Rusland intimideert Continental en andere Duitse bedrijven

Uit angst voor de mogelijke gevolgen hervat auto-onderdelenleverancier Continental de productie in Rusland. Ook andere bedrijven melden pogingen tot intimidatie na hun terugtrekking uit het land. De Duitse politicus Janecek roept op tot betere bescherming tegen Russische represailles.

Continental maakte woensdag bekend dat het bedrijf na het stoppen in maart de bandenproductie in Kaluga, ten zuidwesten van Moskou, weer was gestart vanwege de dreiging met "harde strafrechtelijke sancties". De basis voor de beslissing is de "zorgplicht" voor de medewerkers van het bedrijf. Volgens de 'Frankfurter Allgemeine Zeitung' maken een aantal bedrijven die niet met naam genoemd willen worden melding van staatsrepressie in Rusland. "Dit is een terugkerend patroon", zegt Lothar Harings, advocaat gespecialiseerd in sanctierecht bij advocatenkantoor Graf von Westfalen, tegen de krant.

De eerste spontane terugtrekkingsreactie van veel bedrijven maakte plaats voor een grotere heroverweging: "De Russen slagen erin een sfeer te creëren waarin de bedrijven de snelle beslissing om zich terug te trekken heroverwegen." De advocaat meldt maffia-achtige werkwijzen: "We zien vaak meldingen van staatspogingen tot intimidatie. Er zijn dreigtelefoontjes en bezoeken van politie en officieren van justitie. Betrokkenen durven er niet openlijk over te praten."