VN hekelt rekrutering van kinderen door Ha´tiaanse bendes

De Verenigde Naties hebben woensdag hun bezorgdheid geuit over de rekrutering van kinderen door bendes die Haïti hebben geteisterd met geweld, waarbij alleen al in de afgelopen twee weken ten minste 39 burgers zijn gedood.

De VN "is met name bezorgd over de rekrutering van minderjarigen binnen de bendes, een van de zes ernstige schendingen van de rechten van het kind", twitterde het kantoor van de Verenigde Naties in Haïti.

De gewapende bendes zwerven al tientallen jaren door de armste buurten van de hoofdstad, maar hun greep op de stad is de laatste jaren drastisch toegenomen. Vorige week circuleerde er een video op de Haïtiaanse sociale media waarop een gemaskerd kind te zien is dat een automatisch wapen van groot kaliber hanteert.

In de clip - opgenomen in Martissant, een arme wijk in het westen van Port-au-Prince die sinds vorig jaar volledig in handen is van bendes - legt de jongen uit dat hij in oorlog is met de leider van een rivaliserende bende.

De kritiek door de VN op het rekruteren van kinderen door criminelen, komt op een moment dat de controle van de bendes zich verder heeft uitgebreid naar de noordelijke en oostelijke buitenwijken van de stad.

De VN in Haïti "veroordeelt het gewapende geweld van de bendes dat sinds 24 april aan de gang is en de gemeenschappen in het noorden en noordoosten van Port-au-Prince treft, en waarbij tientallen Haïtianen zijn gedood en duizenden anderen gewond en ontheemd zijn geraakt", twitterde de organisatie.

Mensenrechtenorganisaties hebben nog geen gedetailleerd overzicht van de situatie in de zwaarst getroffen gebieden omdat het er door het geweld niet toegangelijk is.

In een verklaring die woensdagmiddag werd vrijgegeven, schatte de Haïtiaanse autoriteit dat tussen 24 april en 2 mei ten minste 39 mensen zijn gedood en 68 gewond, samen met "ongeveer 9.000 mensen die ontheemd zijn geraakt" uit drie gemeenschappen in de voorsteden van Port-au-Prince.

"Achtenveertig scholen, vijf medische centra en acht markten zijn gesloten ten gevolg van de situatie", aldus de verklaring.

De nationale politie en andere regeringsfunctionarissen hebben nog geen commentaar gegeven op deze nieuwe uitbarsting van geweld.