Van Gerwen en Kleermaker overtuigend door op WK darts

In het Londense Alexandra Palace is woensdag de eerste ronde van het wereldkampioenschap darts afgesloten. In de middagsessie stonden er nog twee eersterondepartijen op het programma, daarna werd definitief overgeschakeld naar louter tweederondepartijen - vrijdag wordt die ronde afgesloten.

De middagsessie werd geopend door de Ier John O'Shea en Darius Labanauskas uit Litouwen. Dat was een tamelijk gezapige partij wat niveau betreft, waarin O'Shea de eerste twee sets met 3-2 won. Labanauskas kwam er vervolgens wat beter in, draaide het helemaal om en won de wedstrijd alsnog met 3-2.

Martijn Kleermaker kwam vervolgens in actie tegen Han Xicheng uit China. Die gooide zo nu en dan een redelijk aardige pijl, maar de Hierdenaar had eigenlijk geen enkele moeite met zijn opponent, die niet meer dan twee legs wist te winnen en met 3-0 onderuit ging.

Callan Rydz was vorig jaar nog de verrassing van het toernooi, maar na zijn kwartfinaleplaats kreeg hij nu erg weinig voor elkaar. De Engelsman bood de Noord-Ierse debutant Josh Rock in set één nog wel aardig partij, daarna was het klaar en kon hij met 3-0 zijn koffers pakken.

De beste partij van de middagsessie kwam aan het eind. De Engelsen Dave Chisnall en Andrew Gilding lieten een prima niveau zien, waarbij ze de eerste twee sets onderling verdeelden, beiden in drie legs. Vervolgens werd het wat spannender en in set drie en vier pakte Chisnall in vijf legs de winst, om de wedstrijd zo met 3-1 te winnen.

Veteraan Mervyn King opende de avondsessie en deed dat hevig zwetend tegen de Amerikaan Danny Baggish. De oud-wereldkampioen won de eerste twee sets met flink wat moeite, waarna Baggish set drie én vier pakte. King herstelde zich en in de beslissende set maakte hij het alsnog af.

De ondanks het prima niveau wat saaie partij tussen de Duitser Gabriel Clemens en William O'Connor uit Ierland duurde niet al te lang, hoewel de eerste twee sets wel pas in vijf legs klaar waren. Clemens won ze allebei en daarmee was het Ierse verzet gebroken, want in set drie pakte O'Connor geen leg meer.

Michael van Gerwen mocht vervolgens aan zijn titeljacht beginnen met een pot tegen de Welshman Lewy Williams. Die wist welgeteld één leg te winnen, maar daarna was Van Gerwen - vooral in de tweede set - weer ouderwets goed. De kale sloopkogel liet niks heel van Williams en won met 3-0.

Stephen Bunting sloot de avond af met een duel tegen de Amerikaan Leonard Gates, die prima begon en de eerste set won. Daarna ging het minder, terwijl Bunting op dreef kwam, en hoewel de Engelsman zeven matchdarts nodig had maakte hij het wel af: 3-1.