Kijk terug naar rijtoer en troonrede Prinsjesdag 2022, veel boegeroep en gejoel

Vandaag is het Prinsjesdag met de traditionele rijtoer en een balkonscène, en voor het eerst sinds corona kan dat weer met publiek. Je kunt hier de rijtoer en de troonrede en de bordesscene terugkijken. 

Update 14.30 uur: Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag zijn jaarlijkse troonrede uitgesproken. Lees hier de tekst terug. Tijdens de route terug naar Paleis Noordeinde staan naast Oranjefans ook demonstranten met omgekeerde vlaggen. Weer klinkt gejoel en boegeroep, net als op de heenweg.

Eerdere berichtgeving: De Glazen Koets zal op de route onder meer worden begeleid door de ere-escorte van de Nationale Politie. Acht trompetspelers en een paukenist rijden op paarden mee. Prinses Amalia is dit jaar voor het eerst aanwezig bij het voorlezen van de Troonrede door haar vader. De 18-jarige Prinses van Oranje rijdt ook mee in de Glazen Koets waarmee ze met haar ouders van paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag wordt gebracht.

Na de troonrede biedt minister Kaag van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. De Miljoenennota 2023 en alle bijbehorende stukken zijn voor iedereen beschikbaar om 15.15 uur. Daarna zullen de diverse media duiding geven aan de betekenis van de miljoenennota. Nooit eerder is een kabinet nog zo kort voor Prinsjesdag bezig geweest aan de inhoud van de nota te sleutelen. Een aantal eerder uitgelekte plannen zullen daardoor nu anders zijn.

In het centrum van Den Haag geldt een noodbevel, uit vrees voor protesterende boeren. En zijn al enkele trekkers in beslag genomen, zegt de politie.

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek is enorm laag, blijkt uit een Ipsos-onderzoek in opdracht van de NOS. Zeven op de tien ondervraagden geven aan weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in de landelijke politiek. Het vertrouwen in het kabinet en in premier Rutte is navenant laag.