Faithless-zanger Maxi Jazz (65) overleden

Maxwell Fraser,  bekend onder zijn artiestennaam Maxi Jazz als zanger bij de Britse band Faithless, is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat liet de band weten op social media. De artiest kampte al langere tijd  met gezondheidsproblemen. Hij stierf ‘vredig in zijn slaap’ thuis in Londen. Faithless is internationaal bekend van hits als God is a dj en We come 1.

"Hij was een man die ons leven op zoveel manieren heeft veranderd", schrijven de overgebleven bandleden. "Hij gaf een echte betekenis en boodschap aan onze muziek. Hij was ook een lief mens met tijd voor iedereen en wijsheid die zowel diepgaand als toegankelijk was. Het was een eer en natuurlijk erg fijn om met hem te werken." De band roemt Maxwell als een ‘geweldige tekstschrijver’. "En een dj, boeddhist, een geweldige persoonlijkheid op het podium, liefhebber van auto’s, eindeloze prater, mooi persoon, een moreel kompas en een genie. Rust zacht, liefste Max. Zoals hij altijd zei: zorg goed voor elkaar, hoor je wel?"

Maxi Jazz was vanaf het begin van Faithless het gezicht van de band. Toch was de rapper met het donkere stemgeluid al voor het bestaan van de groep bekend. In 1983 kwam hij in aanraking met hiphop en niet veel later had hij zijn eigen hiphopkroeg. Vier jaar later kreeg Maxi Jazz een radioprogramma op de plaatselijke piratenzender. Met de band Soulfood Cafe bracht hij in 1990 een eigen album uit, getiteld Original Groovejuice, Vol. 1. In 1992 was het tijd voor Maxi Jazz’ eigen label: Namu Records. In 1993 kwam Maxi Jazz naar de Amsterdamse concertzaal Melkweg als voorprogramma van de debuterende band Jamiroquai. 

Na een toevallige ontmoeting met producer Rollo ontstond het idee voor een samenwerking. Een naam was door de overtuigd Nichiren Shoshu Boeddhist snel verzonnen: Faithless. In 2006 maakte hij met DJ Tiësto de song Dance4Life. Het werd gemaakt voor de organisatie Dance4Life, een organisatie die danst tegen aids en hiv. Hij was tevens de ambassadeur ervan en gaf onder andere op het concert van Tiësto in GelreDome in Arnhem op 21 september 2007, elke toeschouwer twee condooms, ter promotie van veilig vrijen.