel, Fleveland, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland  tot 7 uur. De mist is niet direct weg maar daarna breekt de zon door. In de loop van de ochtend raakt het vanuit het zuiden bewolkt en kan er in Zuid-Limburg al wat regen vallen. Vanmiddag trekt het regengebied naar het noorden, de maximumtemperatuur loopt op van 12 graden in het zuidwesten tot 18 graden in het oosten. In het noorden kan de 20 graden worden gehaald voor het eerst dit jaar. Echter is die kans klein.

Vanavond klaart het weer op en wordt het droger. De wind is vandaag matig en komt uit het zuiden tot zuidoosten. In de nacht naar zondag kan er nog wel een bui voorkomen. Morgen begint droog maar later wederom kans op een bui, het wordt dan 17 graden.

Tot morgen!

Het laatste beetje van een onweersbui te Haps (Foto: Charged)
Het laatste beetje van een onweersbui te Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Darter Aspinall wint Premier League-avond in Rotterdam

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de donderdagavond en wel naar het Rotterdamse Ahoy. Daar werd alweer de twaalfde speelweek van de Premier League Darts afgewerkt en dat gebeurde uiteraard in een behoorlijk oranjegekleurde zaal.

Kwartfinales
Jonny Clayton begon prima tegen Chris Dobey, die daarna wel terug op 2-2 kwam. Via een fraaie 124-finish kwam Clayton op 4-3, waarna hij het met zijn tweede en karakteristieke 121-finish af wist te maken: 6-4.

Michael Smith opende vervolgens lekker tegen Gerwyn Price en werkte zich in rap tempo naar een 3-1 voorsprong, maar daarna liet hij vijf pijlen op dubbel-20 liggen en was de weg voor Price vrij om weer op gelijke hoogte te komen: 3-3. De Welshman stoomde lekker door en met een 108-finish maakte hij het overtuigend af: 6-3.

Dimitri van den Bergh stond keurig te gooien, vooral de dubbels gingen er tegen Peter Wright lekker in en in rap tempo stond er een 5-1 voorsprong op het bord. Met twee matige legs leek het bijna nog even spannend te worden, maar daarna maakte Van den Bergh het met matchdart twee toch gewoon af: 6-3.

Michael van Gerwen en Nathan Aspinall verdeelden de eerste vier legs, maar daarna pakte de Engelsman een 4-2 voorsprong. Via een 100-finish met twee keer dubbel-20 kwam Van Gerwen weer langszij, waarna de volgende twee legs weer verdeeld werden: 5-5. In de beslissende leg hadden beide heren het lastig, maar met een mooie 118-finish maakte Aspinall het af en legde hij het uiterst vervelende Rotterdamse publiek het zwijgen op.

Halve finales
Een Welsh onderonsje tussen Price en Clayton leek niet al te spannend te worden: Price gooide weer heerlijk en walste over zijn landgenoot heen. Op 5-1 was het heel even lastig om het af te maken, maar dat lukte toch en met 6-1 ging hij naar de finale.

Aspinall begon de tweede halve finale goed, maar Van den Bergh kwam net zo soepel terug tot 2-2. Daarmee leek het wel ineens gedaan voor de Belg, want binnen de kortste keren stond Aspinall met 5-3 voor. Van den Bergh kreeg echter kansen om op 5-5 te komen, maar die liet hij liggen en vervolgens maakte Aspinall het alsnog af: 6-4.

Finale
Price en Aspinall maakten er in de finale niet bepaald een sensationele strijd van: het kabbelde een beetje voort, waarbij Aspinall op een 4-2 voorsprong kwam. Even leek Price zich terug in de wedstrijd te knokken, maar op 5-4 maakte Aspinall het met een 71-finish toch keurig af.

NHL: Avalanche en Maple Leafs slaan terug in tweede wedstrijd

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn donderdagavond weer vier playoffwedstrijden gespeeld. Het ging daarbij telkens om de tweede wedstrijd in de best-of-seven-series, dus is er overal nog volle bak spanning in de eerste ronde.

Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning (0-1)
De Maple Leafs gingen in wedstrijd één hard onderuit, maar al in de eerste periode werd duidelijk dat dat niet nog eens ging gebeuren: Mitchell Marner opende met een hard schot al binnen een minuut de score, John Tavares en William Nylander zorgden voor 3-0. Ian Cole bracht de Lightning weer in stelling, maar tien minuten later hadden Tavares, Zach Aston-Reese en Marner al 6-1 op de borden staan. Corey Perry scoorde nog voor Tampa Bay, maar Tavares zorgde voor de 7-2 eindstand.

Game 3: Zaterdagavond 22 april, 01.00u (NL); Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs

New Jersey Devils - New York Rangers (0-1)
Na de pijnlijke 1-5 nederlaag in wedstrijd één, begonnen de Devils beter: Erik Haula tekende voor de 1-0. In periode twee ging het echter weer helemaal fout: Vladimir Tarasenko trok de stand gelijk, Chris Kreider scoorde twee powerplaygoals voor 1-3 en in de derde periode maakten Patrick Kane en Kaapo Kakko het af voor wederom een 1-5 zege voor de Rangers.

Game 3: Zaterdagavond 22 april, 02.00u (NL); New York Rangers - New Jersey Devils

Colorado Avalanche - Seattle Kraken (0-1)
De Kraken boekte de eerste playoffzege ooit in wedstrijd één, en in de eerste periode in Denver ging het gelijk weer lekker: Justin Schultz en Brandon Tanev brachten Seattle op 0-2. In de tweede periode draaiden de Avs het in nog geen minuut tijd om: Artturi Lehkonen en Valeri Nichushkin trokken de stand gelijk, waarna Devon Toews in de derde periode de winnende maakte voor de regerend kampioenen uit Colorado.

Game 3: Zaterdagavond 22 april, 04.00u (NL); Seattle Kraken - Colorado Avalanche

Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets (0-1)
De Jets openden in Vegas met winst in wedstrijd één en halverwege de eerste periode bracht Adam Lowry ze wederom op voorsprong. William Karlsson en Jack Eichel draaiden het in de tweede periode om, maar via Kevin Stenlund kwamen de Jets weer op gelijke hoogte. Chandler Stephenson zette de Golden Knights in periode drie op voorsprong, waarna Mark Stone het met twee treffers afmaakte: 5-2 en de serie staat weer gelijk.

Game 3: Zaterdagavond 22 april, 22.00u (NL); Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights

Random Pics van de Dag #917

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.