FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 augustus 2022

Random Pics van de Dag #692

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

PSV ontsnapt aan nederlaag tegen AS Monaco in voorronde CL

PSV heeft de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League met 1-1 gelijkgespeeld tegen AS Monaco. Volgende week is de return in Eindhoven.

In het slot van de eerste helft kwam PSV via een knappe aanval op voorsprong. Joey Veerman schoot vanaf de rand van de zestien binnen nadat Luuk de Jong de bal teruglegde. PSV kon even daarvoor gelukkig adamhalen nadat de scheidsrechter door de VAR naar de kant werd gehaald voor een eventuele handsbal van Jordan Teze, maar gelukkig voor de Eindhovenaren zag de scheids daar terecht niks in.

In de tweede helft was Monaco de betere. Takumi Minamino kreeg in het begin van de tweede helft een goede kans, maar de Japanse middenvelder schoot net naast. Daarna had Guus Til de score kunnen verdubbelen, maar de aanvallende middenvelder kon de goede kans niet afmaken.

Monaco zou toch de verdiende gelijkmaker maken aan het eind van de wedstrijd. Een vrije trap werd doorgekopt door Eliot Matazo en Axel Disasi werkte van dichtbij de gelijkmaker binnen. PSV was op en had nog het geluk dat het bij 1-1 bleef. Vlak na de gelijkmaker was de thuisploeg dicht bij de 2-1, maar gelukkig kopte Youssouf Fofana op de paal.

PSV hoopt ten koste van Monaco de play-offs voor een plaats in een groepsfase van de Champions League te bereiken. Als het volgende week dinsdag wint van Monaco, wacht een tweeluik met Rangers FC of Union Sint-Gillis.

Guterres: 'We zijn maar één misverstand verwijderd van nucleaire vernietiging'

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, waarschuwde maandag dat "de mensheid slechts één misverstand, één misrekening verwijderd is van nucleaire vernietiging". Guterres, die sprak aan het begin van een conferentie in New York van landen die zijn aangesloten bij het nucleaire non-proliferatieverdrag, zei dat dit een "tijd van nucleaire dreiging was die sinds het hoogtepunt van de Koude Oorlog niet meer is voorgekomen", waarbij hij wees op de Russische invasie in Oekraïne en ook op "vele andere factoren over de hele wereld".

Hij riep landen op om het verdrag te "versterken en te hervormen" en drong er bij hen op aan om te blijven werken aan een wereld zonder kernwapens, omdat dit de "enige garantie" is dat ze niet zullen worden ingezet. De conferentie had twee jaar geleden al moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld als gevolg van de coronapandemie.

Het non-proliferatieverdrag is in 1970 in werking getreden om de proliferatie van kernwapens te voorkomen en om nucleaire ontwapening en vreedzaam gebruik van kernenergie te bevorderen. Ongeveer 191 landen hebben het verdrag ondertekend, waaronder de vijf kernmogendheden. In een brief aan de conferentie zei de Russische president Vladimir Poetin dat er "geen winnaars" kunnen zijn in een kernoorlog en dat een dergelijke oorlog nooit mag worden begonnen.

Zie ook: Inzet Nederland tegen kernwapens: het Non-Proliferatieverdrag

Kinderarbeid in Hyundai fabriek Alabama Verenigde Staten

Een dochteronderneming van Hyundai Motor Co heeft gebruik gemaakt van kinderarbeid in een fabriek die onderdelen levert voor de assemblagelijn van de Koreaanse autofabrikant in het nabijgelegen Montgomery, Alabama aldus de lokale politie, de familie van drie minderjarige werknemers en acht voormalige en huidige werknemers van de fabriek.

Minderjarige werknemers, in sommige gevallen nog maar 12, hebben onlangs werkzaamheden verricht in een metaalstanserij in Luverne die werd geëxploiteerd door SMART Alabama LLC, volgens getuigen. SMART levert onderdelen voor een aantal van de meest populaire auto's en SUV's gebouwd door Hyundai in Montgomery.

In een verklaring zei Hyundai dat het "geen illegale arbeidspraktijken tolereert bij een Hyundai entiteit. We hebben beleid en procedures die naleving van alle lokale, staats- en federale wetten vereisen." Het bedrijf antwoordde niet op gedetailleerde vragen van Reuters.

SMART gaf in een aparte verklaring aan dat het federale, staats- en lokale wetten volgt en "ontkent elke beschuldiging dat het bewust iemand in dienst heeft genomen die niet in aanmerking komt voor tewerkstelling." Het bedrijf zei dat het afhankelijk is van personeel via uitzendbureaus om de vacatures in te vullen en verwacht "dat deze bureaus zich aan de wet houden bij het werven, aannemen en plaatsen van werknemers."

Ook SMART wilde niet op specifieke vragen antwoorden.

Reuters sprak met enkele minderjarige werknemers bij de Hyundai-leverancier na de korte vermissing in februari van een migrantenkind. Het meisje, dat deze maand 14 wordt, en haar twee broers, 12 en 15 jaar oud, werkten eerder dit jaar in de SMART metaalstanserij en gingen niet naar school, volgens getuigen. Hun vader, Pedro Tzi, bevestigde het verhaal van deze mensen in een interview met Reuters. Ook de politie die de vermissing van het meisje onderzocht bevestigde dit.

Mark Rutte is de langstzittende premier, maar niet iedereen is er even blij mee

Mark Rutte is vandaag precies 4310 dagen premier van Nederland. Nooit eerder zat een minister-president zo lang in het Torentje. PowNed ging op deze feestelijke dag de straat op om de burgers te vragen wat ze van deze mijlpaal vonden.

Ook in het radioprogramma Het Mediaforum werd stilgestaan bij Mark Rutte. Echt leren kennen hebben we hem niet, stellen de mediaforumleden. "Hij doet alsof hij de gewone, benaderbare man is", zegt Frénk van der Linden (interviewer). "Maar hij heeft een ongelooflijk geoliede, bijna mechanisch in elkaar gestoken mediastrategie."

Ackermann sprint naar winst in vierde etappe Ronde van Polen

De Duitser Pascal Ackermann heeft de vierde etappe van de Ronde van Polen gewonnen. De renner van UAE Emirates was de snelste in een chaotische finale. Sergio Higuita blijft in het geel. De Colombiaans kampioen kwam weliswaar in het slot van de etappe ten val, maar doordat het in de laatste drie kilometer was kreeg de renner van Bora-hansgrohe dezelfde tijd als de winnaar.

Na drie ritten te gehad van +200 kilometer stond er vandaag een relatieve korte etappe op het programma in de Ronde van Polen van 180 kilometer met daarin enkele klimmetjes. Niet zwaar genoeg om het verschil te maken en we zouden ook een massasprint krijgen, al probeerde Mike Teunissen samen met Remi Cavagna de sprint vermijden, maar het tweetal werd weer bijgehaald en niet veel later werd ook de vroege kopgroep teruggepakt.

Daarna trok Zdenek Stybar ten aanval op een oplopend stuk. De Tsjech nam al snel een mooie voorsprong, terwijl in de voorwacht van het peloton een grote valpartij was, met daarbij klassementsleider Sergio Higuita. Doordat het in de laatste drie kilometer was zou de Colombiaan dezelfde tijd als de winnaar krijgen.

Stybar had met nog 700 meter te gaan een voorsprong op het peloton, maar op het laatste deel wat omhoog liep viel hij helemaal stil en werd voorbij gereden door het peloton, waar Pascal Ackermann naar de winst sprintte voor Jordi Meeus en Jonathan Milan.

Zeldzaam kapucijnaapje geboren in DierenPark Amersfoort

Bij de groep geelborstkapucijnapen in DierenPark Amersfoort is een jong geboren. “Als je goed kijkt, zie je een klein aapje op de nek van de moeder zitten”, vertelt dierverzorger Marianne Spies. “Het jong maakt het goed en kijkt al nieuwsgierig om zich heen om de wereld te ontdekken.”

Na een draagtijd van zes maanden is het kapucijnaapje ter wereld gekomen. “Het eerste jaar drinkt het jong bij de moeder. In de loop van de tijd eet het ook steeds vaker met de andere dieren mee en gaat het van alles proeven en ontdekken”, vertelt Marianne. “Nu klampt het kleintje zich nog aan moeder vast, maar langzamerhand zal het steeds vaker op avontuur gaan en zelf door de bomen klauteren. Het jong leert door goed naar de volwassen geelborstkapucijnapen te kijken en hen na te apen. Natuurlijk houdt de rest van de groep kapucijnapen het jong ook goed in de gaten.”

Geelborstkapucijnapen behoren tot de top 25 van meest bedreigde apensoorten ter wereld. Deze apensoort leeft in het wild in de tropische regenwouden van Brazilië, maar veel bomen in dit leefgebied worden gekapt. Daardoor wordt hun leefomgeving steeds kleiner. Ook wonen er veel mensen in dit gebied, waardoor het moeilijker is voor de apen om elkaar te bereiken. Om dit weer mogelijk te maken zijn er touwbruggen gemaakt. Hierdoor kunnen de geelborstkapucijnapen in het wild makkelijker naar elkaar toe lopen. “In ons park lopen de kapucijnapen ook over touwbruggen om het water over te steken naar hun buitenverblijf. Als je geluk hebt, vaar jij in je fietsboot onder deze apen door”, tipt Marianne. Het jong en de rest van de groep zijn te bewonderen rondom de Expeditie-rivier in DierenPark Amersfoort.

Nancy Pelosi in Taiwan aangekomen, China laat gevechtsvliegtuigen overvliegen

Media in Taiwan melden dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis Nancy Pelosi het zelfbesturende eiland zal bezoeken als onderdeel van haar rondreis door Azië. Pelosi heeft nog geen commentaar gegeven op het mogelijke bezoek, maar er wordt gespeculeerd dat ze dinsdagavond een tussenstop in Taiwan zou kunnen maken.

Update 17.45 uur: Nancy Pelosi is in Taiwan gearriveerd met een duidelijke boodschap voor China, waarin zij zegt dat de inzet van de VS voor een democratisch Taiwan belangrijker is dan ooit.

In een bezoek dat onmiddellijke de veroordeling uit Beijing kreeg, werd Pelosi het eerste officiële bezoek aan Taiwan door een voorzitter van het Amserikaanse Huis van Afgevaardigden in 25 jaar.

"Het bezoek van onze delegatie aan Taiwan is een eerbetoon aan de onwrikbare inzet van Amerika om de levendige democratie van Taiwan te steunen", zei Pelosi in een verklaring kort na de landing.

Zij voegde eraan toe dat het bezoek van haar delegatie van het Congres, dat een overnachting omvat, volledig in overeenstemming is met het gevestigde beleid van de VS ten aanzien van Taiwan.

De besprekingen met de Taiwanese leiders zullen zich richten op gedeelde belangen, waaronder het bevorderen van een vrije en open Indo-Pacific, aldus Pelosi.

In een opiniestuk in de Washington Post dat kort na haar aankomst werd gepubliceerd, schetste Pelosi haar redenen voor haar bezoek, prees ze de toewijding van Taiwan aan een democratische regering en bekritiseerde ze China omdat het de spanningen met Taiwan de laatste jaren dramatisch heeft opgevoerd.

"In het licht van de toenemende agressie van de Chinese Communistische Partij (CCP) moet het bezoek van onze congresdelegatie worden gezien als een ondubbelzinnige verklaring dat Amerika achter Taiwan staat," schreef Pelosi.

China zwoer dinsdag om "gerichte militaire acties" te lanceren als reactie op het bezoek vanNancy Pelosi, aan TaiwanEerdere berichtgeving: De Chinese regering zegt een bezoek van Pelosi als een provocatie te zullen beschouwen en waarschuwt dat haar leger als reactie daarop krachtige tegenmaatregelen zou kunnen nemen. China beschouwt Taiwan als zijn eigen grondgebied. Een ambtenaar van het Witte Huis zei dat het niet nodig was dat China de situatie in een crisis zou doen ontaarden.

'Max de Fakkeldrager' weer op vrije voeten, intimideert vrolijk verder

Fakkeldrager Max is na zijn celstraf wegens bedreigingen naar Kaag en De Jong weer op vrije voeten, hij is blij om weer vrij man te zijn. Maar gaat door met zijn activisme.

Biden: 'if you are a threat to our people, the US will find you and take you out'

De Verenigde Staten deelde mee dat ze de leider van terreurbeweging al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, hebben gedood in Afghanistan. "De terroristenleider is niet meer", zo zei de Amerikaanse president Biden tijdens een persconferentie. Zawahiri plande samen met Osama bin Laden de aanslagen van 11 september 2001. Hij was een van de meest gezochte terreurleiders ter wereld.

Zawahiri werd volgens de VS afgelopen zaterdag in de hoofdstad Kabul omgebracht bij een drone-aanval, uitgevoerd door de CIA. De al-Qaida leider was op dat moment op het balkon van zijn onderduikadres. De liquidatie van Zawahiri wordt gezien als de belangrijkste aanval op de terreurbeweging sinds 2011, toen al-Qaida's oprichter Bin Laden werd gedood.

Zeven nieuwe games naar Xbox Game Pass

De komende negen dagen worden er weer zeven nieuwe games aan Xbox Game Pass toegevoegd. Vijf games verlaten de service.

De zeven nieuwe toevoegingen zijn als volgt:

 • (02-08) Ghost Recon Wildlands (Xbox, PC en cloud)
 • (04-08) Shenzhen I/O (PC)
 • (04-08) Turbo Golf Racing (Xbox Series, PC en cloud) - Day one release
 • (09-08) Two Point Campus (Xbox, PC en cloud) - Day one release
 • (11-08) Cooking Simulator (Xbox, PC en cloud)
 • (11-08) Expedition: Rome (PC)
 • (11-08) Offworld Trading Company (PC)

Vijf games verlaten Xbox Game Pass op 15 augustus:

 • Boyfriend Dungeon
 • Curse of the Dead Gods
 • Library of Ruina
 • Starmancer
 • Train Sim World 2

Schiphol limiteert aantal passagiers ook in herfst: "Meer jassen, vesten en bergschoenen"

Schiphol gaat langer door met het beperken van het aantal passagiers dat dagelijks vanaf de luchthaven mag vertrekken. Ook in de maanden september en oktober wordt het aantal reizigers gelimiteerd. Die moeten daardoor ook in de herfstmaanden rekening houden met geannuleerde of vertraagde vluchten. Dat wordt gedaan om de veiligheid van passagiers en personeel in de terminals te kunnen blijven garanderen, meldt Schiphol in een persbericht.

In de maand september wil Schiphol maximaal 67.500 reizigers per dag ontvangen in de vertrekhallen. Dat zijn er iets minder dan deze maand: sinds gisteren zijn er dagelijks 73.000 mensen welkom, tegen 67.500 in juli. In oktober daalt het maximumaantal vertrekkende passagiers weer naar 69.500.

Dat er in oktober minder passagiers welkom zijn dan in augustus, schrijft Schiphol toe aan het seizoenseffect. Omdat reizigers in de herfst en winter doorgaans meer kleding als 'jassen, vesten en bergschoenen' dragen, hebben ze bij de security meer bakken nodig en loopt de wachttijd op, zo lezen we op AT5.nl.

Meivakantie
Al sinds de meivakantie is het met grote regelmaat onrustig op Schiphol. Door personeelstekorten en hoog ziekteverzuim moeten reizigers vaak urenlang in de rij staan om uiteindelijk bij de gate te komen.

Hoewel Schiphol de afgelopen tijd zo'n tweehonderd nieuwe beveiligers heeft aangetrokken, en zij vanaf deze maand inzetbaar zijn, liep de wachttijd ook gisteren flink op. Schiphol probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken door ijs en water uit te delen, en met tenten schaduw te creëren voor passagiers die buiten staan te wachten.

Eerder deze zomer sloten Schiphol en de vakbonden een 'historisch akkoord' over betere arbeidsomstandigheden op de luchthaven. Zo krijgen beveiligers, koffersjouwers en ander personeel er geld bij, krijgen beveiligers hulp van de Koninklijke Marechaussee en wordt parkeren voor personeel gratis.

Koffie drinken met Derksen: boerenprotesten, EK vrouwen en nog veel meer

In een nieuwe aflevering van Koffie met Johan, een online rubriek van Vandaag Inside, geeft Johan Derksen zijn mening over de boerenprotesten, het EK Vrouwen en de nieuwe trainers van Ajax en PSV. Ook reageert hij op kritiek van Maarten van Rossem, de nieuwe voetbaltalkshow van Talpa en de situatie van Frenkie de Jong bij FC Barcelona. Verder komt ook goede vriend John de Bever nog even aan het woord.

COA liet honderden asielzoekers ongeïdentificeerd bij Ter Apel weggaan

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft afgelopen maanden zo'n 1200 asielzoekers die pas kort in Nederland waren ongeïdentificeerd naar noodopvanglocaties doorgestuurd. De Nationale Politie was hier woest over, vanwege ernstige bezorgdheid om ongedocumenteerden uit het oog te verliezen. Dit blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door het COA en de politie. Zo meldt NRC.

Het overplaatsen gebeurde met asielzoekers die zich netjes in Ter Apel wilden melden, maar waarvoor door de drukte in Ter Apel geen plaats was. De mensen werden daarom maar ongecontroleerd in touringcars naar noodopvanglocaties elders gebracht. Dat is tegen de afspraken in: vreemdelingen moeten eerst vingerafdrukken afgeven, documenten tonen aan de politie en op de foto voor ze vervoerd en opgevangen mogen worden.

Dat deze controle onvoldoende is geweest, heeft de afgelopen maanden tot ruzie tussen het COA en de politie geleid. De situatie zou zelfs zo hoog zijn opgelopen dat de politie niet meer wilde aanschuiven bij crisisoverleg, bevestigen de organisaties tegenover de krant.

De politie "voelde zich in de steek gelaten omdat het COA had beloofd dat asielzoekers niet meer op deze manier zouden worden overgeplaatst".

De registratie-achterstand wordt zo snel mogelijk weggewerkt, zegt de politie. Het COA zegt dat mobiele identificatie- en registratieteams asielzoekers in de noodopvanglocaties alsnog identificeren. Bronnen weerspreken dit en zeggen dat hier nog discussie over is, omdat de politie haar mensen niet kriskras het land in wil sturen en alleen in Ter Apel en Budel asielzoekers wil registeren.

Het COA kan niet voldoen aan de stroom vluchtelingen voor wie onderdak moet worden gevonden. De organisatie vangt nu 43.000 mensen op, maar aan het einde van het jaar moeten dat er 51.000 worden.

Spoedeisende hulp in Zoetermeer twee maanden deels dicht om personeelstekort

De spoedeisende hulp van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer sluit vanaf deze dinsdag tot 1 oktober een deel van de week de deuren. Reden is het personeelstekort.

De SEH is dicht van dinsdag 08.00 uur tot vrijdag 08.00 uur. Het LangeLand, het enige ziekenhuis in Zoetermeer zelf, heeft met zorginstellingen in de regio afspraken gemaakt over het overnemen van patiënten die worden doorgestuurd naar de SEH door de huisarts. Mensen die zelf naar het LangeLand komen, zien daar volgens een woordvoerster een informatiebord dat hen doorstuurt naar de huisarts. “En als het echt bloedspoed is, kunnen ze 112 bellen.” Meer hierover bij Skipr.

Opnieuw aanhouding voor storten afval op snelweg A18

Opnieuw is er iemand aangehouden voor het storten van afval op de A18 tijdens boerenprotesten van afgelopen donderdag. Het gaat om een 40-jarige man uit Groenlo.

De man wordt ook verdacht van opruiing. Eerder werd een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre aangehouden voor de afvaldumping.

De recherche doet onderzoek naar de verschillende incidenten die vorige week plaatsvonden in Oost-Nederland. Deze incidenten zorgen voor grote schade en onveilige situaties. Het rechercheonderzoek leidde naar de vanochtend aangehouden verdachte. Hij is meegenomen naar het bureau en zal verhoord worden over zijn aandeel in dit incident.

Het rechercheonderzoek wordt voortgezet en richt zich op de diverse incidenten in Oost-Nederland, zoals blokkades, dumpen van afval en brandstichting. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

A18
Op 28 juli omstreeks 22.15 uur werd een groep van zo’n 30 trekkers waargenomen op de N18, rijdend in de richting van de A18. Ter plaatse troffen agenten aan het begin van de A18, ter hoogte van Westendorp, een blokkade aan, waarbij afval gedumpt was. Eén verdachte werd op heterdaad aangehouden. Deze 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is gisteren voorgeleid aan de Rechter-Commissaris, die de man onder voorwaarden geschorst heeft uit zijn voorlopige hechtenis.

Politie Rotterdam ontvangt kritiek vanwege foto van vastgeketende winkeldief

De politie heeft vrijdagavond een winkeldief in Rotterdam letterlijk voor paal gezet, zo lieten ze op Instagram weten. Hij werd betrapt tijdens het stelen en ging door het lint bij zijn aanhouding. De dief bedreigde de politie met de dood en zei te gaan vluchten.

Daarop heeft de politie de man vastgezet aan een lantaarnpaal aan de Conradstraat, tot een arrestantenbusje ter plaatse kwam. “Deze man stond door zijn gedrag dus letterlijk en figuurlijk voor paal”, aldus de politie.  De opmerking leverde woedende reacties op social media op. De foto en het bericht van politieteam Maas-Rotte zijn inmiddels verwijderd van Instagram.

Natuurvergunning circuit Zandvoort wordt niet geschorst

De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft na afweging van alle belangen beslist dat de natuurvergunning voor Circuit Park Zandvoort niet wordt geschorst. Dat staat in een voorlopige uitspraak van de voorzieningenrechter van vandaag (2 augustus 2022).

De activiteiten en evenementen op het circuitterrein mogen dus doorgaan in afwachting van de definitieve uitspraak. De definitieve uitspraak over de natuurvergunning volgt in 2023.

Natuurvergunning
In 2019 verleende het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland een natuurvergunning voor de exploitatie van het circuit en een aantal aanpassingen aan het circuitterrein. Die aanpassingen zijn onder meer gedaan met het oog op de Formule 1 en bestaan uit het plaatsen van tijdelijke tribunes, grondverzet, aanleg van twee tunnels en het verstevigen van de toegangspaden voor voetgangers. Vier verschillende milieu- en natuurorganisaties hebben bezwaar tegen de natuurvergunning. Volgens hen leidt het gebruik van het circuitterrein tot een toename van stikstofneerslag op het nabijgelegen beschermde Natura 2000-gebied ‘Kennemerland-Zuid’. Met het oog op de bescherming van dit natuurgebied vroegen zij de voorzieningenrechter om de natuurvergunning te schorsen.

Referentiesituatie
Om te beoordelen of de natuurvergunning tot meer stikstofuitstoot leidt, moet de nieuwe situatie worden vergeleken met wat er voorheen op grond van de toen verleende vergunningen was toegestaan op het circuitterrein. Dat wordt de referentiesituatie genoemd. Partijen verschillen van mening over wat die referentiesituatie precies omvat. De voorzieningenrechter oordeelt dat daarvoor in de eerste plaats de milieuvergunning uit 1997 leidend is. Die vergunning maakte het mogelijk het circuitterrein het hele jaar te gebruiken voor auto- en motorsport en andere grootschalige publieksevenementen. In 2011 en 2015 werden vervolgens twee natuurvergunningen verleend. Anders dan de milieuorganisaties stellen, breidden die vergunningen het gebruik van het circuitterrein verder uit. Naar het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter mocht het circuitterrein in de oude situatie dus het hele jaar voor auto- en motorsport en andere grootschalige publieksevenementen worden gebruikt, terwijl dat gebruik in de nieuwe vergunning vanaf 2021 is beperkt tot maximaal 337 dagen per jaar voor het racen met niet-elektrische auto’s en motoren op het circuit.

Belangenafweging
Om te bepalen of een voorlopige voorziening moet worden getroffen, heeft de voorzieningenrechter vervolgens een belangenafweging gemaakt tussen aan de ene kant het natuurbelang, waarvoor de milieu- en natuurorganisaties opkomen, en aan de andere kant de algemene en economische belangen van circuit Zandvoort. Die belangenafweging valt uit in het voordeel van circuit Zandvoort.

Daarbij heeft de voorzieningenrechter een groter belang gehecht aan het in elk geval voorlopig kunnen voortzetten van de activiteiten op het circuit, waaronder de Formule 1 in september. Daarvoor zijn niet alleen forse investeringen gedaan in het circuitterrein zelf, maar ook in de infrastructuur van Zandvoort en omgeving. Daartegenover staat het natuurbelang dat in dit geval niet de doorslag geeft. De nieuwe natuurvergunning maakt namelijk minder activiteiten op het circuitterrein mogelijk dan in de referentiesituatie. Zo is het aantal dagen waarop op het circuit mag worden geracet, beperkt en zijn er ook – voor het eerst - voorschriften opgenomen die de stikstofuitstoot van het circuitterrein maximeren. Daarnaast is het circuitterrein in 2019-2020 een aantal maanden niet gebruikt en waren de activiteiten in 2020-2021 beperkt door de coronacrisis.

FOK! Wat een weer: warmer en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal   

Heerlijk weer geweest! 

Gister lagen de minimumtemperaturen op 15,5 C bij Nieuwe Beerta tot 18,4 C bij Maastricht,
de maximumtemperaturen lagen van 18,7 C op Terschelling tot 26,3 C bij Ell (Limburg).

De verwachtingen voor vandaag zijn: 

Vanochtend is het op de meeste plaatsen zonnig. Het blijft droog. De wind komt uit het zuiden en neemt overal toe naar matig, langs de westkust naar vrij krachtig.

Vanmiddag is het in het noorden bewolkt, elders is het zonnig. In het Waddengebied valt plaatselijk lichte regen. De maximumtemperaturen variëren van 22°C op de Wadden tot 28°C in het zuiden. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond is het licht bewolkt en droog. De wind neemt boven land flink af.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Woensdag perioden met zon en op veel plaatsen tropisch warm, in de kustgebieden iets minder warm. Donderdag vooral in het zuidoosten en oosten nog tropische temperaturen. Later op donderdag en in de nacht naar vrijdag enkele buien. Vanaf vrijdag koeler, maar wel zonnig en droog. De kans op uitgifte van waarschuwingen is voorlopig klein.

 • Di 02-08-2022 Max. 27° Min. 11/15° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 60% Zonkracht 7 Windkracht ZW 4
 • Wo 03-08-2022 Max. 28/31° Min. 17° Neerslag 0mm Neerslagkans 20%
  Zonneschijn 40% Zonkracht 6 Windkracht ZW 3
 • Do 04-08-2022 Max. 26/29° Min. 18° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 40%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht NW 3
 • Vr 05-08-2022 Max. 22° Min. 14/17° Neerslag 0/1mm Neerslagkans 30%
  Zonneschijn 30% Zonkracht 6 Windkracht N 3

This is Amsterdam 2022 ( Foto:Karina)
This is Amsterdam 2022 ( Foto:Karina)


Zoals op onderstaande pluim te zien, hebben we nog wel een aantal zeer wzrme dagen in het vooruitzicht:

Weer en klimaatpluim KNMI 01 08 22 ( Bron:KNMI)
Weer en klimaatpluim KNMI 01 08 22 ( Bron:KNMI)Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #118 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #701
special
Random Pics van de Dag #700
review
Logitech MX Mechanical en Master MX 3S
special
Random Pics van de Dag #697
special
Random Pics van de Dag #696
©FOK.nl e.a.