Darter Van den Bergh als eerste Belg ooit in halve finales WK, ook Smith naar laatste vier

In het Alexandra Palace in Londen zijn de eerste twee kwartfinales van het wereldkampioenschap darts afgewerkt. De twee duels behoorden niet tot de spannendste wedstrijden ooit, maar waren bij vlagen zeker wel vermakelijk, zeker voor onze zuiderburen.

Dimitri van den Bergh en de Welshman Jonny Clayton openden de dag, maar in set één kwam Van den Bergh nauwelijks opdagen. De Belg herpakte zich snel en wist een ijzersterke tweede set simpel te pakken. In set drie begon Van den Bergh goed, maar Clayton kwam terug en won de set, waarna de Belg de stand in set vier weer gelijk kon trekken.

In een matige vijfde set gaf Van den Bergh het in de beslissende leg volledig uit handen, dus kwam Clayton op 3-2. Een set later sloeg de Belg dan weer toe in de beslissende leg, waarna hij ook in de zevende set de winst wist te pakken met een vroege break. Hij leverde een leg in bij Clayton in set acht, maar brak gelijk terug en via dubbel-9 wist Van den Bergh zich als eerste Belg ooit voor de halve finales te plaatsen: 5-3.

Een Engels onderonsje volgde, waarin Michael Smith tegen Stephen Bunting speelde. De twee begonnen prima en in set één was een beslissende vijfde leg nodig, waarin Bunting het liet liggen: 1-0 Smith. Bunting herpakte zich in set twee wel en gooide die met een 160-finish met 3-0 uit: 1-1. In de volgende twee sets stond Bunting heerlijk te scoren, maar slechts twee van de dertien pijlen op een dubbel gingen raak, waardoor Smith ze alsnog allebei won: 3-1, gevolgd door een simpele set en 4-1.

Vanaf set zes leek Smith het ineens erg moeilijk te krijgen. Bunting kwam op dreef, gooide zijn dubbels beter en had in no-time nog twee sets te pakken: 4-3. In de achtste set ging het echter weer fout: de ene na de andere kans op een dubbel ging mis voor Bunting, terwijl Smith het met wat moeite af wist te maken. 'Bully Boy' won met 5-3 en staat in de halve finales.