Macron voert omstreden pensioenhervorming door, livestream protesten
De Franse president Macron heeft de pensioenhervormingswet ondertekend waardoor deze nu van kracht is. Gisteren keurde de Constitutionele Raad in principe de geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 goed, maar verwierp andere aspecten van de hervorming. In verschillende steden braken opnieuw protesten en rellen uit.
Volgens berichten in de media zijn 's avonds in Parijs meer dan 100 demonstranten gearresteerd. Duizenden mensen verzamelden zich ook in Straatsburg en Nantes om te demonstreren tegen de hervorming. In Lyon gebruikte de politie traangas om de demonstranten uiteen te drijven. In Rennes, West-Frankrijk, hebben activisten de deur van een politiebureau en een congrescentrum in brand gestoken. In Marseille moest het treinverkeer worden stilgelegd vanwege protesten op het spoor zelf.
Vandaag staan er ook demonstraties tegen de pensioenhervorming gepland. Volgens enquêtes wijst een grote meerderheid van de bevolking de hervorming af. Premier Borne gebruikte een grondwettelijke 'truc' om het wetsvoorstel er doorheen te krijgen zonder parlementaire stemming en overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen.
Constitutionele Raad klaagt over juridische fouten
Na ondertekening door president Macron wordt verwacht dat de hervorming op 1 september van kracht wordt. Gisteravond keurde de Constitutionele Raad de hoofdlijnen van de pensioenhervorming goed. De geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 werd als grondwettelijk beoordeeld.
Andere artikelen uit het wetsvoorstel verwierp de Raad wegens "juridische fouten": er komen nu geen speciale arbeidsovereenkomsten voor oudere werknemers en bedrijven hoeven niet te vermelden hoeveel werknemers ouder dan 55 jaar ze in dienst hebben. Ook wordt nu geen rekening gehouden met de zwaarte van het werk, dat wel meetelt voor het pensioen. Volgens de vakbonden is de hervorming nu nog onevenwichtiger.
De raad wees ook een verzoek af van de linkse oppositie voor een referendum over de hervorming.
Tegenstanders willen zich blijven verzetten
Het hoofd van de linkse populistische partij La France Insoumise, Mélenchon, zei na het besluit dat de "strijd" tegen de pensioenhervorming nog steeds gaande is. De rechts-populist Marine Le Pen, die bij twee presidentsverkiezingen verloor van Macron, zei dat het "politieke lot" van de hervorming nog "open" was. De eerste vakbondsleden riepen al op tot verdere protesten en kondigden aan niet eens in te gaan op een uitnodiging van Macron voor een bijeenkomst dinsdag over dit onderwerp.
Wat is de Constitutionele Raad?
De Constitutionele Raad is de hoogste toezichthouder op naleving van de Franse grondwet . Het bestaat uit negen rechters (zes mannen, drie vrouwen). In de raad zitten oud-premiers Fabius en Juppé. Volgens de omroep France Info heeft de Conseil constitutionnel sinds haar oprichting in 1958 slechts 17 wetten volledig ongeldig verklaard .
Kernpunten van de pensioenhervorming
Tot nu toe is de vroegste pensioenleeftijd met volledig pensioen in Frankrijk 62 jaar. Hiervoor moeten de werknemers wel 42 jaar hebben meebetaald. Alleen op 67-jarige leeftijd kunnen werknemers zonder 'meebetaling' aan de pensioenpot, ongeacht hoe lang ze hebben meebetaald. Deze blijft behouden, maar de uitbetalingsperiode voor het pensioen zonder inhoudingen voor pensioen wordt verhoogd naar een duur van 43 jaar en de vroegste pensioenleeftijd naar 64 jaar.
Daarnaast worden de meeste van de oorspronkelijke 42 pensioenstelsels in de verschillende sectoren voor alle toekomstige werknemers afgeschaft. Als sociale compensatiemaatregel wordt het minimumpensioen voor volledige premieperiodes verhoogd tot 1.200 euro.
Livestream huidige demonstraties:
Macron ondertekent de omstreden wet
Demonstraties vrijdagavond na goedkeuring door Constitutionele Raad