Nieuwe FvD-app zo lek als een mandje, ledenadministratie op straat

Door een datalek in de nieuwe Forum voor Democratie  app die afgelopen weekend werd gelanceerd ligt de gehele ledenadministratie op straat. Dat meldt RTL Nieuws. Volgens de zender gaat het om de privégegevens van 92.901 leden en oud-leden, waaronder namen, woonadressen, telefoonnummers en rekeningnummers.

Het lek is naast gevoelig ook erg ongemakkelijk omdat het niet alleen om zeer (fraude)gevoelige privé gegevens gaat, maar ook omdat het van tienduizenden Nederlanders het lidmaatschap van Fvd bloot legt.

Van Forum-voorman Baudet en zijn kamerleden staan de privémail, 06-nummer, huisadres en Iban zichtbaar in het lek. 

RTL Nieuws is op het datalek geattendeerd door een anonieme tipgever en heeft het lek en de gelekte gegevens geverifieerd. Het is niet duidelijk wie er allemaal in de gegevens hebben kunnen rondneuzen. 

Na melding van RTL Nieuws heeft Forum het lek gedicht, en plaatsten op fvd.nl onderstaand bericht:

"Op 1 december 2022 wezen journalisten van RTL Nieuws ons erop dat er mogelijk een vijandige aanval op onze IT-systemen heeft plaatsgevonden.

Wij onderzoeken op dit moment wat er precies is gebeurd, en of er mogelijk onrechtmatig gegevens zijn ontvreemd. 

Uit voorzorg hebben wij gevoelige systeemonderdelen tijdelijk uit de lucht gehaald.

Tevens zijn we in contact getreden met onze advocaat, mr. Gerard Spong, die bevestigde dat hacking en computervredebreuk strafbare feiten zijn. 

Elke publicatie van mogelijk door diefstal verkregen data is eveneens strafbaar. 

Wij laten op dit moment een forensisch onderzoek verrichten en zullen - afhankelijk van de uitkomsten daarvan - besluiten om al dan niet aangifte te doen.

FVD zal ook contact opnemen met de Autoriteit Persoonsgegevens en melding maken van deze mogelijke aanval op onze IT-systemen.

Wij hebben schriftelijk gereageerd op vragen van RTL Nieuws. Lopende het onderzoek kunnen wij echter verder geen mededelingen doen. 

Uiteraard houden we u direct van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte."