Michael Smith wereldkampioen darts na prachtige finale tegen Van Gerwen

In het Londense Alexandra Palace is de finale van het wereldkampioenschap darts bij de PDC van start gegaan. De Nederlandse drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen neemt het daarin op tegen de Engelsman Michael Smith, een herhaling van de door Van Gerwen met 7-3 gewonnen finale van 2019. De winnaar van de finale wordt de nieuwe nummer één van de wereld, de wedstrijd is te kijken op Viaplay en uiteraard ook te volgen via het FOK!forum.

Set 1; 0-1
De eerste leg was voor Smith, en leg twee ging moeizaam, maar daarna kwamen de heren wat meer op gang en met onder meer een elfdarter won Van Gerwen de openingsset, waarin beide spelers alvast twee 180's lieten noteren.

Set 2; 1-1
Set twee begon al lekker, maar de derde leg was helemaal bizar: 180 Van Gerwen, 180 Smith, 177 Van Gerwen, 180 Smith...waarna Van Gerwen de dubbel-12 voor een negendarter mist, en Smith de negendarter wél gooit, om daarna ook de set te winnen.

Set 3; 2-1
Het niveau normaliseerde een beetje in de derde set, waarin Van Gerwen wel kansen kreeg. De Nederlander liet in de vierde leg een finish van 64 liggen en dat kostte hem de set, want Smith gooide 25 keurig uit.

Set 4; 2-2
In set vier zakte Smith's niveau dan een beetje in, waar Van Gerwen prima van kon profiteren. Met finishes van 90 en 83 gooide hij de stand weer gelijk, zonder dat Smith überhaupt een leg won in de set.

Set 5; 2-3
Met een 100-finish op de derde pijl kwam Van Gerwen terug van 0-1, waarna ze ook de volgende twee legs verdeelden. In de vijfde leg hadden beide heren het even flink lastig, maar Van Gerwen gaf gas en met een 59-finish maakte hij het toch weer af, om zo weer op voorsprong te komen.

Set 6; 3-3
Met een twaalfdarter zat Van Gerwen lekker in de set, maar dat gaf hij vervolgens weg in de derde leg door 80 niet uit te gooien. In de vierde leg begon hij met drie sub-60-beurten erg matig, wat Smith via een 45-finish de set opleverde.

Set 7; 4-3
Met finishes van 63 en 80 kwam Van Gerwen op 2-0, maar liet het volgen door een erg matige leg. Vervolgens kwam hij op 78 te staan ondanks een slechte leg, maar Smith gooide 130 uit. Van Gerwen dacht per abuis al dat de set klaar was, maar dat was het pas nadat hij leg vijf ook uit handen gaf: Smith maakte het met dubbel-6 af en kwam op een voorsprong.

Set 8; 5-3
Van Gerwen begon het erg zwaar te krijgen en dat leverde Smith de eerste twee legs op. De Nederlander herstelde zich even, maar een beroerde vierde leg zorgde ervoor dat Van Gerwen op z'n dooie gemakje 32 uit kon gooien voor een 5-3 voorsprong.

Set 9; 6-3
Van Gerwen kwam er eigenlijk nauwelijks aan te pas, en niet eens doordat Smith geweldig gooide: de Brabantse sloper wist zelf nauwelijks de triples te raken en won geen enkele leg.

Set 10; 6-4
Met een 105-finish begon Van Gerwen wel weer aardig, maar Smith kwam toch weer terug. Bij de Engelsman gingen de zenuwen wel flink opspelen, het besef dat hij binnen enkele minuten wereldkampioen kon zijn leek toe te slaan. In leg vijf kreeg hij op 167 een eerste kans voor de wedstrijd, maar die ging mis en met dubbel-16 gooide Van Gerwen zich toch weer een beetje terug in de wedstrijd.

Set 11; 7-4
Met een 11-darter begon Van Gerwen erg lekker aan set elf, hij kwam vervolgens ook op een 2-0 voorsprong. Smith draaide het echter om: een 106-finish bracht hem op gang, met dubbel 7 kwam hij op gelijke hoogte. Na 180 en 180 mocht hij in leg vijf voor een negendarter én de wereldtitel gooien, wat niet helemaal lukte, maar in de beurt erna maakte hij het op dubbel 8 alsnog af in elf darts.

Bully Boy is de nieuwe wereldkampioen darts, en vanaf nu ook de nieuwe nummer één van de wereld.