Moslimlanden beledigd door Koranverbranding, relatie Turkije-Zweden op scherp

Opnieuw heeft een anti-Turkse protestactie in Zweden heeft de spanningen tussen de twee landen verder doen oplopen tegen de achtergrond van de geplande toetreding tot de NAVO. De woordvoerder van de Turkse president Erdogan, Kalin, zei dat Zweden ondanks alle waarschuwingen uit Ankara de demonstratie toch toestond. 

De protestactie valt volgens hem niet onder vrijheid van meningsuiting maar onder 'moderne barbarij'. Een geplande bijeenkomst van de ministers van Defensie van Zweden en Turkije om het Turkse veto tot NAVO toetreding te bespreken gaat voorlopig niet door.

De bekende rechtsextremist Rasmus Paludan heeft met toestemming een demonstratie gehouden voor de Turkse ambassade in Stockholm. Hij verbrandde hierbij een kopie van de Koran. Eerder hingen pro-Koerdische activisten een Erdogan-pop op voor het stadhuis van de Zweedse hoofdstad. Ook dat wekte ergernis en irritatie op in Ankara.

Woede in verschillende moslimlanden na koranverbranding
Net als Finland heeft Zweden de goedkeuring van Ankara nodig om lid te worden van de NAVO. Behalve Turkije en Hongarije hebben alle andere NAVO-leden al toegezegd toe te treden.

Het verbranden van de Koran door Paludan heeft ook in andere moslimlanden tot verontwaardiging geleid. De Verenigde Arabische Emiraten zeiden dat ze tegen elke actie zijn die gericht is op het destabiliseren van de veiligheid. Ook vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, Marokko, Jordanië en Koeweit spraken hun ongenoegen uit.

Wetenschappers noemen de veroordeling door Zweedse regering cynisch
De Zweedse premier Kristersson liet weten dat het verbranden van boeken die door velen als heilig worden beschouwd een zeer respectloze daad was. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Billström sprak van een afschuwelijke islamofobe provocatie.

De mediawetenschapper Christian Christensen van de Universiteit van Stockholm beschreef deze uitspraken als cynisch. Toen Paludan enige tijd geleden een koran verbrandde, noemde bijna niemand van politiek rechts in Zweden zijn actie islamofoob of afschuwelijk, twitterde hij. Integendeel, ze zouden destijds het recht van Paludan op vrijheid van meningsuiting hebben verdedigd. Maar nu het NAVO-lidmaatschap van Zweden in gevaar is, is een koranverbranding ineens wel beledigend.

Paludan provoceert al jaren islamofobe acties
Paludan is een Deens staatsburger en leider van de Stram Kurs-partij. Hij voert al jaren provocerende acties uit door onder meer in het openbaar de Koran te verbranden.