F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De Nederlander nam hiermee revanche op vorig jaar toen hij met een lekke band uitviel. Hij verstevigde de leiding in het kampioenschap, want polesitter en grote concurrent Charles Leclerc viel uit met een geplofte Ferrari-motor. Sergio Perez eindigde op plek twee en staat nu ook tweede in het kampioenschap. George Russell eindigde als derde.

In de straten van Baku startte Leclerc vanaf poleposition. Het was Perez die beter weg was en de leiding gelijk overnam van de Monegask, terwijl Verstappen aansloot op plek drie. Nicholas Latifi kreeg tien seconden stop-and-go omdat er nog een monteur aan de auto zat binnen de vijftien seconden voor de start van de opwarmronde.

Vooraan had Perez in de beginfase een gat van twee seconden met Leclerc, terwijl daarachter Verstappen probeerde de Monegask in te halen, maar op het rechte stuk van start/finish telkens net niet dichttbij genoeg kwam. Ruim daarachter lag Carlos Sainz op plek vier, tot in de negende ronde de achterremmen het begaven en hij de auto na bocht vier stilzette, waarna een virtuele safety car volgde. George Russell schoof door naar plek vier, terwijl ruim daarachter Kevin Magnussen vanuit het achterveld langzaam maar zeker iets naar voren sloop.

Het incident van Sainz leverde een virtuele safetycar op, waarna onder meer Leclerc, Russell, Lewis Hamilton en Pierre Gasly naar binnen gingen voor nieuwe banden. De Red Bulls bleven buiten, waarbij Leclerc veertien seconden achter Perez lag. Ruim daarachter probeerde de al gestopte Sebastian Vettel Esteban Ocon te verschalken, maar de Duitser verremde zich, ging even rechtdoor en verloor enkele plaatsen.

Verstappen liep snel in op Perez en wist zijn Red Bull-teamgenoot na vijftien ronden op het rechte stuk van start/finish in te halen voor de eerste plek. Leclerc was ondertussen het gat met de eerste twee langzaam maar zeker aan het dichten. Red Bull besloot om Perez binnen te halen waarbij de Mexicaan achttien seconden achter Leclerc weer de baan op kwam. Verstappen was na achttien ronden de laatste van de toppers die kwam, waardoor Leclerc leidde, dertien seconden voor de Nederlander.

Verstappen kreeg de eerste plek na twintig ronden cadeau nadat de Ferrari van Leclerc de geest gaf. Perez schoof door naar plek twee, voor Russell en Pierre Gasly. Guanyu Zhou lag op plek tien toen ook zijn Ferrari-motor de geest gaf, waarna Magnussen opeens in de punten reed. De Deen hield het niet vol, want ook zijn Ferrari-krachtbron gaf onderweg de geest. Er volgde een virtuele safety car waarbij onder meer Verstappen, Perez, Russell en Hamilton een stop maakten.

Na 35 ronden was de top tien als volgt: Verstappen, Perez, Russell, Gasly, Tsunoda, Hamilton, Vettel, Alonso, Ricciardo en Norris. Na de groene vlag opende Hamilton de jacht op Tsunoda die geen tweede stop had gemaakt. De Brit slaagde hier direct in, waarna Vettel bij Tsunoda aanklopte. De Japanner had wel een probleem met de achtervleugel, want het bovenste paneel was doormidden gebroken. Toro Rosso moest hem binnen halen vanwege het defect, waardoor hij buiten de punten eindigde.

Na 51 ronden werd Verstappen onbedreigd als winnaar afgevlagd voor Perez en Russell. Hamilton pakte in de slotfase nog Gasly voor plek vier, voor Gasly, Vettel, Alonso, Ricciardo, Norris en Ocon.