Discuswerpster Van Klinken 4e op WK, Bol, Klaver en Hassan naar finales

Op het wereldkampioenschap atletiek in Eugene is weer een nachtelijke sessie afgewerkt, in elk geval wat Nederlandse tijd betreft. Onder meer Sifan Hassan en Femke Bol kwamen in actie en dat ging niet verkeerd, hoewel het nog niet om finales ging. Dat gold wél voor Jorinde van Klinken, die de discusfinale wierp.

5000m vrouwen, series
Sifan Hassan liep zoals gewoonlijk wat achterin de voorste groep mee, aan het einde kwam ze naar voren. Echt vanzelf ging dat overigens niet en met wat moeite liep ze in 14:52,89 minuten naar de derde plek in haar serie - de eerste vijf plaatsten zich voor de finale. Maureen Koster kwam er in haar serie niet aan te pas en werd in 15:18,17 minuten negende.

Speerwerpen vrouwen, kwalificatie
Geen fantastisch niveau, maar toch wat opmerkelijke dingen: de Chinese Lyu Huihui, goed voor zilver en twee keer brons op de vorige drie WK's, wist de finale niet te bereiken. Dat gold ook voor de Kroatische Sara Kolak: de verrassende olympisch kampioene van 2016 noteerde geen enkele geldige worp. Dat gold ook voor de Turkse Eda Tugsuz, de nummer vier van de Spelen van Tokyo.

800m mannen, series
Tony van Diepen was voor Nederland van de partij en dat ging niet verkeerd: de laatste meters waren even lastig, maar in 1:46,59 minuten finishte hij toch als tweede, achter alleen de Algerijn Djamel Sedjati.

400m horden vrouwen, halve finales
Femke Bol had als overzichtelijk doel om bij de eerste twee te eindigen, want dat leverde een finaleplek op, en dat was geen probleem. Met nog eens een goed slotstuk snelde ze naar een uitstekende 52,84 seconden en de winst, ruim driekwart seconde voor de rest in haar halve finale. Met 52,17 seconden was in een andere halve finale alleen favoriete Sydney McLaughlin sneller dan Bol.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver liep in de series al het Nederlands record van Femke Bol uit de boeken, in de halve finales ging ze nog eens wat harder: met 50,18 seconden liep ze naar de tweede plek en dus een plaats in de finale. De halve finales leverden één topfavoriete op: tweevoudig olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's, nog nooit goed voor WK-goud, snelde ogenschijnlijk doodsimpel naar 49,55 seconden. Klaver's tijd was goed voor plek zes, nog geen twee tienden achter de tweede tijd.

400m mannen, halve finales
Liemarvin Bonevacia kent bepaald geen best jaar en het leek op voorhand dan ook onwaarschijnlijk dat hij bij een finaleplek in de buurt zou komen. Dat bleek helaas ook zo te zijn: met 45,50 seconden, voor dit jaar niet verkeerd, bleef hij steken op de zesde plek in zijn halve finale.

Discuswerpen vrouwen, finale
In 2019 werd ze Aziatisch kampioene en vijfde op het WK, maar Bin Feng behoorde niet tot de echte favorieten. Een outsider was ze wel, maar die rol was na één worp weg: met 69,12 meter, een enorm nieuw persoonlijk record, deed ze een grote gooi naar goud. Dat bleek het geval, ondanks twee sterke worpen van de concurrentie: de Kroatische grootheid Sandra Perkovic pakte met 68,45 meter het zilver, brons was met 68,30 meter voor de Amerikaanse olympisch kampioene Valarie Allman. Jorinde van Klinken deed het keurig: met 64,97 meter eindigde de Nederlandse op een toch fraaie vierde plek.

3000m steeplechase vrouwen, finale
Omdat ze van Kenia wisselde naar Kazachstan kwam Norah Jeruto de nodige jaren niet uit op internationale toernooien, maar dit jaar is ze er gewoon bij. Als favoriete maakte ze al snel het tempo, waarbij alleen Winfred Yavi uit Bahrein en de Ethiopische Werkuha Getachew konden volgen, hoewel met Mekides Abebe een volgende Ethiopische aansloot. In de slotronde voerde Jeruto het tempo op en leek Yavi aan te vallen, maar de Bahreinse gooide het totaal weg bij de laatste waterbakpassage en werd vierde. Jeruto sprintte in een supertijd van 8:53,02 minuten naar de wereldtitel, voor Getachew (8:54,61) en Abebe (8:56,08) - de derde, vijfde en negende tijden ooit gelopen.