FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 juni 2022

Jonge Marchand bedreigt wereldrecord Phelps, Kamminga naar WK-finale

In Budapest zijn zaterdagavond de eerste titels verdeeld op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen. Er waren een paar mooie finales te zien, terwijl in de halve finales ook de nodige Nederlanders in actie kwamen.

400m vrije slag mannen, finale
Elijah Winnington maakte indruk door snel te starten en ondanks een sterke aanval van de Duitser Lukas Martens wist de Australiër het toch door te trekken: goud in 3:41,22 minuten, de snelste tijd in tien jaar - slechts vier mannen waren ooit sneller. Martens pakte in 3:42,85 het zilver, voor de 3:43,31 van de Braziliaan Guilherme Costa.

50m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje deed het met zijn 23,14 seconden niet onverdienstelijk, hij was zelfs sneller dan in de ochtend, maar het was niet snel genoeg voor de Nederlander: er waren er negen sneller, terwijl er acht finaleplekken beschikbaar waren.

400m vrije slag vrouwen, finale
De Amerikaanse Katie Ledecky raakte vorige maand haar wereldrecord kwijt aan de afwezige Australische Ariarne Titmus en was erop gebrand dat terug te pakken. Dat lukte niet, maar met 3:58,15 minuten pakte ze wel het goud, hoewel ze de pas 15-jarige Canadese Summer McIntosh lang bij zich had. McIntosh pakte in 3:59,39 zilver, voor de 4:02,08 van Ledecky's landgenote Leah Smith.

100m schoolslag mannen, halve finales
Arno Kamminga was iets minder snel dan in de series, maar met 58,89 seconden was de nummer twee van de Spelen nog altijd ruim snel genoeg om de finale te halen: hij noteerde de derde tijd. Caspar Corbeau kwam niet aan zijn tijd van de ochtend en tikte in 1:00,24 aan met de dertiende tijd.

200m wisselslag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen had de benen van de ochtend ook niet helemaal en moest genoegen nemen met een tijd van 2:11,20 minuten, een dikke halve seconde langzamer en met plek tien niet snel genoeg voor een plaats in de finale.

400m wisselslag mannen, finale
Dat de Fransman Léon Marchand goed was, had hij dit jaar op de Amerikaanse collegekampioenschappen al laten zien, maar wat de 20-jarige in Budapest in het water legde sloeg alles: lange tijd bedreigde hij zelfs het legendarische wereldrecord van Michael Phelps uit 2008. Dat kwam er net niet, maar met 4:04,28 zwom Marchand wel de tweede tijd ooit en pakte hij het goud, ruim voor de Amerikanen Carson Foster (4:06,56) en Chase Kalisz (4:07,47).

4x100m vrije slag mannen, finale
Met Caeleb Dressel en Ryan Held als startzwemmers openden de Amerikanen gelijk een gat en dat betaalde zich uit: Justin Ress en Brooks Curry hielden vol en zwommen de VS in 3:09,34 minuten naar het goud. Zilver was er in 3:10,80 voor Australië, doordat slotzwemmer Kyle Chalmers zijn ploeg razendsnel langs Italië zwom, dat in 3:10,95 het brons pakte.

4x100m vrije slag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen, Tessa Giele, Kim Busch en Valerie van Roon kwamen er geen moment aan te pas: zevende in 3:38,18 minuten. De winst was voor Australië, waar Mollie O'Callaghan, Madison Wilson, Meg Harris en Shayna Jack zich naar 3:30,95 en goud zwommen, voor Canada (3:32,15) en de 3:32,58 van de VS.

Alonso snelste in natte derde training Canada

Fernando Alonso heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Canada. De Spanjaard was op een natte baan met de Alpine met een tijd van 1.33.836 een fractie sneller dan Pierre Gasly en Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam niet verder dan de negende tijd.

Het regende flink in Montreal waardoor de coureurs op de natweerbanden naar buiten moesten. In de beginfase was het zoeken naar grip, waardoor onder meer Kevin Magnussen regelmatig van het asfalt ging. Langzaam maar zeker droogde de baan iets op en kon er in de slotfase op intermediates gereden worden. Hierop was Alonso de snelste voor Gasly en Vettel.

Verstappen kende een erg lastige sessie. De Nederlander ging pas na een half uur naar buiten en had het duidelijk niet naar zijn zin. Tot tweemaal toe brak hij een ronde af na fikse glijpartijen en ging de pits weer in. In de slotfase spinde de Red Bull-coureur in de eerste bocht maar wist de auto uit de muur te houden. De eerste goede ronde leverde hem de negende tijd op, vlak achter teamgenoot Sergio Perez. Titelrivaal Charles Leclerc zette helemaal geen tijd neer. De Monegask start de race achteraan nadat Ferrari bijna al zijn motoronderdelen wisselde en hij daarom een forse gridstraf opgelopen heeft.

D66-leider Kaag: 'de groeiende vrouwenhaat neemt middeleeuwse vormen aan'

D66-voorvrouw Sigrid Kaag haalt op het D66 congres fel uit naar de hatelijke bejegening van vrouwen. "Het neemt in mijn ogen bijna middeleeuwse vormen aan." Er is volgens haar ‘een vorm van agressie ontstaan jegens allen die werken voor de publieke zaak’. "Dat accepteer ik niet."

Volgens Kaag neemt ‘de haat nog venijniger, nog intensere vormen aan, als het over vrouwen gaat’. "Het neemt in mijn ogen bijna middeleeuwse vormen aan", volgens Kaag.

Het zorgwekkendste is, dat ‘wat mensen op het internet roeptoeteren uiteindelijk een weg vindt naar de echte wereld’. Toen de Amsterdamse burgemeester Halsema aankondigde dat er géén Ajax-huldiging zou zijn op het Museumplein, ‘regende het online seksuele bedreigingen’, zo omschrijft Kaag. "Honderden mannen stonden voor de woning van Halsema om haar uit te schelden."

Over de haatspraak richting minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal zegt Kaag: "Wij kunnen nooit accepteren dat intimidatie aan de orde van de dag zijn. We moeten met zijn allen deze grens bewaken!" Ook benoemde ze de extreme bedreigingen van viroloog Marion Koopmans waaroor zelfs een publiek optreden op Oeral moest worden afgezegd omdat de veiligheid van de virologe ernstig in het geding was.

"Demonisering en ontmenselijking van de ander hebben gevolgen. Je hoeft geen helderziende te zijn om te vrezen voor de gevolgen. Voor mensen die opeens de daad bij het woord voegen. En dan is het te laat." vervolgde Kaag en verwees hierbij  naar de afspraken in het coalitieakkoord: "Wij keren ons af van retoriek die is gericht op het beschadigen van personen en zullen ons uitspreken tegen kwetsend en dreigend taalgebruik."

Russische staats-TV 'interviewt' de twee Amerikaanse gevangenen

Russische media hebben twee Amerikaanse burgers gepresenteerd die vermoedelijk gevangen zijn genomen in de buurt van de grote Oekraïense stad Kharkiv. De twee mannen zouden voor het Oekraïense leger hebben gevochten.

Beiden gevangenen werden 'geinterviewd' op de Kremlin zender RT. Ze vertelden Westerse "propaganda" over de "slechte Russen" te hebben geloofd en dat ze daarom ten strijde waren getrokken. "In de westerse media wordt ons niet verteld hoe incompetent en corrupt het Oekraïense leger is." 

Beide soldaten zijn volgens Russische bronnen afkomstig uit de Amerikaanse staat Alabama. Het is onduidelijk of zij onder dwang in de media zijn verschenen.

Fun met Funda #237: 'Een groen paradijsje in hartje Amsterdam'

Te koop in het gewilde Amsterdam, een mooie woning van 192m2 met een goene 'oase' van ca 143 m2 aan de Stadhouderskade.

Het huis is verdeeld over twee woonlagen, de begane grond en eerste verdieping, en heeft maar liefst 4 slaapkamers, 3 badkamers, een terras en tuin. De woonverdieping bevindt zich op de eerste etage, met prachtig uitzicht over de gracht en kade aan de voorzijde en een oase van groene rust aan de achterzijde. De sfeer van de woning is fantastisch en het geheel is op een zeer smaakvolle wijze gerenoveerd en gestileerd met oog voor detail.

Gelegen middenin de bruisende Pijp met het mooie Sarphatipark, de gezellige Albert Cuyp markt en tal van leuke restaurants, barretjes en delicatessenzaken. Eveneens op loopafstand van de Weteringbuurt en de Utrechtsestraat. Goede bereikbaarheid met openbaar vervoer, zo zijn er diverse tramhaltes op loopafstand evenals de halte van de Noord Zuidlijn en liggen Amsterdam Amstel, RAI en Zuid WTC op slechts 5 minuten fietsen. Tevens een goede aansluiting richting uitvalswegen.

De woning staat momenteel onder bod bij een vraagprijs van €1.750.000 

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)
Een groen paradijsje in hartje Amsterdam ( Foto:Funda)

Europese jongeren als arbeidsmigranten naar Nederland halen?

Nederlandse bedrijven die kampen met een tekort aan arbeidskrachten zouden kunnen overwegen om jeugdwerklozen uit Frankrijk en Spanje in dienst te nemen. Dat voorstel deed minister Karien van Gennip van Sociale Zaken afgelopen dinsdag. Van Gennip opperde dit nadat het kabinet een EU plan om arbeidsmigranten uit Noord-Afrika te halen afwees. Volgens de minister zijn in Europa genoeg beschikbare arbeidskrachten te vinden. "Er werken nu al Spaanse jongeren hier in cafés en restaurants." Een overgrote meerderheid zowel in als buiten de Tweede Kamer vindt dat echter geen goed idee. Steun jij haar plan? 

Horecapersoneel (Foto: Pixabay)
Horecapersoneel (Foto: Pixabay)

Pinot wint voorlaatste rit Ronde van Zwitserland, Higuita nieuwe leider

Thibaut Pinot heeft de zevende etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Fransman was de beste van een vluchtersgroep die de hele dag voorop bleef rijden. Bij de klassementsrenners was Sergio Higuita de sterkste. De Colombiaans kampioen trok ten aanval en nam daarbij de leiderstrui over van Jakob Fuglsang.

De voorlaatste etappe was er een voor de klimmers met twee zware beklimmingen met aankomst in Liechtenstein waarbij de finish lag op de beklimming van Malbun. Op de eerste beklimming van de Lukmanierpass kregen we een kopgroep van negentien renners met daarbij sterke klimmers als Thibaut Pinot en Ion Izagirre.

De kopgroep nam een voorsprong van meer dan zeven minuten, waarna Israel - Premier Tech samen met team Ineos de achtervolging leidde in het peloton. Aan de voet van de slotklim was het verschil nog steeds 3.30 en zat de winnaar in de kopgroep. Izagirre reed al vroeg weg uit de kopgroep en in eerste instantie kon alleen Alexey Lutsenko volgen, maar na een nieuwe versnelling van de Bask moest Lutsenko afhaken. Thibaut Pinot ging in de tegenaanval en haalde eerst Lutsenko bij, waarna de Fransman op zoek ging naar Inzagirre, maar het verschil bleef lang hangen rond de halve minuut. Izagirre leek op weg naar de ritzege, maar kwam in de laatste twee kilometer volledig tot stilstand en zag eerst Pinot passeren. Pinot kon zo zijn tweede zege van het jaar boeken nadat hij in april al de slotrit van de Tour of the Alps won.

Op de slotklim werd er ook in het groepje der favorieten gekoerst. Ineos nam de leiding op de slotklim, maar toen Sergio Higuita ten aanval trok kon niemand de kleine Colombiaan volgen. Higuita kwam als vierde over de streep en nam de leiding over van Jakob Fuglsang, die vandaag een kleine halve minuut moest toegeven op Higuita.

Commissie: Paauw in de fout met uitspraken over doodgeschoten Sammy Baker

De Nationale Klachtencommissie Politie heeft een forse tik op de vingers uitgedeeld aan de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. Volgens de commissie heeft Paauw 'onvoldoende zorgvuldig gehandeld' met zijn uitspraken over het incident waarbij de Duitse Sammy Baker (23) in verwarde toestand door agenten werd doodgeschoten. In een reactie zegt Paauw nu dat hij 'te stellig' is geweest. Zo meldt AT5.

De 23-jarige Baker werd op 13 augustus 2020 door de politie doodgeschoten in een binnentuin van de Honselersdijkstraat in Nieuw-West. Dat gebeurde nadat hij in verwarde toestand verkeerde en met een mes tegen zijn keel rondliep.

Kort na het incident beweerde Paauw in Het Parool dat één van zijn agenten 'door de verdachte met een mes in zijn vest was gestoken'. De ouders van Baker zijn woedend over die uitspraak. Volgens hen heeft Paauw daarmee het onderzoek beïnvloed en geprobeerd om te voorkomen dat de agenten in kwestie zouden worden vervolgd. "Het zou goed voelen als hij zijn excuses aanbiedt en zijn uitspraken rectificeert, want die waren verkeerd", aldus moeder Justine Seewald eerder tegen AT5.

"Ik had terughoudender moeten zijn"
De ouders maakten de zaak aanhangig bij de Nationale Klachtencommissie Politie, die de ouders nu in het gelijk stelt. "De commissie is van mening dat de betrokken medewerker (Frank Paauw, red.) bij het interview te stellige bewoordingen heeft gebruikt door in zijn uitspraak als een feit te presenteren dat een agent door een verdachte in zijn (veiligheids)vest is gestoken. Door feiten te stellen in plaats van bijvoorbeeld de in de zienswijze genoemde bronnen te citeren, heeft de betrokken medewerker in deze uiterst gevoelige kwestie onvoldoende zorgvuldig gehandeld."

Paauw erkent nu dat hij anders had moeten optreden. “Ik had kort na het heftige incident terughoudender moeten zijn in mijn uitspraak in de media. In de kern komt het erop neer dat ik beter ‘in de richting van’ had kunnen zeggen.“

Niet beschadigd door messteken
Tijdens de de behandeling van de klacht gaf Paauw toe dat het forensisch onderzoek uitwijst dat het vest niet is beschadigd door messteken. Maar volgens hem wilde dat niet zeggen dat het vest niet geraakt is. "Er zijn wel beschadigingen geconstateerd", aldus Paauw tijdens zijn verweer. "Het is waarschijnlijk dat deze beschadigingen zijn veroorzaakt door slijtage. Echter, er kan niet worden uitgesloten dat het toch door het raken van het mes is gekomen." Maar de commissie liet zich daar niet door overtuigen en beoordeelt zijn uitspraken als 'te stellig'.

Afhandeling duurde te lang
Wel heeft de commissie "begrip dat de medewerker de behoefte voelde om naar buiten te treden om de storm, die op sociale media was ontstaan te nuanceren." Toch vinden zij zijn uitspraken onzorgvuldig, mede gezien de hoge functie die Paauw bekleedt. Ook heeft volgens hen de (informele) afhandeling van de klacht langer geduurd dan wettelijk is voorgeschreven.

Het OM seponeerde de zaak tegen de agenten, omdat die vanuit een noodweersituatie zouden hebben gehandeld. De ouders van Sammy Baker hebben nog niet op de uitspraak van de commissie gereageerd.

VS: Bayer wint vierde Roundup-rechtszaak, EPA moet glyfosaat opnieuw beoordelen

Een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat Bayer's onkruidverdelger Roundup niet de oorzaak is van kanker bij een man uit Oregon. Dit heeft het Duitse landbouw- en farmaceutische bedrijf zaterdag meegedeeld, waarmee het bedrijf zijn vierde opeenvolgende overwinning in een rechtszaak over dergelijke claims heeft behaald.

Het vonnis, dat vrijdag werd bereikt door het Circuit Court van Jackson County, Oregon, is "consistent met de beoordelingen van deskundige regelgevers over de hele wereld, evenals het overweldigende bewijs van vier decennia van wetenschappelijke studies die concluderen dat Roundup veilig kan worden gebruikt en niet kankerverwekkend is", zei Bayer.

"We blijven achter de veiligheid van Roundup staan en zullen de veiligheid van ons product en ons handelen te goeder trouw met vertrouwen verdedigen in eventuele toekomstige rechtszaken."

Glyfosaat is het actieve ingrediënt in Bayer-merken zoals Roundup en RangerPro. Het is in de Verenigde Staten het middelpunt geweest van massaprocessen die voornamelijk waren aangespannen door tuinders die beweerden dat de onkruidverdelger kanker bij hen veroorzaakte.

Eerder oordeelde een Amerikaans hof van beroep dat de EPA opnieuw de gezondheidsrisico's van de op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelger Roundup te onderzoeken. De rechters in San Francisco vinden dat er opnieuw onderzocht moet worden of de werkzame stof in het herbicide van de Bayer-groep een onredelijk risico vormde voor mens en milieu. Het hof van beroep bekritiseerde specifiek hoe de EPA onderbouwde dat glyfosaat niet kankerverwekkend was. De onderliggende analyse was gebrekkig, zei het.

Bayer kocht het landbouwconcern Monsanto in 2018. Het Roundup-product staat centraal in een reeks rechtszaken in de Verenigde Staten. Bayer heeft al verschillende processen verloren. Het bedrijf heeft miljarden dollars uitgegeven om bijna 100.000 Roundup-zaken te schikken.

Zwemmer Kamminga als snelste naar halve finales WK, dames naar finale

In Budapest is zaterdag het wereldkampioenschap langebaanzwemmen van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste sessie vol series, waarin gelijk al flink wat Nederlanders in het water doken, met prima resultaten. Vanaf 18.00 uur wordt de eerste finalesessie afgewerkt.

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen kwam voor Nederland in actie en deed het uitstekend: met 2:10,60 minuten - een paar tienden boven Femke Heemskerk's nationale record - plaatste ze zich als vijfde voor de halve finales, die zaterdagavond gezwommen worden.

400m vrije slag mannen
Geen Nederlanders, maar wel grote namen die het lastig hadden: Mack Horton, olympisch kampioen in 2016, ligt er met de negende tijd uit en de Duitser Henning Mühlleitner, vierde op de Spelen in Tokyo, kwam niet verder dan de elfde tijd.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje deed het prima: met 23,27 seconden noteerde hij de negende tijd, goed voor een plek in de halve finales. Thomas Verhoeven sneuvelde, nadat zijn 23,64 goed bleek voor de gedeeld 23e tijd.

400m vrije slag vrouwen
Geen al te grote zaken, op één na: de Chinese Li Bingjie, goed voor brons op de Spelen in Tokyo en regerend wereldkampioene kortebaan, kwam niet verder dan de tiende tijd en haalde de finale dus niet.

100m schoolslag mannen
De doorgaans dominante Brit Adam Peaty is er niet bij in Budapest, wat de weg opent voor Arno Kamminga: de winnaar van dubbel olympisch zilver tikte in 58,69 seconden als snelste aan in de series. Ook Caspar Corbeau deed het prima: in 59,89 seconden plaatste hij zich als zesde voor de halve finales.

4x100m vrije slag vrouwen
Kim Busch, Marrit Steenbergen, Tessa Giele en Valerie van Roon deden het naar behoren: in 3:37,56 minuten zwom de ploeg zich als zesde naar de finale. Vooral Steenbergen maakte indruk: met een splittijd van 52,99 seconden behoorde ze in de series bij de top.

VS: twaalf uitgemergelde pelikanen na verzorging weer vrijgelaten in het wild

Na bijna twee maanden intensieve verzorging  zijn de eerste twaalf van in totaal 55 bruine pelikanen weer vrijgelaten in het wild aan de Pacifische kust bij Newport Beach in de Amerikaanse staat Californië.

Die vogels zijn hersteld tot het punt waarop ze weer de vrije natuur in kunnen kunnen, zei Debbie McGuire, uitvoerend directeur van het Wetlands and Wildlife Care Center in het naburige Huntington Beach, ten zuiden van Los Angeles. Begin mei dit jaar werden meer dan 700 pelikanen gevangen in de regio 300 kilometer ten noorden en ten zuiden van Los Angeles  voor intensieve zorg. De pelikanen waren allemaal sterk vermagerd, uitgedroogd en onderkoeld.

Bruine pelikanen vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van de Pacifische kust, ze voeden zich met noordelijke ansjovis, Pacifische sardines en makreel. Volgens het California Department of Fish and Wildlife is het, ondanks laboratoriumtests op 21 dode dieren, onduidelijk wat de oorzaak van de problemen bij de pelikanen zou kunnen zijn. Alle tekenen wijzen op uithongering van de vogels, er zijn geen aanwijzingen voor ziektes of parasieten aangetroffen.

Debbie McGuire, die al drie decennia voor de dieren van de kust zorgt, vermoedt de klimaatverandering als oorzaak. Ze legde uit: de pelikanen duiken tot twee meter diep in de zee en verzamelden dan vissen in hun grote keelzak. Wanneer het water warmer wordt, gaan de vissen dieper zwemmen. Pas als walvissen of dolfijnen de scholen vis terug naar de oppervlakte jagen, kunnen de pelikanen hun vis vangen.

IsraŽl: raketaanval vanuit de Gazastrook onderschept

Voor het eerst in bijna twee maanden hebben Palestijnse militanten in de Gazastrook een raket op Israël afgevuurd.

Volgens Israëlische bronnen werd het projectiel onderschept door raketafweersystemen. Eerder loeide het luchtalarm in de Israëlische kustplaats Ashkelon. Niemand raakte gewond. Als reactie op de raketlancering viel de Israëlische luchtmacht doelen in de Gazastrook aan. Een wapenwerkplaats en drie militaire posten van Hamas werden getroffen, aldus het leger.

De dag ervoor werden drie gewapende Palestijnen gedood tijdens een operatie van het Israëlische leger in Jenin op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens Hamas was een van de drie doden een lokale Hamas-commandant. De militie kondigde hierop vergelding aan.

Bitcoin duikt onder de 20.000 dollar

De bitcoin is vanmorgen onder de 20.000 dollar gezakt. Dat is voor het eerst in anderhalf jaar tijd. Sinds het begin van dit jaar is de waarde van de belangrijkste digitale munt al flink gedaald, maar de afgelopen week was sprake van een echte crash. Zo meldt het AD.

Zes maanden geleden stond de bitcoin nog op 68.000 dollar. 

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen sneuvelen in kwartfinales WK

Het wereldkampioenschap beachvolleybal zit er voor de Nederlandse teams op. In Rome gingen oud-wereldkampioenen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen op de late vrijdagavond onderuit tegen Chaim Schalk en Theodore Brunner uit de VS.

In de kwartfinale ging het aanvankelijk redelijk gelijk op in de eerste set, tot de Nederlanders het vanaf 15-15 volledig uit handen gaven met vijf verloren punten achter elkaar, grotendeels door eigen fouten.

In de tweede set stonden Brouwer en Meeuwsen dan juist weer goed te spelen: ze sloegen een gaatje vanaf 10-10 en hielden dat vol om de stand zo gelijk te trekken. In de beslissende derde set hadden ze een forse achterstand bijna ingehaald, maar toch ging het fout en een service in het net maakte er een einde aan: 16-21, 21-16, 12-15.

Fietser (30) zwaargewond na aanrijding, automobilist op de vlucht

De politie zoekt getuigen van een zware aanrijding in de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 juni op het Veluweplein in Den Haag. Een 30-jarige fietser raakte hierbij zwaargewond. De automobilist reed na de aanrijding door en wordt verdacht van verlaten plaats ongeval.

Het ongeval vond rond 02.00 uur plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Veluweplein. De fietser kwam uit de richting van het Zuiderpark en de auto kwam vanuit de Soestdijksekade. Toen de fietser wilde oversteken op de kruising van de Moerweg en Soestdijksekade kwam het tot een aanrijding. Direct daarna reed de verdachte door in zijn auto in de richting van station Moerwijk. Sindsdien ontbreekt van de verdachte ieder spoor. Het slachtoffer is met zwaar letsel vervoerd naar het ziekenhuis. De politie is dringend op zoek naar de verdachte en de auto.

Signalement personenauto van verdachte
De verdachte reed in een klein wit personenvoertuig met een zwart-witte achterzijde. Het gaat om een tweedeurs auto met geblindeerde ramen aan de achterzijde (het passagiersgedeelte). Opvallend: Dit voertuig moet als het gevolg van de aanrijding een kapotte verlichtingsarmatuur aan de voorzijde hebben.

Getuigen gezocht
De politie komt graag in contact met mensen die getuigen waren van deze aanrijding, het voertuig hebben zien rijden of weten waar het voertuig nu is. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Verstappen domineert vrije trainingen Canada, gridstraf Leclerc

Max Verstappen is uitermate lekker begonnen aan het weekeinde van de Grand Prix van Canada. Op het semi-stratencircuit van Montreal noteerde de Nederlander op de vrijdagavond (Nederlandse tijd) twee keer de snelste tijd in de vrije trainingen.

Verstappen klonk in training één niet echt tevreden met zijn Red Bull, maar het tempo zat er toch lekker in: alleen Ferrari-coureur Carlos Sainz bleef binnen een kwart seconde van de Nederlander, terwijl Fernando Alonso op 0,373 seconden keurig de derde tijd noteerde, voor Verstappen's teamgenoot Sergio Perez en Ferrari-rijder Charles Leclerc.

In de tweede training zat het allemaal wat dichter bij elkaar, maar toch was Verstappen wederom de snelste: de wereldkampioen had Leclerc nu slechts 0,081 seconden achter zich staan. Sainz noteerde de derde tijd, Sebastian Vettel en wederom Alonso stonden keurig in de top-5 en Perez viel met een elfde tijd op een seconde van zijn teamgenoot wat tegen.

De uitslagen van de vrije trainingen zijn hier te vinden. De derde training begint zaterdag om 19.00 uur, om 22.00 uur is het dan tijd voor de kwalificatie. In die kwalificatie moet Leclerc overigens proberen de schade te beperken: de Monegask heeft een gridstraf van tien plekken aan de broek gekregen vanwege een nieuw motoronderdeel dat nodig was na zijn geplofte motor in Baku afgelopen week.

NVWA neemt 4 pallets met lamshersenen, kippenklauwen en eendenbloed in beslag

Inspecteurs en rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) hebben donderdag 16 juni vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De actie draait om onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.

Het onderzoek naar de mogelijke valsheid in geschrifte bij illegale vleesimport vindt plaats onder leiding van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om producten die vermoedelijk bestemd zijn voor de Chinese gemeenschap in Nederland of voor export, zoals lamshersenen of kippenklauwen. Ook zijn andere vleesproducten in bewaring genomen, zoals eendenbloed. Hierbij speelt het voedselveiligheidsrisico met producten van onbekende herkomst.

Het vermoeden bestaat dat de producten in vervalste verpakkingen de EU binnenkomen of ergens in de EU zijn herverpakt. Tijdens de actie zijn op verschillende locaties vorderingen gedaan. Omdat de etiketten mogelijk niet kloppen, is ook de (digitale) administratie in beslag genomen om dit te controleren. Tevens is de Douane ingeschakeld, omdat er mogelijk illegale drank is aangetroffen.

Nederland steunt Suriname bij aanpak wateroverlast

Nederland steunt Suriname bij de aanpak van wateroverlast. Minister Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) maakte vrijdag bekend hiervoor financiële steun beschikbaar te stellen en experts uit de Nederlandse watersector in te zetten. De bijdrage van 200.000 euro is bedoeld voor voedsel, schoon drinkwater en onderwijs. Door het inzetten van waterexperts helpt Nederland Suriname bij het in kaart brengen van de urgente waterproblemen en mogelijke oplossingen hiervoor.

Het geld is bestemd om de inzet van de VN-organisatie UNICEF in Suriname te ondersteunen. De wateroverlast treft momenteel 7.000 Surinamers. UNICEF verleent mede met Nederlandse bijdragen noodhulp aan getroffenen. De organisatie zorgt voor voedsel, schoon drinkwater, schoolbenodigdheden en medische zorg. Ook verstrekt de organisatie specifieke benodigdheden voor persoonlijke hygiëne van vrouwen en meisjes. Nederland geeft zo gehoor aan de verzoeken van de Surinaamse overheid om internationale bijstand.

Dutch Risk Reduction Team
Daarnaast zal er zo snel mogelijk expertise via het Dutch Risk Reduction Team (DRR–Team) ter plekke worden ingezet. Een DRR-Team bestaat uit experts uit de Nederlandse watersector en doet naar aanleiding van urgente waterproblemen aanbevelingen voor korte- en langetermijnoplossingen.

Nederland pakt verantwoordelijkheid om vrijheid, veiligheid en welvaart te beschermen

De noodzaak en ambitie om vrijheid, veiligheid en welvaart actief te beschermen is niet minder geworden in een wereld met veranderende machtsverhoudingen en instabiliteit rond Europa. De Russische invasie in Oekraïne begin dit jaar heeft de Europese veiligheidsomgeving drastisch veranderd. In die context informeert het kabinet de Tweede Kamer over de toekomst en samenhang van de Nederlandse inzet in missies en operaties.

Gezien de situatie aan de oostelijke grens van Europa zal de komende periode veel nadruk liggen op de bescherming van het grondgebied van onszelf en onze bondgenoten. De NAVO werkt op dit moment aan plannen om de afschrikking en verdediging op lange termijn te versterken.

“Dit is helaas geen keuze, maar noodzaak”, aldus minister Kajsa Ollongren. “Tegelijkertijd blijft het brengen van veiligheid en het beschermen van de internationale rechtsorde onverminderd van belang: dat vergroot de stabiliteit in de wereld en draagt zo bij aan de veiligheid van het Koninkrijk en Europa. We kiezen voor een 360-graden benadering: naast het versterken aan onze oostgrens, zetten we in op een aantal regio’s waar onze veiligheidsbelangen op het spel staan.”

Aflopende mandaten
Nederland is momenteel onder meer actief in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de Sahel, de Hoorn van Afrika en de Golfregio. Vrijwel alle mandaten voor Nederlandse civiele en militaire bijdragen aan missies en operaties lopen dit jaar af. Hoewel de capaciteiten niet oneindig zijn, wordt veel van de bestaande inzet voortgezet. Dit om in de resultaten die Defensie heeft gehaald te behouden.

In sommige gebieden wordt juist geïntensiveerd, zoals de Balkan. Met de Russische inval in Oekraïne is het risico op verscherpte verhoudingen daar gestegen. In de Europese Unie wordt daarom gekeken naar uitbreiding van de Europese militaire operatie in Bosnië-Herzegovina EUFOR Althea. Minister Ollongren: “Zoals ook in het coalitieakkoord en in de Defensienota staat, nemen we meer verantwoordelijkheid voor onze Europese veiligheid, daarom is Nederland voornemens tot 31 juli 2025 stafofficieren en een militaire eenheid leveren aan EUFOR Althea.”

Instabiele regio’s
Ook het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven voor het kabinet belangrijk, als instabiele regio’s aan de rand van Europa. In Irak wil het kabinet het accent verleggen van de strijd tegen ISIS naar institutionele versterking van de Iraakse veiligheidssector via de NAVO-missie NMI. Het kabinet gaat daarom de wenselijkheid en mogelijkheid van een extra militaire bijdrage aan NMI onderzoeken. De bijdragen aan waarnemingsmissie UNDOF, de EU-missie EUBAM Rafah en EUNAVFOR MED Irini worden beëindigd.

De instabiliteit en het ontbreken van een duurzame vrede in de Sahelregio brengen ook risico’s met zich mee voor Nederland en de EU. De Sahel blijft daarom voor Nederland een onverminderd prioritaire regio. Het kabinet zal daarom de personele bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in Mali verlengen tot en met december 2022.

Nederland is door Duitsland en de VN informeel benaderd om Apache-gevechtshelikopters beschikbaar te stellen aan Minusma. Vanwege de zorgen over de politieke instabiliteit in Mali en de onvoorspelbaarheid van de Malinese transitieautoriteiten, vindt het kabinet dat niet wenselijk.

Voor wat betreft de inzet in de Europese Trainingsmissie (EUTM) in Mali, heeft Nederland besloten te blijven bijdragen met 4 stafofficieren en 2 trainers voor niet-operationele trainingen. Ook blijft Nederland betrokken bij de discussie over regionalisering van EU-trainingsmissies in de Sahel, en zal Nederland blijven bijdragen aan de Europese capaciteitsopbouwmissies (EUCAP) Sahel Mali en Niger.

Het bevorderen van maritieme veiligheid in de Indo-Pacific is in het Nederlands belang vanwege de grote economische en geopolitieke belangen in deze regio. Nederland zal onderzoeken of er periodiek een marineschip kan worden ingezet in de Indo-Pacific regio.

Zaak Willem Engel via livestream te volgen

Op maandag 20 juni is om 09.00 uur de eerste zitting in de strafzaak waarin Willem Engel verdachte is. Het gaat hier om een regiezitting, de zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Vanwege grote verwachte belangstelling voor de zitting is er een livestream beschikbaar.

Via deze stream kunnen belangstellenden de zitting maandag aanstaande vanaf 09.00 uur via een videoverbinding volgen.

De link naar de stream: klik.

Aanhoudingen na melding schietincident

Het operationeel centrum (OC) van de politie kreeg vrijdag 17 juni rond 20.00 uur een melding van een schietincident op de Koningin Wilhelminastraat in Groenekan (Utrecht). Hierbij zou er meerdere keren geschoten zijn door een van de inzittenden van een personenauto. Na een uitvoerig zoektocht wist de politie twee verdachten aan te houden.

Na het schietincident, dat uiteindelijk plaatsvond op de parkeerplaats bij de ingang Gagelbos (Koningin Wilhelminaweg en Gageldijk), waren twee betrokken voertuigen weggereden richting Overvecht. Van beide voertuigen kreeg de politie het kenteken door. Deze werden doorgegeven aan de politie-eenheden op straat.

Een van de betrokken personenauto’s kon na een intensieve zoektocht waarbij meerdere politie-eenheden betrokken waren, worden staande gehouden op de A27 nabij Raamsdonksveer. Beide inzittenden (22 en 25 jaar) werden daarbij aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident. Hun personenauto werd daarbij in beslag genomen voor nader onderzoek. Het andere voertuig werd niet meer aangetroffen. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de twee verdachten bij het incident. Niet bekend is of er iemand gewond is geraakt.

24-jarige vrouw overleden onder verdachte omstandigheden

Dinsdag 14 juni kort voor middernacht kwam er een melding binnen van noodsituatie in een woning aan het Bosappelgaarde in Amersfoort. In de woning troffen agenten een 24-jarige vrouw aan. Zij werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Vrijdag 17 juni is de vrouw in het ziekenhuis overleden.

Agenten hielden in de nacht van 14 op 15 juni op hetzelfde adres een 26-jarige man uit Amersfoort aan voor zijn betrokkenheid in de situatie. De recherche is volop bezig met het onderzoek naar wat er zich die dinsdagavond heeft afgespeeld. De verdachte is vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de vrouw. De rechter-commissaris besloot dat de verdachte 14 dagen in voorlopige hechtenis moet blijven.

'Hoogovenskelet' blijkt waarschijnlijk toch vrouw

Het ‘hoogovenskelet’ dat in de jaren 60 van de vorige eeuw is opgegraven op het terrein van de hoogovens, blijkt na nieuw onderzoek toch naar alle waarschijnlijkheid een vrouw te zijn.

Eerder werd aangenomen dat het skelet van een man was. Ook de datering is op basis van nieuwe technieken nu bepaald op 174 tot 19 v. Chr. in plaats van 508 tot 171 v. Chr. zoals eerder werd gedacht.

Het hoogovenskelet
Het skelet werd gevonden in een graf in de buurt van een drieschepig woonstalhuis. Door de vreemde houding in een te klein gegraven graf waarin het lichaam ‘gepropt’ leek te zijn, was het een opmerkelijke begraving. Uit dezelfde periode zijn bovendien slechts enkele andere begravingen bekend (o.a. van de jongen ‘Aak’, te zien in Huis van Hilde). Het graf op het hoogoventerrein was in een akker gegraven waar later een nieuwe akker overheen werd aangelegd waardoor het graf niet meer zichtbaar was.

Nieuwe datering
Het skelet is indertijd gedateerd aan de hand van de C14-methode. In 2018 is in aanloop naar het jubileum ‘100 jaar Hoogovens’ besloten om met nieuwe en verbeterde technieken opnieuw naar dit skelet te gaan kijken. Voor het onderzoek is in plaats van de C14-methode een AMS-datering gedaan. Dit leverde een heel ander resultaat op dan in de jaren 60, namelijk een datering van 174 tot 19 v. Chr. Dit nieuwe inzicht komt een stuk beter overeen met de datering van de rest van de vondsten op het hoogoventerrein.

Man of vrouw?
Op basis van de anatomie werd na de opgraving in de jaren 60 aangenomen dat het ging om een mannelijk individu. Uit het nieuwe onderzoek, waarbij het skelet is onderworpen aan een isotopenonderzoek, DNA-onderzoek en opnieuw fysisch-antropologisch onderzoek, kwam een verrassende bevinding.

“Daar waar de eerste anatomische geslachtsbepaling neeg naar een mannelijk individu, was de nieuwe een stuk twijfelachtiger. Het DNA-onderzoek gaf de doorslag: we hebben hoogstwaarschijnlijk toch te maken met een vrouw”, aldus Eveline Altena, archeologisch DNA-onderzoeker. Altena: “Dit project laat mooi zien hoe het de moeite waard is om lang geleden opgegraven en onderzochte archeologische vondsten af en toe eens af te stoffen en aan nieuwe onderzoeksmethoden bloot te stellen, omdat dit soms tot verrassende resultaten en nieuwe inzichten kan leiden. En dat is precies waarom het zo belangrijk is om archeologische vondsten langdurig en met zorg op te slaan, zoals gebeurt in het provinciaal depot van Noord-Holland.”

Tijdelijke vitrine
Vanaf de Nationale Archeologiedagen dit weekend staat in Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum een tijdelijke vitrine rond het thema ‘Oude vondsten, nieuwe inzichten’ met als uitgelicht object de schedel van het hoogovenskelet waarbij de nieuwe inzichten over dit skelet in de presentatie bij de vitrine worden toegelicht.

Huis van Hilde is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Kijk voor meer informatie ook op www.huisvanhilde.nl.

FOK! Wat een weer: warm

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend Vandaag is er veel ruimte voor de zon. In de middag komt er in het noorden geleidelijk wat meer bewolking en later is daar kans op een (onweers)bui. De temperatuurverschillen zijn vanmiddag groot. In het noordelijk kustgebied wordt het nauwelijks 20°C, terwijl het in Limburg met een lokale 35°C zeer warm wordt. De wind is zwak tot matig, in het zuidoosten zuidwestelijk, in het noorden noordwestelijk. Later op de dag wordt de wind op veel plaatsen noord tot noordoost en neemt toe naar matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer naar (vrij) krachtig.

Later vanavond en komende nacht is er op meer plaatsen kans op een regen- of onweersbui. De minima liggen tussen 13°C in het noordoosten en 17°C in het zuiden van Limburg. De wind is noordoostelijk, zwak tot matig, aan de westkust (vrij) krachtig, aan de zuidwestkust mogelijk enige tijd hard, 7 Bft.

Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt met een enkele (onweers)bui. De maximumtemperatuur ligt tussen 17°C in het noordelijk kustgebied en 23°C in het zuidoosten. De wind is noordelijk en overwegend matig, langs de zuidwestkust soms vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Wie vroeg opstaat, heeft iets aan z'n dag  (Foto: FOK!/DJMO)
Wie vroeg opstaat, heeft iets aan z'n dag (Foto: FOK!/DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Pinkpop 2022: 'snikheet' van start

Na 3 jaar is vrijdag Pinkpop van start gegaan. Pinkpop hield rekening met de hoge temperaturen en hebben extra waterpunten geplaatst. De wachttijden voor het gratis water liepen enorm op. Er waren meer zorgen bij de bezoekers van Pinkpop, hoe vonden ze een schaduwplek nu parasols en partytenten verboden waren op het festivalterrein.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1202
review
Madame Web: een visioen van een mislukt filmuniversum
special
Random Pics van de Dag #1201
special
VrijMiBabes #197 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1200
special
Random Pics van de Dag #1199
©FOK.nl e.a.