Weense politie beducht op mogelijke terroristische aanslag

Volgens de autoriteiten in Wenen zijn er aanwijzingen voor van een mogelijke aanslag op kerken. De politieaanwezigheid op straat en bij kwetsbare voorzieningen is verhoogd. Maar er is geen acuut gevaar volgens een politiewoordvoerder.

In Wenen is de politie gealarmeerd vanwege een mogelijke terroristische dreiging. Er zijn aanwijzingen voor een geplande aanslag door islamisten op kerkgebouwen, aldus de politie op Twitter. De aanwezigheid van patrouilles en antiterroristische eenheden op straat is opgevoerd en objecten die mogelijk gevaar lopen worden scherper in de gaten gehouden, schrijft de politie. 

Volgens de politie is er geen direct gevaar
"De Politieagenten zijn uitgerust met kogelvrije helmen en vesten en een aanvalsgeweer. Ze zullen bewakingsactiviteiten uitvoeren en daarnaast het verkeer controleren", citeerde de Oostenrijkse omroep ORF een politiewoordvoerder.

De woordvoerder benadrukte echter dat er geen reden tot paniek was en dat er geen acuut gevaar was. Er werd alleen besloten om de beoordeling van de autoriteiten te publiceren om de toegenomen politieaanwezigheid te verklaren. Als er op een bepaalde locatie een specifiek gevaar dreigt, alarmeert de politiedirect.

Het publieke bewustzijn moet worden vergroot
Hoe lang de verhoogde waakzaamheid zal aanhouden, is nog niet duidelijk, zo meldde ARD-correspondent Oliver Soos. De informatie over de mogelijk op handen zijnde aanslag moet daarom afkomstig zijn van de Oostenrijkse geheime dienst. Met de openbaar gemaakte informatie wil de politie ook het bewustzijn van de bevolking vergroten, wat de kans op een aanslag zou kunnen verkleinen.

De politie riep op om de agenten op niet te filmen of te fotograferen of om dergelijke opnames op sociale netwerken te verspreiden.

Geen sluiting van de kerken
Soos meldde, dat de katholieke kerk in Wenen "blij zijn met de snelle voorzorgsmaatregelen". Michael Prüller, woordvoerder van het aartsbisdom Wenen, vond het niet nodig om de kerken te sluiten. De katholieke kerk staat in nauw contact met de politie. Vooralsnog verandert er niets aan de geplande activiteiten in de kerken.

Islamitische aanslag in Wenen in najaar 2020
In november 2020 kwamen vier mensen om het leven en raakten 23 gewond bij een aanslag in het centrum van Wenen. De dader was een sympathisant van de terreurmilitie 'Islamitische Staat'.