Nieuwe aanvallen op staalfabriek Mariupol door Rusland

Een staakt-het-vuren had het mogelijk moeten maken om burgers uit Marioepol te bevrijden. Maar dit is blijkbaar weer mislukt. Volgens Oekraïense informatie hebben de Russische troepen de aanvallen op de staalfabriek van Azovstal hervat.

"De vijand probeert het laatste verzet van de Mariupol-verdedigers te smoren", zei presidentieel adviseur Oleksiy Arestovych in een videoboodschap. De Russische artillerie en luchtmacht zouden hierbij worden ingezet. De Oekraïense soldaten zouden echter hun posities behouden en "zelfs tegenaanvallen lanceren". De informatie kan nog niet worden geverifieerd.

Om 12.00 uur lokale tijd (11.00 uur CEST) zou een staakt-het-vuren beginnen voor de evacuatie van de overgebleven burgers uit de grotendeels verwoeste stad van ooit 440.000 inwoners. Blijkbaar is deze nieuwe poging mislukt. Volgens een adviseur van de burgemeester van Mariupol kwamen zo'n 200 inwoners bijeen voor een evacuatie. Maar ze werden door het Russische leger gevraagd om zich te verspreiden en waarschuwde voor een mogelijke beschieting, zei de adviseur.

Volgens vice-premier Iryna Vereshchuk was het oorspronkelijk de bedoeling dat de evacuatie-operatie in de richting van Zaporizja rond het middaguur zou beginnen. In het verleden zijn verschillende pogingen om ontsnappingscorridors te openen voor burgers uit Marioepol mislukt. Moskou en Kiev geven elkaar hiervoor de schuld.

Een video vrijgegeven door het Azov-regiment van de Nationale Garde van Oekraïne laat vrouwen en kinderen zien die schuilen in ondergrondse gebouwen bij de Azovstal-staalfabriek in Mariupol. Het regiment, gedomineerd door nationalisten, is een van degenen die vastzitten in de staalfabriek en geen kant Op kunnen door de Russische blokkade van het terrein. 

Sommige mensen zitten al twee maanden in de tunnels onder de staalfabriek. "We willen een vredige lucht zien, we willen frisse lucht inademen", zegt een vrouw in de video die vandaag is vrijgegeven. "Ze hebben gewoon geen idee wat het voor ons betekent om gewoon te eten, wat gezoete thee te drinken. Voor ons is dat geluk", zei ze.

De plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment, Svyatoslav Palamar, vertelde het persbureau AP dat de video donderdag is gemaakt. De inhoud kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. Volgens Oekraïense gegevens zitten ongeveer 1.000 burgers, waaronder vrouwen en kinderen, vast op de plaats van de Azovstal-fabriek, samen met Oekraïense troepen die daar zijn gestationeerd.

De Russische president Vladimir Poetin gaf donderdag opdracht om de Azov bunkers uit de Koude Oorlog niet te bestormen. Dit om eigen verliezen te voorkomen en verklaarde Mariupol als 'veroverd'. Kort na het begin van de Russische aanvalsoorlog twee maanden geleden werd Mariupol volledig omsingeld door Russische troepen. Kyiv schat dat als gevolg van de gevechten meer dan 20.000 mensen in de havenstad zijn omgekomen.