Kuipers: 'OMT-adviezen worden voortaan direct openbaar'

Adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) zullen voortaan direct openbaar worden gemaakt en niet meer eerst naar het ministerie van VWS worden gestuurd. Dat heeft minister Kuipers beloofd in een debat over de berichten dat ambtenaren van VWS de adviezen van het OMT tijdens de coronapandemie zouden hebben gewijzigd of beïnvloed.

Kuipers blijft erbij dat de VWS-ambtenaren alleen maar verduidelijkende vragen en tekstsuggesties hebben opgesteld aan de deskundigen van het OMT, maar hij erkende dat er ook "de schijn kan zijn ontstaan dat er op de ene of andere manier gestuurd is".

Daarom wil hij dat de OMT-adviezen helemaal niet meer naar het ministerie gaan voordat ze gepubliceerd worden. "Het OMT gaat over zijn eigen teksten", zei Kuipers.

Het debat was aangevraagd door verschillende oppositiepartijen, die ervan overtuigd waren dat medewerkers van VWS zich met de adviezen van het OMT hebben bemoeid, bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes in de langdurige zorg. Het OMT wenste dat er mondkapjes gedragen werden in verpleeghuizen, maar VWS wilde dat er werd toegevoegd dat het om een advies zou gaan. Dat is vervolgens zo opgenomen in het OMT-advies, bleek uit documenten die zijn opgevraagd, en onderzocht door Nieuwsuur.