Bokser Haney geeft wereldkampioen boksles, Inoue verpulvert Donaire in rematch

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde én de Japanse dinsdag. Er werd in een paar dagen tijd namelijk flink geknokt om een mooi rijtje wereldtitels en in een mooie diversiteit aan locaties: van Wales tot Melbourne en van Minnesota tot Japan.

Kenichi Ogawa (26-1) - Joe Cordina (14-0)
In Cardiff mocht Joe Cordina voor eigen publiek voor het eerst strijden om een échte wereldtitel: hij deed een gooi naar Ogawa's in november veroverde IBF-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg). Dat duurde allemaal niet heel erg lang: de Welshman wachtte even af en vroeg in de tweede ronde ramde hij Ogawa met een fantastische rechter naar het canvas, waarna het uitzinnige publiek hun nieuwe wereldkampioen toe kon juichen.

Stephen Fulton (20-0) - Daniel Roman (29-3)
In het Amerikaanse Minneapolis stonden meerdere wereldtitels op het programma, te beginnen met de WBC- en WBO-titels in het superbantamgewicht (-55,3kg). Roman was enige tijd de WBA-kampioen, tot hij die titel in 2020 verloor. Fulton pakte in januari vorig jaar de WBO-titel van Angelo Leo en in november de WBC-titel van Brandon Figueroa, hij mocht ze nu beiden verdedigen. Echt spannend was het niet: Fulton was véél beter, sloeg bijna twee keer zo vaak raak en kreeg van alle drie juryleden ruimschoots de winst, waarna hij WBA- en IBF-kampioen Murodjon Akhmadaliev als volgende tegenstander vroeg.

David Morrell (6-0) - Kalvin Henderson (15-1)
De jonge Cubaan Morrell is pas sinds augustus 2019 professional, maar via de interimtitel in zijn derde gevecht pakte hij in zijn vijfde gevecht de WBA-titel in het supermiddengewicht (-76,2kg). Die mocht hij in Minneapolis voor de derde keer verdedigen en dat deed hij met succes: Henderson had weinig kans en Morrell verdedigde zijn titel met vertoon van macht.

George Kambosos Jr (20-0) - Devin Haney (27-0)
In november zorgde Kambosos voor een geweldige sensatie: nadat hij een jaar eerder Lee Selby versloeg, klopte hij de onverslaanbaar geachte Teofimo Lopez en nam hij diens WBA Super-, IBF-, WBO- en The Ring-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) over. In Melbourne mocht de Australiër die titels allemaal verdedigen tegen supertalent Devin Haney, sinds 2019 al de wereldkampioen bij de WBC. Het stadion had er zin in, maar hun thuisheld kreeg het niet voor elkaar: Haney was simpelweg een klasse apart en liet Kambosos weinig kans, waarna de drie juryleden het allemaal aan Haney gaven - de achtste undisputed kampioen in de 'four belt era'.

Naoya Inoue (22-0) - Nonito Donaire (42-6); bantamweight unification
Hét supergevecht in het bantamgewicht (-53,5kg), gehouden in de Super Arena in Saitama. In 2019 versloeg Inoue grootheid Donaire in een werkelijk episch duel, waarbij de Japanner zijn IBF- en The Ring-titels behield en de WBA Super-titel van Donaire overnam. Die verdedigde hij na drie nieuwe overwinningen allemaal in de rematch, waarin Donaire zijn vorig jaar veroverde WBC-titel ook nog eens in de waagschaal stelde. Dit keer werd het geen monsterstrijd van twaalf ronden: Monster Inoue sloeg Donaire in ronde één naar het canvas, kreeg hem in ronde twee aan het wankelen en maakte het nog in diezelfde ronde op fraaie wijze af. Hij vroeg daarna naar Paul Butler, de WBO-kampioen, om het zo helemaal af te maken.