Brugts schiet Oranje in 93e minuut naar WK in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland

Het Nederlands elftal staat volgend jaar in het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. Oranje moest winnen van IJsland en deed dat ook. Het gebeurde wel pas in de 93e minuut. Een voorzet van Esmee Brugts werd niet aangeraakt en viel binnen. 1-0. 

Oranje ging met een achterstand van één punt op IJsland de wedstrijd in en wist dat er gewonnen moest worden voor directe plaatsing. Bij gelijkspel of verlies wachtte een lange playoffroute. In de tweede interland onder Jonker deed Oranje daar ook van alles aan, maar het ging lange tijd mis bij het afwerken. Langs de kant stond Jonker meermaals met zijn handen in het haar.

Na twintig minuten aftasten begon Nederland echter steeds harder op de IJslandse muur te beuken; in de eerste helft raakte Oranje maar liefst drie keer de lat. Met name middenvelder Daniëlle van de Donk was een aantal keer dicht bij de openingstreffer. Eerst raakte ze met een geplaatst schot de lat, niet veel later stuitte Van de Donk van dichtbij op keeper Sandra Sigurdardottir. Zeker die laatste kans had de 1-0 moeten opleveren voor Nederland.

Nog voor rust belandde de bal voor een derde keer op de lat. De mee opgekomen Stefanie van der Gragt kopte de bal goed door, maar zag haar inzet door Sigurdardottir op de lat getikt worden. Ook na rust had Nederland het overwicht, maar de grote kansen bleven in eerste instantie uit. IJsland had het een stuk beter voor elkaar en kreeg zelfs een enorme mogelijkheid op de onverdiende voorsprong. Sveindís Jane Jónsdóttir had de 0-1 voor het intikken, maar hielp de kans om zeep. De kansenverhouding kwam op 22-2 te liggen in het voordeel van Oranje. 

Vlak voor het einde kwam toch nog alles goed voor Oranje. Een indraaiende voorzet van Esmee Brugts werd door niemand geraakt en viel in één keer binnen: 1-0. IJsland had niet meer voldoende tijd om deze achterstand ongedaan te maken en gaat daardoor volgende maand de play-offs in. Oranje is zeker van deelname aan het WK van 2023.