Zwemmer Kamminga als snelste naar halve finales WK, dames naar finale

In Budapest is zaterdag het wereldkampioenschap langebaanzwemmen van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste sessie vol series, waarin gelijk al flink wat Nederlanders in het water doken, met prima resultaten. Vanaf 18.00 uur wordt de eerste finalesessie afgewerkt.

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen kwam voor Nederland in actie en deed het uitstekend: met 2:10,60 minuten - een paar tienden boven Femke Heemskerk's nationale record - plaatste ze zich als vijfde voor de halve finales, die zaterdagavond gezwommen worden.

400m vrije slag mannen
Geen Nederlanders, maar wel grote namen die het lastig hadden: Mack Horton, olympisch kampioen in 2016, ligt er met de negende tijd uit en de Duitser Henning Mühlleitner, vierde op de Spelen in Tokyo, kwam niet verder dan de elfde tijd.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje deed het prima: met 23,27 seconden noteerde hij de negende tijd, goed voor een plek in de halve finales. Thomas Verhoeven sneuvelde, nadat zijn 23,64 goed bleek voor de gedeeld 23e tijd.

400m vrije slag vrouwen
Geen al te grote zaken, op één na: de Chinese Li Bingjie, goed voor brons op de Spelen in Tokyo en regerend wereldkampioene kortebaan, kwam niet verder dan de tiende tijd en haalde de finale dus niet.

100m schoolslag mannen
De doorgaans dominante Brit Adam Peaty is er niet bij in Budapest, wat de weg opent voor Arno Kamminga: de winnaar van dubbel olympisch zilver tikte in 58,69 seconden als snelste aan in de series. Ook Caspar Corbeau deed het prima: in 59,89 seconden plaatste hij zich als zesde voor de halve finales.

4x100m vrije slag vrouwen
Kim Busch, Marrit Steenbergen, Tessa Giele en Valerie van Roon deden het naar behoren: in 3:37,56 minuten zwom de ploeg zich als zesde naar de finale. Vooral Steenbergen maakte indruk: met een splittijd van 52,99 seconden behoorde ze in de series bij de top.