"Das Boot" regisseur Wolfgang Petersen (81) overleden

Wolfgang Petersen, sterregisseur van films als Das Boot, Outbreak, Air Force One, Troy en meer blockbusters is vrijdag op 81-jarige leeftijd in zijn huis in Brentwood aan alvleesklierkanker overleden, zo bevestigt zijn assistent.

Petersen zal herinnerd worden als een van de grote ambachtslieden van de cinema, een regisseur die in staat was om stukken met een groot budget te verwerken en tegelijkertijd een menselijke maat te gebruiken.

Petersen besteedde $ 18,5 miljoen - toen het grootste filmbudget in de Duitse geschiedenis - om de anti-oorlogsklassieker Das Boot (1981) te maken. Er werden verschillende onderzeeërs van verschillende afmetingen gebouwd, waaronder een die de claustrofobische ingewanden van een echte U-96 nabootste, en het filmen duurde een jaar, wat een zware tol eist van cast en crew.

Toen Das Boot voor het eerst werd vertoond in Los Angeles kreeg hij na afloop een staande ovatie. De film laat zien dat oorlog oorlog is, en in oorlog sterven jonge mensen om vreselijke redenen. De film lanceerde Petersens internationale carrière en bezorgde hem een ticket naar Hollywood.

In Amerika ging het bij Petersen om actie. Hij maakte acht films in de VS en genoot van een reeks van vijf opeenvolgende kaskrakers: de politieke thriller In the Line of Fire (1993), met in de hoofdrol Clint Eastwood als agent van de geheime dienst, uitbraak; Air Force One (1997), met Harrison Ford als president van de VS, The Perfect Storm (2000), met George Clooney en Mark Wahlberg als zeelieden, en het epische Troy (2004), met Brad Pitt als Achilles.

Petersen, geboren op 14 maart 1941 in Emden groeide op te midden van de wrakstukken van het Derde Rijk. Hollywood-films, met hun duidelijke verhaallijnen tussen goed en kwaad, werden zijn morele kompas en bepaalde Hollywoodhelden werden zijn rolmodellen. "Ik wist dat mijn leraren op school nazi's waren, ik had geen respect voor ze. Maar ik had wel respect voor Gary Cooper", vertelde hij THR in 2011.