Bol overtuigend naar EK-finale 400m horden, Vetter stapt uit zevenkamp

Op het Europees kampioenschap atletiek in München zijn ook donderdagochtend weer de nodige series, kwalificaties en halve finales afgewerkt. Dat leverde voor Nederland wat weinig verrassend succes op, maar ook teleurstellend nieuws.

400m horden vrouwen, halve finales
Met kersvers 400 meter-kampioene Femke Bol heeft Nederland de topfavoriete voor goud en dat liet ze in de halve finales zien: met een ontsnappen ogend slotstuk liep ze in 53,73 seconden naar de snelste tijd van iedereen, ruim een halve seconde sneller dan de eerste achtervolgsters. Daar komt bij dat de concurrentie tegen de limiet leek te zitten, terwijl Bol nog wel een ruime seconde harder leek te kunnen.

Zevenkamp, 6/7 onderdelen
Anouk Vetter opende de tweede dag met 6,27 meter bij het verspringen niet ideaal, maar ook niet dramatisch, en zeker met de uiterst tegenvallende 6,08 meter voor de Belgische topfavoriete Nifassatou Thiam was er mogelijk nog wat hoop. Dat was echter buiten Vetter's lichaam gerekend: ze bleek een achillespeesblessure te hebben en hield het na het verspringen voor gezien.

Bij het speerwerpen stelde Thiam met 48,89 meter ook ernstig teleur, maar doordat met Vetter de enige potentiële concurrente weg is gevallen staat de Belgische gewoon zeer ruim aan de leiding met alleen de 800 meter nog te gaan. De Zwitserse Annik Kälin staat op plek twee, maar moet Adrianna Sulek uit Polen van het lijf houden voor zilver. Sofie Dokter staat op plek veertien, nadat ze veel punten verloor bij het verspringen - daar ging technisch van alles mis, waardoor een uiterst goede sprong niet meegerekend kon worden.

800m mannen, series
Tony van Diepen had het bepaald niet makkelijk, maar wist in de laatste meters nog net stand te houden op de benodigde derde plek in 1:47,67 minuten. Djoao Lobles begon sterk, maar zakte wat weg en eindigde in 1:48,00 minuten als vierde in zijn heat, niet genoeg voor een plek in de halve finales.

400m horden mannen, halve finales
Zowel Ramsey Angela als Nick Smidt kwamen er eigenlijk niet echt aan te pas. Angela begon erg sterk, maar zakte in de laatste meters helemaal weg: achtste in 49,99 seconden. Smidt werd in zijn halve finale zesde in 50,29 seconden, ook dat was niet genoeg.

200m mannen, series
Taymir Burnet liep een uitstekende race en won zelfs met verrassend groot verschil: met 20,48 seconden was hij de op één na snelste van allemaal, met als kanttekening wel dat de echte toppers pas in de halve finales instromen.

200m vrouwen, series
Ook Jamile Samuel zat er prima bij in de series: met 23,00 seconden was ze in haar serie zelfs de snelste, en uiteindelijk waren er maar twee andere dames nipt sneller in de andere series. Lieke Klaver stroomt in de halve finales in, net als de rest van de snelsten van Europa.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Rutger Koppelaar kende geen enkel probleem en met één sprong over 5,65 meter was de finaleplek binnen. Menno Vloon had het wat lastiger, maar in zijn tweede poging ging ook hij over 5,65 meter en dus kan ook hij zich op gaan maken voor de finale.