Ferrari bovenaan in Monza, gridstraf voor Verstappen

Op het circuit van Monza zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Italië. Het thuisteam Ferrari ging daarbij erg lekker, maar er vielen ook veel gridstraffen te noteren wegens gewisselde onderdelen.

In de eerste training hadden de Ferrari's het tempo gelijk lekker te pakken. Charles Leclerc was de snelste en met 0,077 seconden achterstand zat teamgenoot Carlos Sainz er niet ver vandaan. George Russell en Lewis Hamilton voerden de rest van het veld namens Mercedes aan, op de voet gevolgd door WK-leider Max Verstappen, wiens Red Bull-teamgenoot Sergio Perez bleef steken op plek veertien. Nyck de Vries noteerde de negentiende tijd in Sebastian Vettel's Aston Martin, het derde team waar hij dit jaar voor heeft gereden.

Leclerc ging in de tweede training iets minder lekker, maar Sainz zorgde er voor dat Ferrari wel opnieuw bovenaan stond. De twee rode auto's, dit keer versierd met fraai geel, werden gesplit door Verstappen, die anderhalve tiende achter Sainz zat. McLaren-coureur Lando Norris noteerde de vierde tijd, voor Russell en Perez.

Verstappen krijgt een gridstraf van vijf plaatsen wegens het verwisselen van de verbrandingsmotor in zijn bolide. Ook onder meer Sainz, Perez en Hamilton krijgen gridstraffen aan hun broek, dus het zal na de kwalificatie nog even puzzelen worden om te zien wat de grid gaat worden.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden. Zaterdag gaat de derde en laatste vrije training om 13.00 uur van start, waarna het om 16.00 uur tijd is voor de kwalificatie.