F1: Uitslag Grand Prix van Oostenrijk

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De Monegask bleef met zijn Ferrari na een spannende slotfase kampioenschapsleider Max Verstappen voor. Lewis Hamilton eiste de derde plaats voor zich op.

Verstappen begon de race vanaf poleposition na zijn zege in de sprintrace. De Nederlander ging goed van start en pakte direct een voorsprong op de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz. Daarachter streed Sergio Perez met de Mercedes van George Russell. Het duo raakte elkaar, waarna Perez de grindbak in ging en naar de pits moest met schade. Russel kreeg vanwege de botsing een straf van vijf seconden, terwijl Perez al snel op een ronde werd gezet.

Vooraan kon Verstappen geen gat trekken met Leclerc die binnen de DRS bleef. Ook Ferrari-teamgenoot Sainz kon hiervan profiteren door het gat klein te houden. Na elf ronden plaatste Leclerc zijn eerste aanval op Verstappen en nam de leiding over van de Nederlander. Hij ging al snel naar binnen voor nieuwe banden waarbij hij als achtste weer naar buiten kwam, nog achter Lando Norris.

Het was duidelijk dat Ferrari voor een andere strategie had gekozen, want zij waren na ruim twintig ronden nog niet binnen geweest. Verstappen was inmiddels aangeland op plek drie en moest het gat dichttrappen. Ver daarachter was er een fraai gevecht tussen Kevin Magnussen, Lando Norris, Fernando Alonso, Guanyu Zhou en Mick Schumacher met diverse inhaalacties en rijders die heel dicht bij elkaar zaten.

Ferrari haalde Leclerc in de 27e ronde binnen, waarna Sainz een ronde later volgde. Dit gaf de leiding terug aan Verstappen die later in de race wel een tweede stop moest maken. De Nederlander zag Leclerc al snel dichterbij komen, waarna de Monegask nog voor halverwege de race de leiding overnam. Verstappen kwam halverwege de race opnieuw binnen voor nieuw rubber, waarna hij opnieuw in de achtervolging moest op de Ferrari's.

Vooraan pakte Verstappen opnieuw de leiding nadat Leclerc met twintig ronden te gaan gestopt was. De Monegask was op zijn nieuwe rubber veel sneller dan de Nederlander en haalde hem al snel weer in. Ook Sainz was hiermee bezig, maar de Ferrari gaf met 14 ronden te gaan de geest en vloog in brand. Zowel Leclerc als Verstappen wisselden direct naar een set mediums, waarbij het gat tussen beide coureurs ruim vijf seconden bedroeg. Daarachter ontsponnen zich opnieuw fraaie gevechten tussen verschillende coureurs.

Leclerc werd na 71 ronden afgevlagd als winnaar, al was het voor de Monegask nog wel billenknijpen omdat hij problemen met het gaspedaal had. Verstappen werd op anderhalve seconde als tweede afgevlagd, voor Hamilton. Russell eindigde op plek vier, voor Ocon, Schumacher, Norris, Magnussen, Daniel Ricciardo en Alonso die in de slotronde een punt afpakte van Valtteri Bottas.