Drugs hebben geen positieve invloed op creativiteit

Drugsgebruik heeft geen positieve invloed op creativiteit. Dat blijkt uit een studie van de Berlijnse Humboldt Universiteit in samenwerking met de Universiteit van Potsdam en de Universiteit van Essex in Groot-Brittannië.

Volgens dit onderzoek verhogen bedwelmende middelen zoals marihuana, alcohol of de drug Adderall, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, de creativiteit niet. Mensen geloven gewoon dat ze creatiever zijn als ze onder invloed zijn van drugs, legt Paul Hanel van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Essex uit.

In plaats daarvan hangt creativiteit af van de houding, emoties en verwachtingen van een persoon in de betreffende situatie, zegt Jennifer Haase van de Berlijnse Humboldt Universiteit. 

Volgens de studie kunnen creatieve cognitieve vaardigheden wel worden bevorderd op verschillende manieren zoals associatie-oefeningen of brainwriting - een vorm van brainstormen waarbij ideeën worden opgeschreven. Meditatie of culturele ervaringen tijdens een verblijf in het buitenland kunnen ook de creativiteit bevorderen.

De studie analyseerde zo'n 80 internationale studies die zich bezighielden met verschillende methoden om de creativiteit te vergroten.