Kinderarbeid in Hyundai fabriek Alabama Verenigde Staten

Een dochteronderneming van Hyundai Motor Co heeft gebruik gemaakt van kinderarbeid in een fabriek die onderdelen levert voor de assemblagelijn van de Koreaanse autofabrikant in het nabijgelegen Montgomery, Alabama aldus de lokale politie, de familie van drie minderjarige werknemers en acht voormalige en huidige werknemers van de fabriek.

Minderjarige werknemers, in sommige gevallen nog maar 12, hebben onlangs werkzaamheden verricht in een metaalstanserij in Luverne die werd geëxploiteerd door SMART Alabama LLC, volgens getuigen. SMART levert onderdelen voor een aantal van de meest populaire auto's en SUV's gebouwd door Hyundai in Montgomery.

In een verklaring zei Hyundai dat het "geen illegale arbeidspraktijken tolereert bij een Hyundai entiteit. We hebben beleid en procedures die naleving van alle lokale, staats- en federale wetten vereisen." Het bedrijf antwoordde niet op gedetailleerde vragen van Reuters.

SMART gaf in een aparte verklaring aan dat het federale, staats- en lokale wetten volgt en "ontkent elke beschuldiging dat het bewust iemand in dienst heeft genomen die niet in aanmerking komt voor tewerkstelling." Het bedrijf zei dat het afhankelijk is van personeel via uitzendbureaus om de vacatures in te vullen en verwacht "dat deze bureaus zich aan de wet houden bij het werven, aannemen en plaatsen van werknemers."

Ook SMART wilde niet op specifieke vragen antwoorden.

Reuters sprak met enkele minderjarige werknemers bij de Hyundai-leverancier na de korte vermissing in februari van een migrantenkind. Het meisje, dat deze maand 14 wordt, en haar twee broers, 12 en 15 jaar oud, werkten eerder dit jaar in de SMART metaalstanserij en gingen niet naar school, volgens getuigen. Hun vader, Pedro Tzi, bevestigde het verhaal van deze mensen in een interview met Reuters. Ook de politie die de vermissing van het meisje onderzocht bevestigde dit.