Zwemmer Popovici maakt weer grote indruk, weer vijf Nederlandse finaleplekken

In Rome is de vijfde dag van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgesloten met weer een mooie finalesessie. Medaillekansen waren er voor Nederland dit keer niet echt, maar er werden wel een paar finaleplaatsen binnen gehaald.

100m vlinderslag vrouwen, finale
Marie Wattel begon als favoriete en leek lange tijd op weg naar goud, maar niks was minder waar: in de slotfase kwam Louise Hansson uit Zweden nog opzetten en zij pakte in 56,66 seconden het goud. De Française Wattel tikte in 56,80 seconden als tweede aan, voor de historische Bosnische medaille voor de piepjonge Lana Pudar in 57,27 seconden.

200m vrije slag mannen, finale
Het dertien jaar oude wereldrecord van Paul Biedermann, gezwommen in een superpak, zat er niet in, maar David Popovici kwam relatief gezien erg dicht in de buurt: de 17-jarige Roemeense sensatie, die eerder het net zo oude wereldrecord op de 100m vrij verbrak, tikte aan na 1:42,97 minuten - een nieuw wereldjuniorenrecord en de snelste tijd ooit gezwommen zonder superpak. Zilver was op gepaste afstand voor de Zwitser Antonio Djakovic (1:45,60), voor de Oostenrijker Felix Auböck (1:45,89).

200m schoolslag vrouwen, finale
Kotryna Teterevkova ging er bijzonder rap vandoor en eigenlijk zat alleen Lisa Mamie uit Zwitserland halverwege nog bij de Litouwse in de buurt. Die breidde haar voorsprong nog íets uit in de derde baan, maar daarna was de koek op: Mamie knalde er overheen en won goud in 2:23,27 minuten, voor de Italiaanse Martina Carraro (2:23,64). Teterevkova hield wel stand op het podium: brons in 2:24,16 minuten.

100m rugslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard zwom een meer dan uitstekende race, waarin ze na een ijzersterke start vol kon houden en aantikte in 59,89 seconden, goed voor de derde tijd van alle halvefinalisten. Ook Kira Toussaint mag zich opmaken voor de finale, want met 1:00,10 minuten tekende ze voor de zesde tijd.

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Twee Nederlandse vrouwen maakten hun opwachting en dat deden ze allebei prima. Valerie van Roon zwom naast wereldrecordhoudster Sarah Sjöström naar de vierde tijd in 24,75 seconden, Tessa Giele tikte na 24,99 seconden aan en plaatste zich als achtste voor de finale van dinsdagavond.

200m wisselslag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen verkeert in topvorm en ook op de wisselslag ging het erg lekker: ze zwom overtuigend naar 2:12,31 minuten, goed voor de tweede tijd van het hele veld en dus een plek in de finale.

4x100m vrije slag gemengd, finale
Met Stan Pijnenburg en Nyls Korstanje liep Nederland wat de mannen betreft wat achter de feiten aan, wat Tessa Giele niet in kon lopen. Marrit Steenbergen kon als slotzwemster geen mannentijd zwemmen en dus bleef het voor Nederland bij plek zes in 3:26,08 minuten. Het goud was na een mooie strijd voor Maxime Grousset, Charles Rihoux, Charlotte Bonnet en Marie Wattel uit Frankrijk (3:22,80), voor Groot-Brittannië (3:23,30) en Zweden (3:23,40).

50m rugslag mannen, finale
Zoals verwacht was het een uiterst spannende finale, waarin Apostolos Christou uit Griekenland de winst pakte in 24,36 seconden. Hij was nét iets sneller dan thuisfavoriet Thomas Ceccon (24,40), met brons voor de Duitser Ole Braunschweig in 24,68 seconden.

1500m vrije slag vrouwen, finale
Dit was juist geen spannende finale, want vanaf het eerste keerpunt was al duidelijk dat Simona Quadarella dit niet weg ging geven: goud in 15:54,15 minuten. Zilver was op grote afstand voor de Hongaarse Viktoria Mihalyvari Farkas (16:02,15), die dan weer ruim voor de Italiaanse Martina Caramignoli eindigde (16:12,39).